Ukoi ból, pomoże schudnąć, wyostrzy umysł. Oto napar, który musisz pić
Oprac.: Tomasz Hirkyj
Herbata to jeden z tych napojów, który - obok kawy - jest praktycznie znany wszystkim mieszkańcom globu. Można ją pić na setki sposobów albo z dodatkami, albo sauté. Jedno jest pewne: herbata powinna znaleźć się na obowiązkowej liście pitych napojów. Dlaczego? Nie tylko dlatego, że z racji nadchodzącej jesieni umili wieczór, ale dlatego też, że jest po prostu zdrowa. Jak herbata wpływa na nasz organizm? Z czym pić herbatę, aby czerpać z niej jak najwięcej? Przekonajmy się.
Dlaczego trzeba pić herbatę?
Herbata to wspaniała alternatywa dla czarnej kawy, ale też napój, który doceniany jest ze względu na walory smakowe. Jedni kierują się korzyściami płynącymi z jej wpływu na zdrowie, a inni zaś po prostu cenią ją za wartości rozgrzewające. Która herbata jest najzdrowsza? Trudno jednoznacznie określić, bo każda z nich działa korzystnie na nasz organizm. Nieważne, czy sięgniemy po herbatę czarną, zieloną, ale też czerwoną, żółtą albo białą: jeśli nie pijemy jej na co dzień, albo nie przepadamy za jej smakiem, czas się do niej przekonać.
Ciekawostka: Większość herbat pochodzi z tego samego krzewu. Czas zbioru oraz odmienne procesy (suszenie, fermentacja) sprawiają, że finalnie otrzymujemy herbatę czarną, zieloną, czerwoną, itd.
Co można znaleźć w herbacie?
Trudno dyskutować z tym, że herbata jest zdrowa, co potwierdzają substancje, które się w niej znajdują. Jest ich całkiem sporo, ale do najważniejszych należą:
- polifenole,
- garbniki,
- katechiny,
- teina,
- flawonoidy.
Dlatego regularne picie herbaty w niewielkich ilościach ma korzystne działanie na nasz organizm. Mogą zmniejszyć ryzyko występowania chorób cywilizacyjnych, poprawiać wydajność układu krążenia, korzystnie wpływać na działanie układu nerwowego, a także pomóc schudnąć. Oczywiście, takie działanie ma herbata bez żadnych dodatków, lecz różnorakie wstawki mogą sprawić, że napój zyska: nie tylko w smaku, ale także będzie mieć więcej wartości odżywczych.
Z czym pić herbatę?
Każdy zapewne ma już swoje ulubione dodatki do herbaty, które mogą zmieniać właściwości naparu. Inni preferują gorzką, ale z dodatkiem plasterka cytryny, niektórzy wolą pić ją z mlekiem. Czas przyjrzeć się temu, które z tych dodatków są najlepsze.
- Miód - dodatek ten nie jest zaskoczeniem, ponieważ herbata z miodem jest stara jak świat. Nie tylko doda przyjemnej słodyczy napojowi, ale także podbija jego prozdrowotne właściwości. To ogromna dawka polifenoli, kwasów organicznych oraz witamin. Aby czerpać jednak z miodu to, co najlepsze, musi być dodawany do ciepłej, ale nie gorącej herbaty.
- Imbir - korzeń imbiru w herbacie na pewno doda jej nieco pikantniejszego charakteru. To przede wszystkim zasługa gingerolu: ma działanie przeciwbakteryjne, ściągające, przeciwzapalne oraz rozgrzewające. Dlatego w czasie jesiennej słoty, na nastrój nic nie działa lepiej, jak herbata z imbirem.
- Goździki - ta przyprawa korzenna, która raczej wykorzystywana jest do wypieków, ale jej dodatek z całą pewnością zmieni właściwości herbaty na plus. Herbata z goździkami może mieć działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, odprężające i rozgrzewające.
- Cynamon - cynamon, tak jak większość przypraw korzennych, ma działanie przeciwbakteryjne i rozgrzewające. Herbata z tą przyprawą idealnie rozgrzewa, ale także pomoże zredukować ilość bakterii w jamie ustnej i poprawić jakość oddechu.