Wymieszaj i rozsmaruj na blaszkach do ciast. Będę czyste i lśniące jak nowe
Czyszczenie piekarnika jak i blaszek, na których pieczemy ciasta czy inne potrawy, bywa często uciążliwe. Zaschnięty tłuszcz i przypalone resztki jedzenia bywają niekiedy nie do zdarcia. Jak łatwo i bez wysiłku usunąć brud z blaszek? Ten banalny sposób sprawi, że zapomniesz o czasochłonnym ich szorowaniu.
Blaszki kuchenne są u wielu osób w codziennym użytku. Pieczemy na nich nie tylko ciasta, ale również zapiekanki czy inne potrawy. Niestety piękna i błyszcząca brytfanna po krótkim czasie od zakupu staje się brudna, w niektórym miejscach przypalona, a zaschnięty tłuszcz bardzo ciężko jest z niej usunąć. Przy okazji świątecznych porządków podpowiadamy, jak bez wysiłku wyczyścić formy na ciasto. Wystarczy zmieszać kilka tanich specyfików, a powstałą pastą wysmarować blaszki. Przypalenizna sama będzie odchodzić!
Jak wyczyścić blaszki na ciasto bez użycia silnej chemii?
Środkiem, który poradzi sobie z uporczywym brudem na brytfankach, jest domowa pasta. Do tej przygotowania potrzebować będziesz:
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- 1 łyżka pasty do zębów
- kilka łyżek octu
- kilka kropel wody utlenionej
Składniki te należy ze sobą dobrze wymieszać, a następnie powstałą mieszanką wysmarować całą powierzchnię blaszki. W przypalonych miejscach można nałożyć jej więcej. Tak posmarowane blaszki dobrze zostawić na ok. godzinę, a po tym czasie przy pomocy gąbki i płynu do naczyń, umyć dokładnie formy.
W przypadku silnych zanieczyszczeń lepiej sprawdzi się drapak kuchenny. Po spłukaniu wodą brytfanny będą jak nowe!
Taki zabieg warto wykonywać regularnie, by nie dopuścić wielu zabrudzenia, które z czasem gorzej będzie usunąć. Jeśli używać ich często, stosuj tę mieszanką raz w tygodniu.
Sprawdź również: Ile prądu zużywa piekarnik? Zdziwisz się