Wymieszaj i rozsmaruj na blaszkach do ciast. Będę czyste i lśniące jak nowe

Czyszczenie piekarnika jak i blaszek, na których pieczemy ciasta czy inne potrawy, bywa często uciążliwe. Zaschnięty tłuszcz i przypalone resztki jedzenia bywają niekiedy nie do zdarcia. Jak łatwo i bez wysiłku usunąć brud z blaszek? Ten banalny sposób sprawi, że zapomniesz o czasochłonnym ich szorowaniu.

Mycie blaszek jak i piekarnika bywa niekiedy bardzo męczące. Z pomocą przychodzą tanie produkty, które masz w swoim domu
Mycie blaszek jak i piekarnika bywa niekiedy bardzo męczące. Z pomocą przychodzą tanie produkty, które masz w swoim domu 123RF/PICSEL

Blaszki kuchenne są u wielu osób w codziennym użytku. Pieczemy na nich nie tylko ciasta, ale również zapiekanki czy inne potrawy. Niestety piękna i błyszcząca brytfanna po krótkim czasie od zakupu staje się brudna, w niektórym miejscach przypalona, a zaschnięty tłuszcz bardzo ciężko jest z niej usunąć. Przy okazji świątecznych porządków podpowiadamy, jak bez wysiłku wyczyścić formy na ciasto. Wystarczy zmieszać kilka tanich specyfików, a powstałą pastą wysmarować blaszki. Przypalenizna sama będzie odchodzić!

Jak wyczyścić blaszki na ciasto bez użycia silnej chemii?

Mieszanką pasty do zębów, sody oczyszczonej i wody utlenionej należy posmarować powierzchnię blaszek i pozostawić na godzinę
Mieszanką pasty do zębów, sody oczyszczonej i wody utlenionej należy posmarować powierzchnię blaszek i pozostawić na godzinę123RF/PICSEL

Środkiem, który poradzi sobie z uporczywym brudem na brytfankach, jest domowa pasta. Do tej przygotowania potrzebować będziesz:

  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka pasty do zębów
  • kilka łyżek octu
  • kilka kropel wody utlenionej

Składniki te należy ze sobą dobrze wymieszać, a następnie powstałą mieszanką wysmarować całą powierzchnię blaszki. W przypalonych miejscach można nałożyć jej więcej. Tak posmarowane blaszki dobrze zostawić na ok. godzinę, a po tym czasie przy pomocy gąbki i płynu do naczyń, umyć dokładnie formy.

W przypadku silnych zanieczyszczeń lepiej sprawdzi się drapak kuchenny.  Po spłukaniu wodą brytfanny będą jak nowe!

Taki zabieg warto wykonywać regularnie, by nie dopuścić wielu zabrudzenia, które z czasem gorzej będzie usunąć. Jeśli używać ich często, stosuj tę mieszanką raz w tygodniu.

Jak wyczyścić piekarnik?Interia DIY
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas