Włosi uwielbiają ten delikatny ser. Jedz zamiast żółtego, a wyjdzie ci na zdrowie

Mozzarella to niezwykle delikatny w smaku ser, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jest kluczowym składnikiem pizzy, zapiekanek i innych włoskich przysmaków. Co więcej jest zdrowsza i mniej kaloryczna od tradycyjnego żółtego sera. Dlaczego jeszcze warto jeść mozzarellę i do czego można ją wykorzystać?

Mozzarella jest kremowa i niezwykle delikatna w smaku. To dlaczego Włosi ją uwielbiają
Mozzarella jest kremowa i niezwykle delikatna w smaku. To dlaczego Włosi ją uwielbiają123RF/PICSEL

Czym wyróżnia się ser mozzarella?

Najcenniejsza i najsmaczniejsza odmiana mozzarelli to di bufala Campana, produkowana we Włoszech według tradycyjnych receptur, wyłącznie w regionie Kampania. Jest jeszcze bardziej delikatna, miękka i kremowa niż ta, którą zazwyczaj możemy dostać w Polsce.

Jakie właściwości ma mozzarella?

Mimo tego że ilością mozzarelli w diecie nie należy przesadzać, bo zawiera sporo tłuszczu i może negatywnie wpływać na profil lipidowy, według specjalistów ds. żywienia jest to zdecydowanie lepszy wybór aniżeli ser żółty. Mozzarella jest nie tylko mniej kaloryczna (dla porównania 100 g to około 280 kcal, ser żółty zawiera ponad 400 kcal) ale również zdrowsza. Mozzarella to źródło:

  • witamin z grupy B, witaminy A, D oraz E,
  • minerałów - wapnia, cynku, magnezu, potasu, fosforu czy selenu,
  • białka.
Mozzarella będzie najlepszym wyborem do przygotowania domowej pizzy czy zapiekanki
Mozzarella będzie najlepszym wyborem do przygotowania domowej pizzy czy zapiekanki 123RF/PICSEL

Co można robić z mozzarelli?

Mozzarellę można jadać na wiele sposobów - zarówno na zimno jako dodatek do sałatek i przekąsek, jak również na ciepło - zapieczona w piekarniku rozpłynie się i będzie smakować wyśmienicie. Włosi najczęściej dodają ją do pizzy i sałatki Caprese (z dodatkiem świeżych pomidorów oraz bazylii), jednak w kuchni ma zdecydowanie więcej zastosowań. Ser mozzarella doskonale sprawdzi się jako składnik:

  • lazanii,
  • tart, 
  • zapiekanek ziemniaczanych, 
  • sałatek warzywno-owocowych,
  • zup typu krem,
  • szaszłyków,
  • makaronów,
  • dań z drobiu,
  • faszerowanych warzyw np. bakłażanów, cukinii, papryki, pomidorów czy pieczarek,
  • naleśników,
  • kanapek i tostów.  
Filharmonia zawitała do szpitala. Szumowski: Muzyka pomaga we wszystkimPolsat News
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas