Tych produktów nigdy nie jedz na czczo. Ból brzucha to dopiero początek
Zdaniem ekspertów ds. żywienia śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinno być pożywne i sycące. Nie każdy wie, że niektóre produkty uznawane za zdrowe nie powinny być spożywane na pusty żołądek. Składniki w ich zawarte działają drażniąco na układ pokarmowy i mogą powodować wiele dolegliwości.
Co jeść na śniadanie?
Każdy człowiek lubi jadać śniadanie na swój sposób. Jedni chcą rano najeść się do syta, inni zjeść jedynie niewielki posiłek. Niektórzy śniadania preferują w wersji na słodko, a pozostali akceptują jedynie te wytrawne. Spośród wielu opcji warto wybierać to, co najlepiej pobudza, dodaje energii i wprawia w lepszy nastrój. Za najzdrowsze śniadania uznaje się np. owsiankę, pełnoziarniste pieczywo z pastą jajeczną, czy też koktajl owocowo-warzywny. Dzięki zjedzeniu zbilansowanego posiłku po przebudzeniu mamy więcej siły, minimalizujemy ryzyko napadu wilczego głodu w ciągu dnia, a także chęci podjadania. Okazuje się, że wśród zdrowych produktów chętnie jadanych przez wiele osób o poranku wyróżnia się kilka takich, których nie powinno się spożywać na pusty żołądek.
Czego lepiej nie jeść na pusty żołądek?
- Kawa
Kawa to dla znacznej większości osób napój, bez którego nie wyobrażają sobie śniadania. Najlepiej jednak wypić ją dopiero po spożytym posiłku, a nie na czczo. Dlaczego? Otóż kawa zawiera kofeinę, przez co zwiększa kwasowość w organizmie. Regularne jej picie na pusty żołądek może doprowadzić do stanów zapalnych błony śluzowej żołądka. Z tego samego względu odradza się pić na czczo mocną herbatę.
- Owoce cytrusowe
Cytrusy są źródłem wielu witamin i doskonałym uzupełnieniem diety, jednak nie warto jeść ich na czczo. Wiele osób po wypiciu z rana soku pomarańczowego miewa dolegliwości trawienne - m.in. skurcze i bóle brzucha. To przez kwasy zawarte w tych owocach, które mogą podrażniać żołądek, powodować zgagę i reakcje alergiczne. Jedzenie cytrusów lepiej więc przełożyć na później.
- Pomidory
To samo tyczy się pomidorów - warzyw polecanych na śniadanie przez wielu dietetyków. Niestety te smaczne i zdrowe warzywa spożywane na czczo u wielu osób wywołują dolegliwości układu trawiennego. Ponadto zawierają taninę, która może utrudniać wchłanianie żelaza.
- Produkty nafaszerowane cukrem
Na śniadanie nie warto też jeść tzw. "pustych kalorii" - drożdżówek, croissantów, kremów czekoladowych czy napojów gazowanych. Nie dość, że w zawrotnym tempie podnoszą poziom cukru we krwi, który po chwili gwałtownie spada, to również niekiedy podrażniają też błony śluzowe i zmniejszają dopływ krwi do żołądka. Jedzenie tego typu produktów o poranku sprawia, że po niedługim czasie może pojawić się nagły napad głodu i zwiększona chęć podjadania między posiłkami.