"Balsam" dla żołądka i wątroby. Większość myli go z chwastem
Mniszek lekarski przez wiele osób mylony jest z popularnym mleczem, co jest sporym błędem, ponieważ mniszek lekarski charakteryzuje się właściwościami leczniczymi, z kolei mlecz jest chwastem. Jak w medycynie naturalnej można wykorzystać mniszka lekarskiego?
Mniszek lekarski - charakterystyka
Mniszek lekarski to roślina doskonale znana wśród osób ceniących sobie medycynę naturalną. Mniszek lekarski znany jest również pod nazwami mniszka pospolitego i dmuchawca, a roślina występuje w niemal całej Europie, Ameryce Północnej, Ameryce Południowej i w Azji.
Należy podkreślić, że mniszek lekarski bardzo często mylony jest z popularnym mleczem i uznawany za jedną i tę samą roślinę, a to duży błąd. Ich wspólną cechą jest to, że obie rośliny pochodzą z rodziny astrowatych. Mniszek lekarski jest rośliną jadalną, a mlecz polny już nie.
Mniszek lekarski posiada kilka łodyg pozbawionych liści, które wyrastają z jednego miejsca bardzo blisko ziemi i są zakończone jednym kwiatem.
Mniszek lekarski ceniony jest z uwagi na zawarte w nim witaminy, minerały i ryboflawiny. Wśród konsumentów bardzo popularny jest sok z mniszka lekarskiego, syrop i herbata, które wzmacniają odporność organizmu i sprzyjają jego prawidłowemu funkcjonowaniu.
Mniszek lekarski - właściwości lecznicze
Mniszek lekarski prozdrowotnie wpływa na organizm, a do jego najlepszych właściwości zalicza się m.in. działanie przeciwcukrzycowe. Badania wykazały, że dzięki zawartej w nim inulinie wydłuża oraz spowalnia wchłanianie cukru, a ponadto przyczynia się do obniżenia indeksu glikemicznego przyjmowanych posiłków. W związku z tym mniszek lekarski zalecany jest w diecie dla diabetyków.
Mniszek lekarski ma również działanie moczopędne, oczyszczające, odtruwające i usprawniające proces trawienia, dlatego może sprzyjać odchudzaniu. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, poprawia pracę wątroby i żołądka.
Mniszek polecany jest również osobom przechodzącym rekonwalescencję po długiej i wyczerpującej chorobie, wzmacniając odporność organizmu i działając przeciwwirusowo.
Mniszek lekarski jest rośliną jadalną - można spożywać jego korzenie, młode liście i kwiaty. Z żółtych kwiatów zazwyczaj produkuje się syrop, a liście po sparzeniu ich we wrzątku są często dodawane do różnego rodzaju sałatek.
Mniszek lekarski znajduje również zastosowanie w kosmetyce. Dodawany jest do preparatów zwalczających m.in. kurzajki i egzemy. Roślinę wykorzystuje się również do różnego rodzaju wyrobów działających leczniczo na problemy dermatologiczne.
Warto wiedzieć: Niezłe ziółka: Napar z tej rośliny to prawdziwy skarb