Reklama

Co zrobić na obiad z mięsa mielonego? 5 nietypowych przepisów!

Masz w lodówce mięso mielone i nie wiesz, co z niego zrobić? Choć na myśl od razu przychodzą nam tradycyjne kotlety mielone czy spaghetti bolognese, pomysłów na smaczny obiad z wykorzystaniem tego składnika może być naprawdę sporo. Poznaj pięć genialnych przepisów na dania z mięsa mielonego!

Co zrobić na obiad z mięsa mielonego? Przepis na roladki z mięsa mielonego

Roladki z mięsa mielonego to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad. Poniżej przedstawiamy prosty przepis, który będzie idealny przede wszystkim dla początkujących kucharzy.     

Czas przyrządzenia: 60 minut

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • 4-5 ząbków czosnku
  • majeranek
  • kilka plasterków wędliny drobiowej
  • kilka plasterków żółtego sera
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki musztardy chrzanowej
  • sól, pieprz

Przygotowanie roladek z mięsa mielonego jest banalnie proste. W misce połącz mięso mielone, namoczoną bułkę, jajko, czosnek, majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Następnie przygotuj farsz: pokrój kilka plasterków wędliny i sera, dodaj posiekaną pietruszkę i dokładnie wymieszaj. Zwilżonymi dłońmi uformuj na desce prostokąty z mięsa. Posmaruj je musztardą, nałóż trochę farszu i zwiń roladki. Smaż na rozgrzanym tłuszczu. 

Reklama

  • Przepis na obiad z mięsa mielonego znajdziesz też tutaj.  

Co zrobić na obiad z mięsa mielonego? Przepis na makaron z mięsem mielonym i cukinią

Jeśli chcesz przyrządzić danie, które jest proste w przygotowaniu, a przy tym niedrogie, makaron z mięsem mielonym będzie dobrym wyborem. Ta potrawa doskonale sprawdzi się jako smaczny, szybki i codzienny obiad. Ponadto makaron z mięsem mielonym z powodzeniem można zaserwować także na kolację lub podczas spotkania w gronie znajomych. Oto przepis!      

Czas przyrządzenia: 60 minut

Składniki

  • 400 g makaronu penne
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 500 g pomidorów koktajlowych
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki posiekanej bazylii
  • słodka papryka
  • sól, pieprz

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle, do momentu aż się zeszkli. Dodaj mięso i smaż przez około 10 minut. Cukinię dokładnie umyj i pokrój w plastry. Pomidorki poprzekrawaj na pół. Warzywa dodaj do mięsa i wlej przecier pomidorowy. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i słodką paprykę. Dopraw solą, pieprzem i duś około 15 minut. Dodaj odcedzony makaron i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem posyp posiekaną bazylią. 

  • Przepis na obiad z mięsa mielonego znajdziesz też tutaj.       

Co zrobić na obiad z mięsa mielonego? Przepis na "leniwe" gołąbki, czyli mielone z kapustą

Leniwe gołąbki, w przeciwieństwie do zwykłych, są łatwiejsze w przygotowaniu. To smaczna potrawa z mięsa mielonego, gotowanego ryżu i kapusty. Sos sprawia, że kotlety są bardziej soczyste. Poznaj łatwy sposób na zrobienie leniwych gołąbków krok po kroku! 

Czas przyrządzenia: 60 minut

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 woreczek ryżu
  • ¼ kapusty białej
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • duża garść bułki tartej lub kaszy manny
  • majeranek
  • sól, pieprz

Składniki na sos

  • 0,5 l bulionu
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • papryka słodka
  • oregano
  • bazylia
  • sól, pieprz

Drobno poszatkuj kapustę, zasyp solą, wyrób dłonią i odstaw na około 30 minut. Po tym czasie odciśnij kapustę. Ryż gotuj przez 10 minut, ma być półtwardy. Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na oleju. Do mięsa dodaj kapustę, ryż, cebulę, wbij jajko. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dosyp bułkę tartą lub kaszę manną, tak aby móc uformować kotlety. Podsmaż je przez kilka minut. Obsmażone kotlety włóż do garnka. Następnie zalej bulionem z przecierem i przyprawami. Duś około 30-40 minut. 

  • Przepis na obiad z mięsa mielonego znajdziesz też tutaj.   

Co zrobić na obiad z mięsa mielonego? Przepis na czebureki, czyli "złote pierogi"

Lubisz eksperymentować ze smakiem? Koniecznie spróbuj czebureków! To tradycyjne danie krymskich Tatarów, które szybko zyskało popularność w całej Ukrainie. Czebureki to pyszne, chrupiące pierogi wypełnione soczystym, mięsnym farszem. Doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe lub sycąca przekąska w ciągu dnia. Bez wątpienia jest to idealna propozycja dla całej rodziny. Poniżej dowiesz się, jak je przygotować. 

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 3-4

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki
  • 250 ml gorącej wody
  • 4 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli

Składniki na farsz

  • 200 g mięsa mielonego wołowego
  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Zacznij od przygotowania ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę. Dodaj sól, olej i wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Następnie wyrób ciasto dłońmi. Przełóż je do woreczka foliowego lub owiń folią spożywczą i zostaw na około 10 minut. W tym czasie zrób farsz. Połącz ze sobą dwa rodzaje mięsa, pokrojoną cebulę, sól i pieprz. Uformuj równej wielkości kulki. Ciasto cienko rozwałkuj i przy pomocy szklanki wytnij okrągłe placki. Na środku każdego umieść kulkę z farszem. Zlep brzegi w taki sam sposób, jak w przypadku lepienia pierogów. Czebureki smaż na głębokim oleju z obu stron. 

  • Przepis na obiad z mięsa mielonego znajdziesz też tutaj.           

Co zrobić na obiad z mięsa mielonego? Przepis na armeński kebab wołowy

Jeśli znudziły ci się tradycyjne kotlety mielone, proponujemy przygotować lula kebab. Brzmi egzotycznie, nieprawdaż? Lula kebab, czyli smażone mięso na patyku, to najbardziej znane i popularne danie kuchni kaukaskiej. Nie bez powodu, ponieważ łączy w sobie rumianą złocistą skórkę i miękką, soczystą bazę odżywczą. Przygotowuje się z mięsa mielonego lub siekanego i dużej, naprawdę dużej ilości aromatycznych przypraw i świeżych ziół. W sezonie grillowo-piknikowym lula kebab można piec na szpadach lub patyczkach nad grillem. W chłodne dni, smażone na grillowej patelni lub pieczone na grillu elektrycznym, doskonale rozgrzeją   

Czas przyrządzenia: 1 godzina 15 minut

Składniki

  • 800 g wołowiny
  • ½ białej cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 garści liści pietruszki
  • garść liści mięty
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1,5 łyżeczki pieprzy cayenne
  • 1 tarta na świeżo gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka utartego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 2 kromki chleba
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Aby przygotować armeński lula kebab, najpierw zmiel mięso w maszynce. Do blendera wrzuć cebulę, czosnek, miętę, pietruszkę oraz chleb (namoczony w wodzie i odciśnięty). Dokładnie posiekaj i dodaj do mięsa. Dodaj także wszystkie przyprawy i sok z cytryny. Wymieszaj dłonią. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dosyp odrobinę bułki tartej. Gotowym mięsem oblep patyczki do szaszłyków. Smaż na patelni grillowej, piecz na grillu elektrycznym lub klasycznym po 6 minut z każdej strony. Podawaj z warzywami, lawaszem lub innymi pszennymi placuszkami. 

  • Inne przepisy na lula kebab z mięsa mielonego znajdziesz też tutaj.   

Czytaj również:

Przyrządzasz mięso mielone? Uważaj, żeby nie popełnić tych błędów

Naleśniki z mięsem mielonym, dynią i cukinią

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami

Zobacz także:

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso mielone | dobre mięso mielone

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy