Karygodny błąd kulinarny. Podczas smażenia zabija wyborny smak grzybów

Dodanie soli w nieodpowiednim momencie potrafi zabić cały smak grzybów
Dodanie soli w nieodpowiednim momencie potrafi zabić cały smak grzybów123RF/PICSEL
  • Pierwsze grzyby w polskich lasach znajdziemy już w połowie maja, jednak szczyt sezonu przypada na połowę września i trwa do pierwszych mrozów.
  • Przez wiele lat uważano, że jedynym walorem grzybów jest ich smak, gdyż nie mają wartości odżywczych. Współczesne badania udowadniają, że to nieprawda.
  • Grzyby to cenne źródło kwasu foliowego, witamin z grupy B, żelaza, cynku, potasu oraz fosforu.

Przygotowanie grzybów przed smażeniem - wskazówki

Zobacz również:

    Najlepsze grzyby do smażenia

    Kurki doskonale smakują smażone na maśle
    Kurki doskonale smakują smażone na maśle123RF/PICSEL
    • rydze,
    • kolczaki,
    • borowiki,
    • kurki,
    • podgrzybki.

    Gatunki grzybów do dań duszonych

    Na czym smażyć grzyby leśne?

    Do smażenia grzybów dobrze jest wykorzystać masło
    Do smażenia grzybów dobrze jest wykorzystać masło123RF/PICSEL

    Doprawianie usmażonych grzybów

    „Ewa gotuje”: Grzyby w cieście naleśnikowymPolsat