Jak rozpoznać ekologiczne warzywa i owoce?
Rumiane jabłuszka bez jednej plamki, w dodatku wszystkie identyczne, jakby zeszły z taśmy produkcyjnej. Marchewki pomarańczowe, proste i w rozmiarze XXL. Takie owoce i warzywa coraz częściej omijamy, bo choć wyglądają pięknie, to z pewnością swoją wielkość i urodę zawdzięczają ogromnej ilości środków ochrony roślin. Dziś bardziej cenione są płody rolne z produkcji ekologicznej, czyli “bez chemii”. Jak je rozpoznać?
Czym jest uprawa ekologiczna?
Ekologiczne warzywa i owoce pozyskiwane są z tak zwanych upraw certyfikowanych. Taka produkcja odbywa się przy udziale naturalnych metod. Przykładowo w uprawie ekologicznej nie stosuje się oprysków na szkodniki roślin, ale obsadza plantację gatunkami, które wykazują zdolność odstraszania szkodników, jak bylica piołun, czy nasturcja. Rolnicy zamiast nawozów sztucznych stosują kompost, obornik oraz gnojówkę — materiały organiczne wytwarzane w gospodarstwie.
Celem rolnictwa ekologicznego jest dostarczenie naturalnej żywności, wolnej od szkodliwych substancji chemicznych, jak pestycydy, fungicydy i niekorzystne dla zdrowia ludzi składniki nawozów sztucznych. Producenci takiej żywności nie tylko muszą posiadać odpowiednie certyfikaty, ale także wszystkie ich działania w gospodarstwie podlegają ścisłej kontroli urzędowej. W ten sposób konsumenci mogą mieć pewność, że produkty oznaczone jako “eko", rzeczywiście spełniają odpowiednie normy.
Eko dziewiątka i Euroliść
Ekologiczne warzywa i owoce sprzedawane w sklepach, jak wszystkie towary, muszą być odpowiednio oznaczone. Pięciocyfrowy kod produktu eko powinien rozpoczynać się od cyfry 9. To informacja dla konsumenta, że wytwórcą jest gospodarstwo ekologiczne, a produkt pochodzi z uprawy bez użycia nawozów sztucznych i pestycydów.
Oprócz kodu kreskowego warto sprawdzić, czy warzywa i owoce na półce z produktami eko posiadają logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej. Ten symbol to połączenie flagi UE i zielonego liścia. Znak ma gwarantować konsumentom pewność co do pochodzenia produktu i jego zgodności z przepisami dotyczącymi produkcji ekologicznej. Jak zapewnia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, symbol zielonego liścia może być używany wyłącznie w przypadku produktów z certyfikatem produkcji ekologicznej, które spełniają surowe warunki dotyczące produkcji, przetwarzania, transportu i przechowywania.
Obok Euroliścia powinien znajdować się również numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej, który składa się z dwuliterowego oznaczenia państwa, z oznaczenia ekorolniczego w danym państwie i z numeru referencyjnego nadanego przez właściwy organ państwa członkowskiego. Przykładowo produkty z Polski oznaczone są PL-EKO-00. Ponadto każdy produkt powinien posiadać również dopisek rolnictwo UE lub rolnictwo spoza UE w zależności od miejsca, skąd pochodzi dany produkt.
Zakupy na bazarku
W poszukiwaniu zdrowych warzyw i owoców często wybieramy się na lokalny zielony ryneczek, czy osiedlowy bazarek. W takich miejscach zakupy robimy zwykle w oparciu o uczciwość sprzedającego i własne doświadczenie. Warto uważnie przyjrzeć się oferowanym produktom rolnym i ocenić, czy nie mają zbyt idealnego wyglądu. Owoce i warzywa naprawdę eko zwykle nie są duże. Posiadają też niedoskonałości, a nawet niechcianych “lokatorów". Przykładowo niepryskane jabłka są różnej wielkości, każde o trochę innym ubarwieniu. Z kolei ekologiczne warzywa są znacznie mniejsze od tych spotykanych zazwyczaj na sklepowych półkach, a ich kształty również nie należą do idealnych.