Włosi uwielbiają ten delikatny ser. Jedz zamiast żółtego, a wyjdzie ci na zdrowie

Mozzarella jest kremowa i niezwykle delikatna w smaku. To dlaczego Włosi ją uwielbiają
Mozzarella jest kremowa i niezwykle delikatna w smaku. To dlaczego Włosi ją uwielbiają123RF/PICSEL

Czym wyróżnia się ser mozzarella?

Jakie właściwości ma mozzarella?

  • witamin z grupy B, witaminy A, D oraz E,
  • minerałów - wapnia, cynku, magnezu, potasu, fosforu czy selenu,
  • białka.
Mozzarella będzie najlepszym wyborem do przygotowania domowej pizzy czy zapiekanki
Mozzarella będzie najlepszym wyborem do przygotowania domowej pizzy czy zapiekanki 123RF/PICSEL

Co można robić z mozzarelli?

  • lazanii,
  • tart, 
  • zapiekanek ziemniaczanych, 
  • sałatek warzywno-owocowych,
  • zup typu krem,
  • szaszłyków,
  • makaronów,
  • dań z drobiu,
  • faszerowanych warzyw np. bakłażanów, cukinii, papryki, pomidorów czy pieczarek,
  • naleśników,
  • kanapek i tostów.  
Filharmonia zawitała do szpitala. Szumowski: Muzyka pomaga we wszystkimPolsat NewsPolsat News
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?