Trzy składniki wymieszaj w misce. Rodzina będzie piać z zachwytu

Jak wykorzystać sezon na świeżutkie owoce? Najlepiej przygotować do nich coś, co podkreśli ich smak i będą idealne zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Jeśli w domownicy domagają się posiłku i wszystkim burczą brzuchy, można w kilka chwil przygotować placki na kefirze. Wystarczy wymieszać kilka składników, usmażyć, dodać owoce i gotowe. Gwarantujemy: znikną szybciej, niż się spodziewacie.

Placki na kefirze można zjadać i na obiad, i na kolację
Placki na kefirze można zjadać i na obiad, i na kolacjęTomasz Hirkyjarchiwum prywatne

Jak zrobić placki na kefirze?

Placki na kefirze przygotowuje się w bardzo łatwy sposób. Wiele osób nazywa je "racuchami", choć te  oryginalne są przygotowane na bazie drożdży, a masa jest okraszona pokrojonymi jabłkami. Placuszki na kefirze są nieco grubsze od klasycznych naleśników, ale nie mają takiej formy, jak amerykańskie pancakes. Placki na kefirze mogą być podawane z ulubionymi owocami (najlepiej sezonowymi), ale jak mamy ochotę, to świetnie pasują z dżemem albo po prostu ukryte pod pierzynką z cukru pudru.

„Ewa gotuje”: Placki z kiszonej kapusty – bieszczadzkie fuczkiPolsat

Placki na kefirze: skład

Do przygotowania placków potrzeba najpierw skompletować składniki:

  • kefir (400 g),
  • pół szklanki mąki,
  • jajko.

Przygotowanie:
Składniki wymieszać w miseczce za pomocą trzepaczki albo miksera. Ciasto powinno mieć gęstą, ale delikatnie lejącą się konsystencję. W przypadku, kiedy ciasto jest za gęste, można rozcieńczyć ją odrobiną wody, a gdy zbyt rzadkie: dodać niewielką ilość mąki. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Gotowe, placki można jeść z ulubionymi dodatkami: truskawkami, borówkami lub malinami.

Dodatki alternatywne

Placuszki z owocami to gratka dla całej rodziny
Placuszki z owocami to gratka dla całej rodzinyTomasz HirkyjArchiwum autora

Podana receptura wydaje się banalna, ale i ona może być modyfikowana na dowolny sposób. Jeśli obawiamy się, że placuszki na kefirze nie będą słodkie tak, jakbyśmy sobie tego życzyli, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do nich opakowanie cukru wanilinowego albo skorzystać z korzennych przypraw: np. cynamonu (świetnie podkreśla jabłka) lub goździków.

Jeśli chcemy, aby placuszki były bardziej sycące, to można serwować je z twarożkiem. Gdy i taka opcja nie wydaja nam się atrakcyjna, łyżkę twarożku można dodać do ciasta: wtedy placuszki wyjdą puszyste, a na dodatek treściwe.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas