Teraz jest najlepszy moment na zbieranie pędów sosny. Zrobisz z nich leczniczy syrop
Syrop z młodych pędów sosny od pokoleń stosowany jest m.in. podczas przeziębienia i infekcji gardła, ale warto go spożywać również profilaktycznie w celu wzmocnienia odporności organizmu. Przełom kwietnia i maja to najlepszy moment na zebranie pędów, ponieważ właśnie wtedy mają najwięcej prozdrowotnych substancji.
Syrop z młodych pędów sosny - właściwości
Młode pędy sosny zawierają olejki eteryczne, które doskonale wpływają na poprawę funkcjonowania układu oddechowego, co ma niebagatelne znaczenie przy niedogodnościach związanych np. z uciążliwym kaszlem - tzw. suchym i mokrym, chrypką, zapaleniem gardła, zapaleniem oskrzeli oraz przeziębieniem i ogólnym osłabieniem organizmu.
Wspomniane olejki eteryczne charakteryzują się właściwościami bakteriobójczymi, odkażającymi i wykrztuśnymi. To jednak nie koniec prozdrowotnego wpływu syropu z młodych pędów sosny, ponieważ jest on źródłem m.in. witaminy C, niezbędnej do zbudowania odpowiedniej odporności organizmu i flawonoidów, które wspierają procesy przeciwzapalne, moczopędne, przeciwutleniające i rozkurczowe.
W syropie z młodych pędów sosny znajdują się również sole mineralne - niezwykle ważne do zachowania prawidłowej gospodarki wodnej organizmu. Taki syrop to także świetne źródło naturalnych goryczy, które pozytywnie oddziaływają na trawienie i układ pokarmowy, a ponadto wykazują właściwości uspakajające.
Czytaj także: Naturalny lek na odporność z domowej apteczki. Jak przygotować syrop z mniszka lekarskiego?
Kiedy zbierać młode pędy sosny na syrop?
Młode pędy sosny do przygotowania syropu należy zbierać w momencie, gdy posiadają one w sobie najwięcej substancji prozdrowotnych, a takim okresem jest przełom kwietnia i maja. Decydując się na zbieranie pędów, należy pamiętać, by robić to w taki sposób, żeby nie zaszkodzić drzewu. Dlatego dobrym rozwiązaniem będzie zbieranie bocznych przyrostów drzewa.
Ponadto, najlepsze pędy na syrop charakteryzują się jasnozielonym kolorem z lepką od żywicy brązową łupinką. Najwięcej soku zawierają pędy o długości ok. 10-12 cm, dlatego warto wybierać właśnie takie. Odraza się zbieranie pędów tuż po opadzie deszczu, ponieważ na mokrych przyrostach może rozwinąć się pleśń.
Warto wiedzieć: "Ewa gotuje": Syrop na ból gardła
Jak zrobić syrop z młodych pędów sosny?
Do przygotowania syropu, oprócz rzecz jasna samych pędów, potrzebujemy także cukru, wody i słoików. Stosujemy proporcję 1:1, czyli na 1 kg pędów sosny przypada 1 kg cukru.
Zebrane młode pędy sosny oczyszczamy z brązowych łusek i myjemy pod bieżącą wodą. Umyte pędy kroimy na małe 2-centymetrowe kawałki i delikatnie rozgniatamy je tłuczkiem.
Kawałki pędów przekładamy do słoika, by utworzyły warstwę grubości 3 cm, a następnie wsypujemy cztery łyżki cukru. Warstwy nakładamy do wypełnienia słoika, a na koniec wlewamy odrobinę wody.
Słoik dokładnie zakręcamy lub zamiast nakrętki zakładamy gazę i zabezpieczmy ją gumką recepturką. Słoik wystawiamy w dobrze nasłonecznione miejsce. Istotne, by codziennie zaglądać do słoika, w celu sprawdzenia, czy nie pojawia się w nim pleśń. Gdy cukier dokładnie się rozpuści, słoik możemy przestawić w miejsce ocienione.
Słoik powinien tak leżakować ok. 2-3 tygodni. W tym czasie regularnie mieszamy jego zawartość i dociskamy pędy, by puściły jak najwięcej soku.
Po tym okresie zawartość słoika przelewamy przez sito do innego, czystego słoika i dokładnie zakręcamy.
Tak przygotowany syrop możemy spożywać nie tylko podczas infekcji, ale również profilaktycznie w okresie grypowym. Wówczas należy wypijać jedną łyżeczkę syropu dziennie. Natomiast w przypadku choroby dawkowanie wynosi - 4 łyżeczki dziennie u dorosłych i 3 łyżeczki dziennie u dzieci.
Niniejszy artykuł nie jest poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.