Właśnie trwa sezon na cenne kwiaty. Zbieraj dla sprawnego trawienia i zdrowych nerek
Akacja to roślina, która może być postrzegana zarówno jako drzewo, jak i krzew. Wszystko zależy od gatunku. Posiada bogatą symbolikę – bywa utożsamiana z odwagą, wytrzymałością i czystością. Poza legendarnym znaczeniem posiada też praktyczne zastosowanie. Co można zrobić z kwiatów akacji? Sposobów na ich wykorzystanie, które ucieszą kubki smakowe i będą miały pozytywny wpływ na organizm, nie brakuje.
Spis treści:
Fałszywa akacja, czyli problemy z nazewnictwem
Zanim przejdziemy to zbiorów kwiatów akacji, należy zaznaczyć, że akacja w Polsce nie występuje. Przynajmniej nie w środowisku naturalnym. Nadal jednak mowa o jej właściwościach i możliwościach wykorzystania nie będzie tylko teoretycznym rozważaniem.
Gatunek drzewa, które występuje w naszym kraju i często jest z akacją mylone, to robinia akacjowa, zwana też akacją fałszywą. Dorasta do nawet 30 metrów, najlepiej rozwija się w słonecznych i suchych miejscach.
Kiedy kwitnie akacja fałszywa?
Najlepszy czas na zbiory kwiatów akacji przypada na maj oraz czerwiec. Czasem zdarza się, że w ciągu jednego sezonu roślina zakwita ponownie. Mimo że mamy do czynienia z "fałszywą" akacją, nadal możemy na różne sposoby skorzystać z jej właściwości. Białe lub kremowe kwiatostany rosnące w skupiskach są nie tylko jadalne, ale też wypełnione cennymi dla zdrowia substancjami, w tym:
- olejkami eterycznymi,
- solami mineralnymi,
- kwasami organicznymi.
Decydując się na samodzielne zbiory, należy szukać miejsc oddalonych od dróg i zakładów przemysłowych, by mieć pewność, że nie wchłonęły zanieczyszczeń.
Akacja to roślina miododajna
Obecna na terenie Polski robinia akacjowa jest rośliną przyciągającą pszczoły. Miód pozyskiwany z akacji jest zdecydowanie najpopularniejszym wyrobem z jej kwiatów. Rozpoznasz go po słomkowym kolorze i łagodnym, aksamitnym smaku.
Nadaje się do spożywania przez osoby borykające się z problemami na tle układu pokarmowego, w tym niestrawnością i zgagą. Miód akacjowy wykazuje działanie łagodzące, sprzyja też odporności. Działa zbawiennie w przypadku podrażnionego gardła i suchego kaszlu. Trzeba jednak pamiętać, że tego specjału powinny unikać osoby uczulone na pyłki akacji.
Co można zrobić z kwiatów akacji? Kulinarne popisy
Kwiaty akacji zaleca się zbierać w słoneczne i suche dni. Po ostrożnym oczyszczeniu i oddzieleniu płatków od szypułek można zacząć działać. Popularnym sposobem na spożytkowanie tych darów natury jest przygotowanie konfitury. Kwiaty zalewa się syropem cukrowym i gotuje na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieją. Po przełożeniu do słoików wystarczy je zawekować, by przechować smak początku lata na dłużej.
Innym popularnym pomysłem kulinarnym jest smażenie kwiatów akacji w cieście naleśnikowym. Taka przekąska jest prosta w przygotowaniu, a nada wykwintności codziennym posiłkom. Sprawdzi się w porze podwieczorku lub deseru. Wystarczy, że placuszki posypiesz cukrem pudrem. Jeśli masz ochotę, zwieńcz danie polewą czekoladową.
Suszone kwiaty akacji to skarbnica zdrowia
Z racji tego, że dostępne są przez stosunkowo krótki czas, dobrym pomysłem jest suszenie kwiatów akacji. W takiej formie stają się surowcem zielarskim, który jest ceniony od lat. Zebrane kwiatostany należy umieścić w przewiewnym, suchym i zacienionym miejscu. Sam proces suszenia nie powinien trwać zbyt długo, aby uniknąć pojawienia się czarnego nalotu na jasnych płatkach.
Jak wykorzystać suszone kwiaty akacji fałszywej? Dodawać je można do pielęgnacyjnych kąpieli i przyrządzać z nich leczniczą herbatę. Mają właściwości rozkurczowe, żółciopędne, przeciwobrzękowe i moczopędne. Stosowane są w kuracjach pomocniczych w przypadku łagodzenia stanów zapalnych nerek, niwelowaniu objawów reumatyzmu i zatruć pokarmowych, a także dla pobudzenia trawienia.