Takie oznaczenie dużo mówi o mięsie mielonym

Wybierając się na zakupy spożywcze, pamiętajmy o dokładnym czytaniu etykiem, zwłaszcza kiedy sięgamy po mięso zapakowane w pojemniki. Często zdarza się, że do naszego koszyka trafiają produkty, które dzięki sprytnym zabiegom producentów mogą być przez klientów mylnie interpretowane.

Wybierając mięso mielone, dokładnie czytajmy etykiety na opakowaniu
Wybierając mięso mielone, dokładnie czytajmy etykiety na opakowaniu123RF/PICSEL

Sztuczki producentów

Kupienie dobrego mielonego mięsa nie zawsze jest takie proste, jak może się nam wydawać. Markety oraz mięsne sklepy coraz częściej oferują produkt gorszej jakości, za to w przystępnej cenie. Konsumenci często padają ofiarą przeróżnych sztuczek producentów żywności, którzy dzięki "językowym fikołkom" próbują sprzedać nam produkt, który nie do końca jest tym, czego byśmy oczekiwali.

Obowiązujące w Polsce przepisy nakazują producentom umieszczać na etykietach dokładne informacje na temat proporcji składników, na bazie których wytworzony został dany produkt spożywczy i tak na szczęście się dzieje. Jednak już samo nazewnictwo produktów pozostawia wiele do życzenia.

Co oznacza napis "surowy wyrób mięsny"?

Jeśli chcemy mieć pewność, że mięso mielone, które mamy zamiar użyć do przyrządzenia jakiejś potrawy, jest dobrej jakości, nie pozostaje nam nic innego, jak zakup kawałka mięsa w sprawdzonym sklepie i zmielenie go samemu lub poproszenie o to sprzedawcy.

Jeśli widzimy na opakowaniu informację "surowy wyrób mięsny", miejmy świadomość, że nie jest to w 100 proc. "czyste" mięso
Jeśli widzimy na opakowaniu informację "surowy wyrób mięsny", miejmy świadomość, że nie jest to w 100 proc. "czyste" mięso123RF/PICSEL

Sięgając po zmielone mięso, zamknięte w szczelnym opakowaniu, za każdym razem powinniśmy dokładnie czytać jego skład. Opakowanie z mięsem, na którym widnieje napis "surowy wyrób mięsny" nie jest "czystym" mięsem mielonym. W takim produkcie znajdują się różnego rodzaju dodatki - sól oraz aromaty, stabilizatory i regulatory kwasowości.

"Zgodnie z definicją, surowe wyroby mięsne są to wyroby ze świeżego, surowego mięsa, w tym mięsa rozdrobnionego, do których zostały dodane inne środki spożywcze, przyprawy lub substancje dodatkowe. (...) Przykładami surowych wyrobów mięsnych są: mięso garmażeryjne (mięso mielone z przyprawami i innymi składnikami), tzw. mięso na grilla (surowe mięso marynowane w oleju z przyprawami), kiełbasa biała surowa, tatar (danie tatarskie)" - brzmi odpowiedź na interpelację nr 2094 w sprawie dodatków środków konserwujących do żywności, zamieszczona na stronie sejm.gov.pl.

Najbardziej wartościowe w składniki odżywcze mięso pozbawione jest wszelkich "ulepszaczy", o czym warto pamiętać, wybierając się na zakupy.

„Ewa gotuje”: Sernik z brzoskwiniamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas