Co zrobić na obiad z mięsa mielonego? 5 nietypowych przepisów!
Masz w lodówce mięso mielone i nie wiesz, co z niego zrobić? Choć na myśl od razu przychodzą nam tradycyjne kotlety mielone czy spaghetti bolognese, pomysłów na smaczny obiad z wykorzystaniem tego składnika może być naprawdę sporo. Poznaj pięć genialnych przepisów na dania z mięsa mielonego!
Roladki z mięsa mielonego to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad. Poniżej przedstawiamy prosty przepis, który będzie idealny przede wszystkim dla początkujących kucharzy.
Przygotowanie roladek z mięsa mielonego jest banalnie proste. W misce połącz mięso mielone, namoczoną bułkę, jajko, czosnek, majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Następnie przygotuj farsz: pokrój kilka plasterków wędliny i sera, dodaj posiekaną pietruszkę i dokładnie wymieszaj. Zwilżonymi dłońmi uformuj na desce prostokąty z mięsa. Posmaruj je musztardą, nałóż trochę farszu i zwiń roladki. Smaż na rozgrzanym tłuszczu.
- Przepis na obiad z mięsa mielonego znajdziesz też tutaj.
Jeśli chcesz przyrządzić danie, które jest proste w przygotowaniu, a przy tym niedrogie, makaron z mięsem mielonym będzie dobrym wyborem. Ta potrawa doskonale sprawdzi się jako smaczny, szybki i codzienny obiad. Ponadto makaron z mięsem mielonym z powodzeniem można zaserwować także na kolację lub podczas spotkania w gronie znajomych. Oto przepis!
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle, do momentu aż się zeszkli. Dodaj mięso i smaż przez około 10 minut. Cukinię dokładnie umyj i pokrój w plastry. Pomidorki poprzekrawaj na pół. Warzywa dodaj do mięsa i wlej przecier pomidorowy. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i słodką paprykę. Dopraw solą, pieprzem i duś około 15 minut. Dodaj odcedzony makaron i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem posyp posiekaną bazylią.
- Przepis na obiad z mięsa mielonego znajdziesz też tutaj.
Leniwe gołąbki, w przeciwieństwie do zwykłych, są łatwiejsze w przygotowaniu. To smaczna potrawa z mięsa mielonego, gotowanego ryżu i kapusty. Sos sprawia, że kotlety są bardziej soczyste. Poznaj łatwy sposób na zrobienie leniwych gołąbków krok po kroku!
Drobno poszatkuj kapustę, zasyp solą, wyrób dłonią i odstaw na około 30 minut. Po tym czasie odciśnij kapustę. Ryż gotuj przez 10 minut, ma być półtwardy. Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na oleju. Do mięsa dodaj kapustę, ryż, cebulę, wbij jajko. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dosyp bułkę tartą lub kaszę manną, tak aby móc uformować kotlety. Podsmaż je przez kilka minut. Obsmażone kotlety włóż do garnka. Następnie zalej bulionem z przecierem i przyprawami. Duś około 30-40 minut.
- Przepis na obiad z mięsa mielonego znajdziesz też tutaj.
Lubisz eksperymentować ze smakiem? Koniecznie spróbuj czebureków! To tradycyjne danie krymskich Tatarów, które szybko zyskało popularność w całej Ukrainie. Czebureki to pyszne, chrupiące pierogi wypełnione soczystym, mięsnym farszem. Doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe lub sycąca przekąska w ciągu dnia. Bez wątpienia jest to idealna propozycja dla całej rodziny. Poniżej dowiesz się, jak je przygotować.
Zacznij od przygotowania ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę. Dodaj sól, olej i wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Następnie wyrób ciasto dłońmi. Przełóż je do woreczka foliowego lub owiń folią spożywczą i zostaw na około 10 minut. W tym czasie zrób farsz. Połącz ze sobą dwa rodzaje mięsa, pokrojoną cebulę, sól i pieprz. Uformuj równej wielkości kulki. Ciasto cienko rozwałkuj i przy pomocy szklanki wytnij okrągłe placki. Na środku każdego umieść kulkę z farszem. Zlep brzegi w taki sam sposób, jak w przypadku lepienia pierogów. Czebureki smaż na głębokim oleju z obu stron.
- Przepis na obiad z mięsa mielonego znajdziesz też tutaj.
Jeśli znudziły ci się tradycyjne kotlety mielone, proponujemy przygotować lula kebab. Brzmi egzotycznie, nieprawdaż? Lula kebab, czyli smażone mięso na patyku, to najbardziej znane i popularne danie kuchni kaukaskiej. Nie bez powodu, ponieważ łączy w sobie rumianą złocistą skórkę i miękką, soczystą bazę odżywczą. Przygotowuje się z mięsa mielonego lub siekanego i dużej, naprawdę dużej ilości aromatycznych przypraw i świeżych ziół. W sezonie grillowo-piknikowym lula kebab można piec na szpadach lub patyczkach nad grillem. W chłodne dni, smażone na grillowej patelni lub pieczone na grillu elektrycznym, doskonale rozgrzeją
Aby przygotować armeński lula kebab, najpierw zmiel mięso w maszynce. Do blendera wrzuć cebulę, czosnek, miętę, pietruszkę oraz chleb (namoczony w wodzie i odciśnięty). Dokładnie posiekaj i dodaj do mięsa. Dodaj także wszystkie przyprawy i sok z cytryny. Wymieszaj dłonią. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dosyp odrobinę bułki tartej. Gotowym mięsem oblep patyczki do szaszłyków. Smaż na patelni grillowej, piecz na grillu elektrycznym lub klasycznym po 6 minut z każdej strony. Podawaj z warzywami, lawaszem lub innymi pszennymi placuszkami.
- Inne przepisy na lula kebab z mięsa mielonego znajdziesz też tutaj.
Czytaj również:
Przyrządzasz mięso mielone? Uważaj, żeby nie popełnić tych błędów
Naleśniki z mięsem mielonym, dynią i cukinią
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami
Zobacz także: