Ukryta funkcja zakrętki w butelce z olejem. Będzie wygodniej i oszczędniej!
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Porcja oleju dodana do warzyw pozwala lepiej wchłaniać ukryte w ich wnętrzu witaminy. To produkt, po który sięgamy niemal każdego dnia. Niezależnie od tego, czy smażymy, a może planujemy przyrządzić posiłek z piekarnika. Nieporęczne otwarcia i spore otwory sprawiają, że ciężko nam kontrolować ilość wlewanego tłuszczu. Problemowi szybko zaradzi prosta sztuczka, która nie wymaga nawet specjalnego przygotowania. Jedyne czego potrzebujemy, to butelka oleju roślinnego. Brzmi tajemniczo? Wyjaśniamy fenomen rozwiązania.
Spis treści:
Ile można smażyć na jednym tłuszczu?
Chrupiące kotlety, przyrumienione na patelni warzywa, a także delikatne naleśniki, w których już za chwilę ukryje się pyszne nadzienie. Wiele ulubionych przepisów nie miałoby prawa wyjść bez porcji rozgrzanego tłuszczu użytego do smażenia. Często w naczyniu pozostaje spora porcja produktu. Czy da się ponownie wykorzystać olej po smażeniu? Doświadczeni kucharze podkreślają, że oleju roślinnego można użyć w kuchni więcej niż jeden raz. Należy jednak przestrzegać pewnych zasad.
Jaki czynnik wpływa na to, czy będziemy mogli ponownie wykorzystać zlany wcześniej tłuszcz roślinny? Główna kwestia polega na tym, by nie przekroczyć punktu dymienia, czyli momentu, w którym osiągnie tak wysoką temperaturę, że zacznie się palić. Jeśli doprowadzimy do takiej sytuacji, w oleju roślinnym zaczną wytwarzać się substancje szkodliwe dla zdrowia. Smażenie w niskiej i bezpiecznej temperaturze sprawi, że nada się do wykorzystania innego dnia. Specjaliści dodatkowo podkreślają, że przy każdym użyciu oleju spada jego ogólna jakość oraz obniża się pierwotny punkt dymienia.
Przydatna funkcja zatyczki od oleju
Korzystanie z oleju roślinnego nie jest zajęciem skomplikowanym. Wystarczy odkręcić zakrętkę, oderwać zawleczkę zabezpieczającą i wyrzucić do kosza. Teraz pozostaje tylko wlać porcję produktu do garnka lub na patelnię i zabrać się za gotowanie. Okazuje się, że nawet w tak prostych czynnościach można nieświadomie popełnić błąd, który w ogólnym rozrachunku może nas sporo kosztować.
Nadal niewiele osób wie, że zatyczka do oleju posiada jedną tajną funkcję. W codziennym użytkowaniu pozwala nie tylko zaoszczędzić pieniądze, ale dodatkowo chroni przed marnowaniem produktu. W jaki sposób znaleźć i sprytnie wykorzystać fabryczne zamknięcie butelki z olejem roślinnym? Sekret tkwi w nieistotnej zawleczce osłaniającej dzióbek butelki.
Jak oszczędzić pieniądze i olej podczas gotowania?
Kiedy następnym razem zabierzemy się za otwieranie oleju, zatrzymajmy się na chwilę przy odrywaniu zawleczki. Kiedy już będziemy mieli ją w dłoni, odwróćmy plastikowy element do góry nogami. Tak przygotowany załóżmy ponownie na otwór butelki. Bez większego wysiłku uzyskamy wygodny w stosowaniu dozownik, który pozwoli nam lepiej oszacować ilość wlewanego na patelnię oleju. Przy pierwszym użyciu możemy nie zauważyć wielkiej różnicy, jednak w perspektywie czasu butelka tłuszczu wystarczy nam na o wiele dłużej.
Sprawdź również: