W taki sposób łyżeczka czarnuszki dziennie wpływa na cholesterol. Naukowcy to sprawdzili
Dodajemy ją do różnych potraw, takich jak sałatki, zupy czy dania mięsne. Doskonale pasuje również do rozmaitego rodzaju pieczywa - chlebów i bułek. Mowa o niewielkich nasionach czarnuszki pełnych korzystnych dla zdrowia substancji odżywczych. Jak ów składnik wpływa na ludzki organizm i kto powinien uważać przy jego stosowaniu? Wyjaśniamy.

Spis treści:
- Czarnuszka. Co kryją w sobie te małe nasiona?
- Jak czarnuszka wpływa na cholesterol?
- Najlepsze sposoby stosowania czarnuszki
- Kto powinien uważać przy stosowaniu czarnuszki?
Czarnuszka. Co kryją w sobie te małe nasiona?
Czarnuszka jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny jaskrowatych. Występuje między innymi w zachodniej Azji oraz w regionach śródziemnomorskich. Gatunkiem, który możemy spotkać w Polsce, jest czarnuszka polna. Co ciekawe, rzeczona roślina została umieszczona w "Czerwonej liście roślin i grzybów Polski" otrzymując kategorię EN oznaczającą gatunek zagrożony.
Warto zaznaczyć, że Polsce uprawia się również czarnuszkę siewną - gatunek komercyjny, z którego pozyskuje się między innymi olej, mąkę czy ziarna. Co kryją w sobie niewielkie nasiona czarnuszki? Okazuje się, że ziarna rośliny zawierają między innymi zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym omega-3, omega-6) korzystnie oddziałujące na funkcjonowanie układu krążenia. To także świetne źródło witamin i minerałów - witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, żelaza, potasu, magnezu, selenu czy cynku.

Jak czarnuszka wpływa na cholesterol?
W trakcie badań klinicznych przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Metropolitalnego w Osace w Japonii, osoby badane, które spożywały czarnuszkę, miały znacznie zmniejszony poziom trójglicerydów oraz złego cholesterolu (LDL), przy jednoczesnym wzroście poziomu dobrego cholesterolu (HDL). Grupa kontrolna nie wykazała podobnych zmian. Warto wspomnieć, że badanie trwało 8 tygodni - w trakcie tego czasu badani spożywali jedną łyżeczkę sproszkowanych ziaren czarnuszki dziennie.
Co więcej - w czarnuszce znajdują się liczne flawonoidy i fenole, które wykazują działanie przeciwzapalne oraz przeciwutleniające. Redukują ilość wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania stresu oksydacyjnego odpowiedzialnego za uszkadzania komórek.
Najlepsze sposoby stosowania czarnuszki
Czarnuszka to niezwykle wszechstronny składnik kulinarny, który możemy wykorzystać przy wielu rozmaitych przepisach. Ziarna okazują się doskonałym uzupełnieniem sałatki, sosu, jogurtu czy hummusu. Idealnie nadadzą się także jako dodatek do domowego chleba lub bułek. Niektórzy wykorzystują czarnuszkę do przygotowywania aromatycznych marynat do mięs. Co ważne - zamiast nasion możemy wykorzystać olej z czarnuszki. Czarnuszka w tej formie znajduje zastosowanie również w kosmetyce.
Z uwagi na swoje dobroczynne działanie, czarnuszka może stać się również nieodzownym składnikiem zdrowotnego koktajlu lub smoothie. Mowa tu nie tylko o owocowych, ale również warzywnych wersjach tego typu wyrobów.

Kto powinien uważać przy stosowaniu czarnuszki?
Pomimo tego, że czarnuszka wykazuje pewne korzyści zdrowotne, to jednak nie każdy może pozwolić sobie na jej beztroskie spożywanie. Powinny uważać w szczególności kobiety w ciąży, osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe i obniżające ciśnienie, a także osoby przewlekle chore - w ich przypadku dieta powinna być konsultowana z lekarzem specjalistą.
Czy czarnuszka może zastąpić leki na cholesterol?
Nie - leków przepisanych przez lekarza nie należy zastępować produktami spożywczymi. Jeśli jednak nie mamy żadnych przeciwwskazań, to warto włączyć czarnuszkę do swojej diety w ramach zdrowotnego wsparcia.
Jeśli marzysz o lekkim, sprawnym ciele i większej energii na co dzień, nie czekaj na poniedziałek. Sprawdź na kobieta.interia.pl, jak krok po kroku wprowadzić zdrowe nawyki i znaleźć aktywność, która naprawdę cię wciągnie.











