Uważaj, żeby nie stracić całej uprawy. To dlatego pomidory nie dojrzewają

Pomidory to jedne z ulubionych warzyw Polaków, zwłaszcza latem, gdy jest dostęp do tych świeżych prosto z ogrodu. Mimo że są łatwe w uprawie, to czasami pojawia się problem z ich dojrzewaniem. W takiej sytuacji ważnych jest kilka czynników, o które trzeba zadbać. Oto co zrobić, by pomidory szybciej dojrzewały.

Pomidory to owoce klimakteryczne, czyli dojrzewają nawet po zerwaniu z krzaka
Pomidory to owoce klimakteryczne, czyli dojrzewają nawet po zerwaniu z krzaka123RF/PICSEL

Dlaczego pomidory nie chcą dojrzewać?

Pomidory, by dojrzeć na krzaku, potrzebują odpowiednich warunków. Nie zmieniają swojego koloru m.in. gdy jest im zbyt zimno lub zbyt gorąco. Wówczas może nawet dojść do zatrzymania całego procesu lub spowolnienia. Pomidory najlepiej dojrzewają w temperaturze 18-27 st. C. w dzień i 17-21 st. C. w nocy.

Poza tym podczas dojrzewania pomidorów ważny jest:

  • dostęp do słońca (przez minimum siedem godzin dziennie)
  • regularne podlewanie (rano i wieczorem)
  • obrywanie liści (1-2 dziennie, najlepiej od dołu)
  • poprawne nawożenie (zachowanie równowagi między azotem, potasem i fosforem) 

Poza tym trzeba mieć na uwadze, że pomidory nie lubią rosnąć w towarzystwie m.in. ziemniaków, papryki, ogórków, kapusty, grochu i kalafiora.

Pomidory na krzakach dojrzewają w dwóch etapach
Pomidory na krzakach dojrzewają w dwóch etapach123RF/PICSEL

Co zrobić, by pomidory dojrzały po zerwaniu z krzaka?

Trzeba podkreślić, że pomidory to owoce klimakteryczne, czyli dojrzewają nawet po zerwaniu z krzaka. Wszystko przez to, że mają one zdolność do wytwarzania etylenu w dużej ilości. To właśnie dzięki niemu m.in. zielone pomidory tracą chlorofil i nabierają innego koloru.

Jeśli zerwane z krzaka pomidory są już lekko zabarwione, można je śmiało wyłożyć na nasłoneczniony parapet. Po kilku dniach powinny być soczyste i dojrzałe.

Innym sposobem jest położenie niedojrzałych pomidorów obok jabłek lub bananów. Wiele osób poleca również umieszczenie ich w kartonowym pudełku wyłożonym gazetą oraz włożenie ich do papierowych torebek. To proste metody, dzięki którym pomidory nabierają odpowiedniego koloru.

***

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas