Wymieszaj z 5 łyżkami octu. Nieprzyjemny zapach ryby zniknie z mieszkania
Jak pozbyć się zapachu ryby z mieszkania? Po smażeniu łososia, karpia czy pstrąga w domu unosi się charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach, który dla wielu osób może być wręcz drażniący. Co zrobić, by szybko zniknął? Jak usunąć zapach ryby z samochodu, deski do krojenia czy piekarnika? Oto sprawdzone metody, które na pewno pomogą!
Zapach smażonej ryby jest bardzo intensywny i trudno się go pozbyć. Istnieje jednak kilka trików, które można wykorzystać, by go zneutralizować. Usuwanie zapachu smażonej ryby warto rozpocząć jeszcze przed jej smażeniem. Przede wszystkim należy wybrać świeżą rybę - jej zapach jest wówczas w miarę neutralny. Źle pachnąca ryba jest już nieświeża i nie powinno się jej kupować.
W czym moczyć rybę, aby nie śmierdziała? Po oczyszczeniu i opłukaniu ryby w wodzie warto ją wymoczyć w mleku. To produkt, który znakomicie pochłania zapachy. Wystarczy przed smażeniem moczyć rybę w mleku przez 1,5 godziny. Po tym czasie należy ją ponownie wypłukać i osuszyć ręcznikiem - tym sposobem nie rozpadnie się w czasie obróbki cieplnej.
Nie zapominajmy o otwarciu okna - choćby minimalnie. Włączmy też wentylator w okapie. Dzięki temu poprawi się cyrkulacja powietrza w pomieszczeniach, a zapach będzie na bieżąco usuwany. Jeśli pozostawimy okno otwarte również chwilę po posiłku, szybciej się go pozbędziemy.
Czytaj również: Najgorsze nawyki w kuchni. Taka ryba nie będzie zjadliwa
Smażenie ryby pozostawia po sobie nieprzyjemny zapach, który trudno usunąć. Wnika on w akcesoria kuchenne i roznosi się po domu. Możemy temu jednak zapobiec. Jak pozbyć się zapachu ryby z mieszkania i co zrobić, aby ten zapach był słabszy?
Jest kilka prostych trików, które można zastosować:
- cytryna - możemy skropić rybę sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 1,5 godziny. Po tym czasie jej zapach będzie mniej intensywny w czasie smażenia.
- jabłko - wystarczy położyć połówkę jabłka na patelni w trakcie smażenia, by pochłonęło część nieprzyjemnego zapachu. Owoc podkręci też smak całego dania.
- ziemniak - zadziała podobnie jak jabłko. Po obraniu i umyciu należy przekroić ziemniaka na pół i położyć go na patelni w trakcie smażenia. Żeby pochłonął część zapachu ryby, ziemniak musi być jednak surowy.
- ocet, woda i goździki - do wody wymieszanej z 5 łyżkami octu dodajemy kilka goździków i ustawiamy naczynie w kuchni. Rozchodzący się zapach ograniczy nieco aromat smażonej ryby.
- zioła - rybę nacieramy ziołami (na przykład bazylią i majerankiem) i umieszczamy w lodówce na godzinę. Kiedy ten czas upłynie, możemy zabrać się za jej smażenie.
- cebula - rybę można obłożyć plastrami cebuli i umieścić w lodówce na 1,5 godziny. Jej smak i zapach pochłonie część zapachu ryby.
- gałka muszkatołowa, goździki i cynamon - przyprawy wsypujemy do garnka i mieszamy ze szklanką wody. Dodajemy też kilka łyżek octu. Roztwór gotujemy w czasie smażenia ryby. Sprawi, że po mieszkaniu rozejdzie się przyjemny, korzenny zapach, który zagłuszy smak ryby.
Sprawdź: Unikaj tych gatunków ryb. Mogą ci zaszkodzić
Po przewiezieniu ryby ze sklepu do domu, w aucie może utrzymywać się nieprzyjemny zapach. Jak się go pozbyć? Przede wszystkim możemy użyć do tego celu odświeżacza powietrza. Istnieją też profesjonalne produkty, neutralizujące nieprzyjemne zapachy w samochodzie.
Czytaj też: Karp prosto z zakonu. Jak benedyktynki ze Staniątek sprzedają własne ryby
Po przygotowaniu ryby jej zapach zostaje nie tylko na akcesoriach kuchennych i sprzętach, lecz również na skórze dłoni. Jak usunąć zapach ryby z rąk? Wystarczy wykorzystać pastę do zębów lub cytrynę. To produkty, które zazwyczaj są w każdym domu. Zamiast mydłem, umyjmy ręce pastą do zębów lub przetnijmy cytrynę na pół i przetrzyjmy nią dłonie, a następnie je umyjmy. Jej sok zneutralizuje nieprzyjemny zapach ryby.
Smażona ryba jest bardzo smaczna, jednak równie pyszna jest także ryba pieczona. Po jej przygotowaniu intensywny zapach może unosić się nie tylko w domu, ale również w samym piekarniku. Może być też trudny do usunięcia. Wystarczy jednak przetrzeć jego wnętrze gąbką do naczyń. Używamy do tego ciepłej wody z dodatkiem detergentu.
Następnie miękką ściereczkę nasączamy roztworem sody oczyszczonej i wody, i przecieramy nią wnętrze piekarnika. Pamiętajmy, by zabrać się za to, kiedy już piekarnik ostygnie.
Innym sposobem jest przetarcie wnętrza piekarnika i wszystkich jego elementów aromatem waniliowym. Należy nim natrzeć wszystkie metalowe elementy, jak również blachy, a następnie włączyć na chwilę piekarnik. Ustawmy jednak niską temperaturę.
Zapach ryby może pozostać po jej przygotowywaniu na desce do krojenia. Umycie jej czasami nie wystarczy - chyba że oprócz tradycyjnego płynu wykorzystamy również sok z cytryny. Wystarczy po umyciu w gorącej wodzie z płynem przetrzeć naczynia czy deskę do krojenia skórką cytrynową lub przeciętą na pół cytryną. Sok z cytryny powinien poradzić sobie z nieprzyjemnym zapachem.
Jak usunąć zapach ryby z deski do krojenia? Są i inne sposoby. Można wykorzystać na przykład sodę oczyszczoną. Wcieramy ją w deskę, po kilku minutach przecieramy ją gąbką, a następnie spłukujemy wodą. Jeśli zapach jest naprawdę intensywny, możemy wydłużyć ten czas do kilkunastu minut. Można również przygotować roztwór wody i wody utlenionej. Zanurzamy w nim na chwilę deskę. Zapach ryby powinien zniknąć.
Czytaj też: Chcesz w kilka chwil pozbyć się zapachu ryby z domu? Przygotuj mieszankę z dodatkiem tego cytrusa
***