Naturalny lek na odporność z domowej apteczki. Jak przygotować syrop z mniszka lekarskiego?
Przez wielu traktowany jak niepotrzebny chwast, burzący swoją obecnością wypielęgnowany dywan z trawnika. Mniszek lekarski okazuje się cenną rośliną, od wielu lat wykorzystywaną w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej. Jako gatunek jadalny jest często wykorzystywany w przepisach kuchni nowoczesnej. Sprawdź, jak wykorzystać jego kwiaty do przygotowania odżywczego syropu.
Miód z mniszka lekarskiego, jak potocznie nazywa się syrop przygotowywany z kwiatów rośliny, jest wyrobem, który cieszy się sporą popularnością u osób preferujących naturalne metody wspomagania organizmu. Przetwór jest bogaty w wiele cennych dla zdrowia składników, w tym witamin oraz minerałów.
Znajdziemy w nim przede wszystkim:
- witaminę C,
- witaminę A,
- witaminę B,
- żelazo,
- potas,
- krzem,
- magnez,
- asparaginę,
- garbniki,
- flawonoidy,
- insulinę.
Syrop z mniszka lekarskiego znany jest przede wszystkim z działania przeciwzapalnego i przeciwwirusowego. Jego regularne stosowanie pozytywnie wpływa na podniesienie naturalnej odporności organizmu, ma także działanie żółciopędne i przeciwmiażdżycowe. Zwolenników zyskał również dzięki skutecznej walce z infekcjami dróg oddechowych oraz złym cholesterolem. Co ważne, to produkt bezpieczny także dla dzieci.
Sprawdź: 10 cennych właściwości mniszka lekarskiego
Do przyrządzenia zdrowego syropu potrzebne są świeże oraz dojrzałe kwiaty mniszka lekarskiego. Najczęściej przygotowuje się go w okolicach maja, kiedy większość łąk usianych jest charakterystycznymi żółtymi główkami. To właśnie o tej porze roku roślina traci początkową goryczkę. Warto jednak na bieżąco obserwować dynamicznie zmieniającą się pogodę. Zdarza się, że wraz z szybkim nadejściem wiosny mniszki lekarskie pojawiają się o wiele wcześniej, a przy przedłużającej się zimie będzie trzeba uzbroić się w cierpliwość.
Chcąc przygotować domowy syrop, pamiętajmy o zbieraniu jedynie w pełni otwartych kwiatów. Najlepiej wstrzymać się z tym w deszczowy dzień i wybrać się na poszukiwania w słonecznej aurze. Zapasy rośliny postarajmy się pozyskiwać jedynie z miejsc oddalonych od dróg i licznych zabudowań miejskich, np. łąkach. Słabą jakość mają także mniszki lekarskie wyrastające w okolicach pól uprawnych, gdzie na porządku dziennym jest stosowanie nawozów oaz pestycydów.
Sprawdź: Jakie korzyści daje nam mniszek lekarski?
Najbardziej tradycyjny przepis na syrop z mniszka lekarskiego zakłada użycie jedynie czterech podstawowych składników. Jednym z nich jest cukier, który z powodzeniem zastąpimy np. ksylitolem lub miodem. Gotowy przetwór łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a także pobudza pracę wątroby.
Składniki:
- 1 kg kwiatów mniszka lekarskiego - ok. 400 sztuk
- 1 l wody
- 1 kg cukru
- 1 duża cytryna
Przygotowanie:
- Zebrane w słoneczny dzień, najlepiej w godzinach dopołudniowych kwiaty mniszka lekarskiego dokładnie oczyszczamy z plam, robaków oraz owadów.
- Kwiaty myjemy pod chłodną i bieżącą wodą, usuwamy części zielone, a następnie wrzucamy do garnka i zalewamy 1 litrem przefiltrowanej wody.
- Do mieszanki dorzucamy obraną ze skórki oraz pokrojoną na plasterki cytrynę. Całość gotujemy przez ok. 25 minut na niewielkim ogniu pod przykrywką.
- Po upływie wyznaczonego czasu odstawiamy garnek z palnika i pozostawiamy na minimum 24 godziny do naciągnięcia. W kolejnym kroku odcedzamy kwiaty i cytrynę do czystego garnka.
- Do uzyskanego płynu dodajemy 1 kilogram cukru i gotujemy na małym ogniu bez przykrywki przez 2,5-3 godziny, co jakiś czas mieszając.
- Podczas powolnego podgrzewania płyn zgęstnieje i nabierze lepkiej, ale nadal płynnej konsystencji.
- Syrop przelewamy do wcześniej wyparzonych słoiczków przez gazę, a następnie pasteryzujemy. Odwracamy je do góry dnem i pozwalamy całkowicie ostygnąć.
- Gotowy syrop z mniszka lekarskiego przechowujemy w lodówce lub chłodnej spiżarni.
Sprawdź również: Tych produktów nie jedz po 50. Zachowasz zdrowie i młodość