Włosi uwielbiają ten delikatny ser. Jedz zamiast żółtego, a wyjdzie ci na zdrowie
Mozzarella to niezwykle delikatny w smaku ser, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jest kluczowym składnikiem pizzy, zapiekanek i innych włoskich przysmaków. Co więcej jest zdrowsza i mniej kaloryczna od tradycyjnego żółtego sera. Dlaczego jeszcze warto jeść mozzarellę i do czego można ją wykorzystać?
Spis treści:
Czym wyróżnia się ser mozzarella?
Najcenniejsza i najsmaczniejsza odmiana mozzarelli to di bufala Campana, produkowana we Włoszech według tradycyjnych receptur, wyłącznie w regionie Kampania. Jest jeszcze bardziej delikatna, miękka i kremowa niż ta, którą zazwyczaj możemy dostać w Polsce.
Jakie właściwości ma mozzarella?
Mimo tego że ilością mozzarelli w diecie nie należy przesadzać, bo zawiera sporo tłuszczu i może negatywnie wpływać na profil lipidowy, według specjalistów ds. żywienia jest to zdecydowanie lepszy wybór aniżeli ser żółty. Mozzarella jest nie tylko mniej kaloryczna (dla porównania 100 g to około 280 kcal, ser żółty zawiera ponad 400 kcal) ale również zdrowsza. Mozzarella to źródło:
- witamin z grupy B, witaminy A, D oraz E,
- minerałów - wapnia, cynku, magnezu, potasu, fosforu czy selenu,
- białka.
Co można robić z mozzarelli?
Mozzarellę można jadać na wiele sposobów - zarówno na zimno jako dodatek do sałatek i przekąsek, jak również na ciepło - zapieczona w piekarniku rozpłynie się i będzie smakować wyśmienicie. Włosi najczęściej dodają ją do pizzy i sałatki Caprese (z dodatkiem świeżych pomidorów oraz bazylii), jednak w kuchni ma zdecydowanie więcej zastosowań. Ser mozzarella doskonale sprawdzi się jako składnik:
- lazanii,
- tart,
- zapiekanek ziemniaczanych,
- sałatek warzywno-owocowych,
- zup typu krem,
- szaszłyków,
- makaronów,
- dań z drobiu,
- faszerowanych warzyw np. bakłażanów, cukinii, papryki, pomidorów czy pieczarek,
- naleśników,
- kanapek i tostów.