Ten owoc to istne bogactwo witaminy C. Nie jest to wcale cytryna
Oprac.: Karolina Iwaniuk
Salak, znany także jako wężowy owoc, to owoc tropikalny pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej. Kiedyś w Polsce nie miano o nim pojęcia, dziś staje się coraz popularniejszy, a wszystko to dzięki swojemu drogocennemu miąższowi. Dlaczego warto sięgać po ten owoc, zwłaszcza jesienią?
Owoc rodem z baśni. Jak wygląda salak?
Salak, zwany także salaką jadalną, nie jest owocem powszechnie dostępnym w Polsce, ale można go znaleźć w niektórych większych supermarketach, sklepach internetowych, a także na targach z owocami egzotycznymi. Coraz więcej sklepów z egzotycznymi produktami w Polsce decyduje się na sprowadzanie tego wyjątkowego owocu nie bez powodu.
Egzotyczny owoc budzi coraz większe zainteresowanie Polaków z dwóch powodów. Po pierwsze wygląd - owoc wygląda niczym smocze jajo z serialu "Gra o tron", gdyż jego wierzchnią warstwę stanowi skórka o fakturze wężowej skóry. To właśnie przez nią nazywany jest wężowym owocem.
Skórka jest czerwonobrązowa, sucha i pokryta drobnymi łuskami i stanowi niejadalną część tego owocu.
Ten tropikalny owoc pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej, a przede wszystkim z Indonezji, Malezji i Tajlandii, to co najcenniejsze jednak kryje pod wężową skórką. Jego właściwości stanowią drugi powód zainteresowania tym owocem.
Zobacz również: Niesamowite właściwości morwy białej: Oto jak wpływa na organizm
Moc jednej witaminy. Jedz na zdrowie, zwłaszcza jesienią
Jeżeli tylko mamy możliwość, warto skosztować salaka ze względu na jego bogactwo witaminy C. Znajdziemy jej całkiem sporo w miąższu, którego smak często opisywany jest jako połączenie nut jabłka, ananasa, banana i cytryny, z lekkim kwaskowatym posmakiem.
Witamina C doskonale wpływa na budowanie i wspieranie odporności, a ta nie jest bez znaczenia dla naszego organizmu zwłaszcza jesienią i zimą w naszym klimacie. Okazuje się, że egzotyczny owoc może pomóc przetrwać nam w zdrowiu jesienno-zimowe miesiące w Polsce.
Prócz witaminy C w salaku znajdziemy także błonnik, który wspomaga trawienie, potas, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi, a także karotenoidy wspierające zdrowie oczu.
Czytaj również: