Zapomnij o syropie z cebuli. Skuteczny domowy specyfik na kaszel przyrządzisz z pysznego owocu
Oprac.: Agata Zaremba
Jesień to czas, w którym odporność naszego organizmu spada, a my stajemy się bardziej podatni na infekcje. Gdy dopadnie nas uporczywy kaszel, chętnie sięgamy po domowe sposoby jak np. syrop z cebuli, czosnku i miodu. Taka kompozycja nie wszystkim jednak przypada do gustu. Okazuje się, że skuteczny syrop na kaszel możemy przyrządzić również z pewnego owocu! Dzieci go pokochają.
Domowy syrop na kaszel. Przyrządzisz go z pysznego owocu
Domowe syropy to ulubione sposoby naszych babć na przeziębienia. Są proste w przygotowaniu, naturalne, i przede wszystkim skuteczne. Przygotowując syropy na kaszel, nasze babcie najczęściej sięgały po cebulę, czosnek lub buraki. Smak takich specyfików był jednak zmorą każdego dziecka.
Okazuje się, że do przygotowania specyfiku, który pomoże nam rozprawić się z kaszlem, możemy wykorzystać bardzo smaczny owoc. Chodzi o ananasa.
Ananas - wartości odżywcze
Swoje prozdrowotne właściwości ananas zawdzięcza bromelainie. Naukowcy odkryli, że substancja ta ma działanie przeciwzapalne. Doskonale łagodzi infekcje układu oddechowego, a także działa przeciwbólowo, m.in. przy bólach gardła. Spożywanie ananasa łagodzi też kaszel i inne objawy przeziębienia.
To jednak nie wszystko! Bromelaina zmniejsza też ból u pacjentów z artretyzmem, redukuje ryzyko tworzenia blaszki miażdżycowej i powstawania zakrzepów.
Ananas skrywa w sobie też inne prozdrowotne substancje w tym:
- polifenole,
- flawonoidy,
- witaminy,
- beta-karoten.
Zawarte w nim przeciwutleniacze wzmacniają naszą odporność, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworów.
Jak przygotować "syrop" z ananasa w domu?
Specyfik z ananasa wykonamy dosłownie w kilka minut w domu. Do jego przygotowania potrzebujemy:
- pół świeżego ananasa,
- kawałek imbiru,
- sok z połowy cytryny.
Połowę ananasa obieramy i kroimy w kostkę. Owoc wrzucamy do blendera, dodając następnie imbir oraz sok z cytryny. Wzmocnią one działanie naszego specyfiku, a także nadadzą mu lepszy smak. Całość miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Płyn po przygotowaniu należy przechowywać w lodówce, natomiast zalecaną dawką dzienną jest jedna łyżka.