Reklama

Naturalny lek na odporność z domowej apteczki. Jak przygotować syrop z mniszka lekarskiego?

Przez wielu traktowany jak niepotrzebny chwast, burzący swoją obecnością wypielęgnowany dywan z trawnika. Mniszek lekarski okazuje się cenną rośliną, od wielu lat wykorzystywaną w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej. Jako gatunek jadalny jest często wykorzystywany w przepisach kuchni nowoczesnej. Sprawdź, jak wykorzystać jego kwiaty do przygotowania odżywczego syropu.

Właściwości syropu z mniszka lekarskiego

Miód z mniszka lekarskiego, jak potocznie nazywa się syrop przygotowywany z kwiatów rośliny, jest wyrobem, który cieszy się sporą popularnością u osób preferujących naturalne metody wspomagania organizmu. Przetwór jest bogaty w wiele cennych dla zdrowia składników, w tym witamin oraz minerałów. 

Znajdziemy w nim przede wszystkim:

Reklama
  • witaminę C,
  • witaminę A,
  • witaminę B,
  • żelazo,
  • potas,
  • krzem,
  • magnez,
  • asparaginę,
  • garbniki,
  • flawonoidy,
  • insulinę.

Syrop z mniszka lekarskiego znany jest przede wszystkim z działania przeciwzapalnego i przeciwwirusowego. Jego regularne stosowanie pozytywnie wpływa na podniesienie naturalnej odporności organizmu, ma także działanie żółciopędne i przeciwmiażdżycowe. Zwolenników zyskał również dzięki skutecznej walce z infekcjami dróg oddechowych oraz złym cholesterolem. Co ważne, to produkt bezpieczny także dla dzieci.

Sprawdź: 10 cennych właściwości mniszka lekarskiego

Kiedy i gdzie zbierać roślinę?

Do przyrządzenia zdrowego syropu potrzebne są świeże oraz dojrzałe kwiaty mniszka lekarskiego. Najczęściej przygotowuje się go w okolicach maja, kiedy większość łąk usianych jest charakterystycznymi żółtymi główkami. To właśnie o tej porze roku roślina traci początkową goryczkę. Warto jednak na bieżąco obserwować dynamicznie zmieniającą się pogodę. Zdarza się, że wraz z szybkim nadejściem wiosny mniszki lekarskie pojawiają się o wiele wcześniej, a przy przedłużającej się zimie będzie trzeba uzbroić się w cierpliwość.

Chcąc przygotować domowy syrop, pamiętajmy o zbieraniu jedynie w pełni otwartych kwiatów. Najlepiej wstrzymać się z tym w deszczowy dzień i wybrać się na poszukiwania w słonecznej aurze. Zapasy rośliny postarajmy się pozyskiwać jedynie z miejsc oddalonych od dróg i licznych zabudowań miejskich, np. łąkach. Słabą jakość mają także mniszki lekarskie wyrastające w okolicach pól uprawnych, gdzie na porządku dziennym jest stosowanie nawozów oaz pestycydów.

Sprawdź: Jakie korzyści daje nam mniszek lekarski?

Domowy syrop z mniszka lekarskiego - przepis

Najbardziej tradycyjny przepis na syrop z mniszka lekarskiego zakłada użycie jedynie czterech podstawowych składników. Jednym z nich jest cukier, który z powodzeniem zastąpimy np. ksylitolem lub miodem. Gotowy przetwór łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a także pobudza pracę wątroby.

Składniki:

  • 1 kg kwiatów mniszka lekarskiego - ok. 400 sztuk
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru
  • 1 duża cytryna

Przygotowanie:

  1. Zebrane w słoneczny dzień, najlepiej w godzinach dopołudniowych kwiaty mniszka lekarskiego dokładnie oczyszczamy z plam, robaków oraz owadów.
  2. Kwiaty myjemy pod chłodną i bieżącą wodą, usuwamy części zielone, a następnie wrzucamy do garnka i zalewamy 1 litrem przefiltrowanej wody.
  3. Do mieszanki dorzucamy obraną ze skórki oraz pokrojoną na plasterki cytrynę. Całość gotujemy przez ok. 25 minut na niewielkim ogniu pod przykrywką.
  4. Po upływie wyznaczonego czasu odstawiamy garnek z palnika i pozostawiamy na minimum 24 godziny do naciągnięcia. W kolejnym kroku odcedzamy kwiaty i cytrynę do czystego garnka.
  5. Do uzyskanego płynu dodajemy 1 kilogram cukru i gotujemy na małym ogniu bez przykrywki przez 2,5-3 godziny, co jakiś czas mieszając.
  6. Podczas powolnego podgrzewania płyn zgęstnieje i nabierze lepkiej, ale nadal płynnej konsystencji.
  7. Syrop przelewamy do wcześniej wyparzonych słoiczków przez gazę, a następnie pasteryzujemy. Odwracamy je do góry dnem i pozwalamy całkowicie ostygnąć.
  8. Gotowy syrop z mniszka lekarskiego przechowujemy w lodówce lub chłodnej spiżarni.

Sprawdź również: Tych produktów nie jedz po 50. Zachowasz zdrowie i młodość


INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy