To ostatni moment za przycięcie piwonii. W przyszłym sezonie będzie ugninać się od kwiatów
Oprac.: Agata Zaremba
Piwonie to jedne z najpopularniejszych kwiatów, zdobiących ogrody Polaków. Uwielbiamy je za ich piękny wygląd, a także nieziemski zapach. Aby jednak cieszyły nasze oczy bujnymi kwiatami, należy o nie prawidłowo dbać. Jednym z najważniejszych zabiegów, które warto wykonać w ogrodzie jesienią, jest przycięcie piwonii. Oto jak to zrobić.
Spis treści:
Piwonia — piękna roślina uwielbiana przez Polaków
Piwonia nazywana peonią to piękna roślina o wielu odmianach. Królowała w polskich ogródkach w czasach PRL-u, jednak obecnie znów cieszy się dużą popularnością wśród miłośników ogrodnictwa. Najczęstszą odmianą, którą możemy spotkać w Polsce, jest piwonia chińska, nazywana różą bez kolców.
Piwonia chińska osiąga 80-100 cm wysokości. Jej mocne łodygi zakończone są dużym, kulistym pąkiem kwiatowym, w kolorze różu, czerwieni lub bieli. Piwonia kwitnie zazwyczaj w maju i czerwcu. Aby jednak pięknie kwitła, należy o nią odpowiednio dbać.
Pielęgnacja piwonii — stanowisko i wymagania
Sadząc piwonię, powinniśmy wybrać dla niej słoneczne, lub lekko zacienione stanowisko, które będzie dobrze osłonięte od wiatru. Roślina ta lubi żyzne i próchnicze podłoże o lekko kwaśnym odczynie.
Bardzo ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym, dzięki któremu nasza piwonia będzie zdrowo rosła, a także obsypie bujnymi kwiatami, jest przycinanie jej pędów. Jak to prawidłowo zrobić?
Zobacz również: Kluczowy moment na przesadzenie hortensji. Kieruj się tymi zasadami, a obrodzi kwiatami
Przycinanie piwonii. Warto zrobić to dwa razy w roku
Piwonię należy przycinać dwa razy w roku. Pierwsze cięcie powinno odbyć się w czerwcu, po przekwitnięciu rośliny. Należy wtedy przyciąć jedynie przekwitłe kwiatostany. Liście piwonii będą zdobić roślinę, aż do jesieni.
Drugie cięcie należy wykonać jesienią. To czas, w którym możemy przyciąć większe pędy, dzięki czemu nasza roślina znów pięknie zakwitnie w przyszłym roku, a jej pędy będą silniejsze. Jesienne cięcie pomaga również zapobiegać chorobom i szkodnikom, ponieważ usuwanie zaschniętych liści i łodyg pomaga ograniczyć rozprzestrzenianie się patogenów, które mogą przezimować na roślinie i zaatakować ją w przyszłym sezonie.
Jak przycinać piwonie jesienią?
Jesienne cięcie piwonii warto przeprowadzić jeszcze przed pierwszymi przymrozkami. Sekator, który do tego wykorzystamy, powinien być czysty - dzięki temu unikniemy przenoszenia chorób z innych roślin.
Łodygi należy przycinać poniżej liści, pozostawiając przy tym kilka centymetrów wystających z gruntu. Następnie musimy usunąć wszystkie uschnięte liście piwonii. Warto również wyrwać chwasty z miejsca wokół rośliny. Na koniec możemy również zastosować nawóz wieloskładnikowy, który pomoże roślinie przygotować się do zimy.