Naturalny lek na odporność z domowej apteczki. Jak przygotować syrop z mniszka lekarskiego?

Jak przygotować syrop z mniszka lekarskiego?
Jak przygotować syrop z mniszka lekarskiego?123RF/PICSEL

Właściwości syropu z mniszka lekarskiego

  • witaminę C,
  • witaminę A,
  • witaminę B,
  • żelazo,
  • potas,
  • krzem,
  • magnez,
  • asparaginę,
  • garbniki,
  • flawonoidy,
  • insulinę.

Kiedy i gdzie zbierać roślinę?

Mniszka lekarskiego zbieramy na łąkach w maju
Mniszka lekarskiego zbieramy na łąkach w maju123RF/PICSEL

Domowy syrop z mniszka lekarskiego - przepis

  • 1 kg kwiatów mniszka lekarskiego - ok. 400 sztuk
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru
  • 1 duża cytryna
  1. Zebrane w słoneczny dzień, najlepiej w godzinach dopołudniowych kwiaty mniszka lekarskiego dokładnie oczyszczamy z plam, robaków oraz owadów.
  2. Kwiaty myjemy pod chłodną i bieżącą wodą, usuwamy części zielone, a następnie wrzucamy do garnka i zalewamy 1 litrem przefiltrowanej wody.
  3. Do mieszanki dorzucamy obraną ze skórki oraz pokrojoną na plasterki cytrynę. Całość gotujemy przez ok. 25 minut na niewielkim ogniu pod przykrywką.
  4. Po upływie wyznaczonego czasu odstawiamy garnek z palnika i pozostawiamy na minimum 24 godziny do naciągnięcia. W kolejnym kroku odcedzamy kwiaty i cytrynę do czystego garnka.
  5. Do uzyskanego płynu dodajemy 1 kilogram cukru i gotujemy na małym ogniu bez przykrywki przez 2,5-3 godziny, co jakiś czas mieszając.
  6. Podczas powolnego podgrzewania płyn zgęstnieje i nabierze lepkiej, ale nadal płynnej konsystencji.
  7. Syrop przelewamy do wcześniej wyparzonych słoiczków przez gazę, a następnie pasteryzujemy. Odwracamy je do góry dnem i pozwalamy całkowicie ostygnąć.
  8. Gotowy syrop z mniszka lekarskiego przechowujemy w lodówce lub chłodnej spiżarni.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?