Wywar z cebuli do roślin. Użyjesz go kilka razy, różnice w wyglądzie kwiatów będą widoczne gołym okiem

Cebula ma wiele właściwości korzystnych nie tylko dla naszego zdrowia, ale również posiada szereg składników odżywczych, które można wykorzystać w pielęgnacji roślin. Wywar z cebuli odstrasza mszyce, kleszcze, a także skutecznie radzi sobie z zarazą ziemniaczaną na pomidorach. Przygotowanie nawozu kosztuje grosze i poradzi sobie z tym każdy początkujący ogrodnik. Jak zrobić i na co stosować wywar z cebuli?

Wywar z cebuli to naturalny wspomagacz dla wielu roślin. Zwalcza szkodniki i choroby grzybowe. Jak go przygotować?
Wywar z cebuli to naturalny wspomagacz dla wielu roślin. Zwalcza szkodniki i choroby grzybowe. Jak go przygotować?/123RF/PICSEL123RF/PICSEL

Cebula to warzywo wykorzystywane do celów spożywczych i medycznych od tysięcy lat. Właściwości lecznicze cebuli pomagają w łagodzeniu objawów przeziębienia i infekcji. Ponadto warzywo to wykazuje działanie przeciwbakteryjne, antygrzybiczne i przeciwwirusowe.

Wciąż jednak niewielu zdaje sobie sprawę, że cebula ze względu na zawartą w niej skarbnicę witamin ma imponujące zastosowanie w ogrodnictwie. Przede wszystkim potrafi zwalczać szkodniki i zarodniki grzybów, które często infekują uprawy. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się wywar z cebuli.

Co można podlewać wywarem z cebuli?

Dzięki temu wywar z cebuli świetnie sprawdzi się do podlewania roślin doniczkowych. Warto go wykorzystać w ten sposób raz w tygodniu, a różnice w wyglądzie kwiatów będą widoczne gołym okiem. Mniej więcej po dwóch tygodniach roślina zacznie wyglądać dużo lepiej - liście staną jędrne i bujne, a na łodygach pojawiają się nowe pąki.

Co można pryskać wywarem z cebuli?

Bardzo ważną kwestią jest regularność stosowania wywaru z cebuli
Bardzo ważną kwestią jest regularność stosowania wywaru z cebuli123RF/PICSEL

Wywar z cebuli należy stosować, opryskując nim rośliny zapobiegawczo przed rozwojem chorób grzybowych. Naturalna i ekologiczna mieszanina w walce ze szkodnikami świetnie sprawdza się w przypadku uprawy:

  • truskawek
  • pomidorów
  • ogórków

Bardzo ważną kwestią jest regularność stosowania wywaru z cebuli. Opryski można stosować kilkukrotnie w ciągu miesiąca. Trzeba jednak pamiętać o tym, że zabieg ten musi być wykonywany w trakcie umiarkowanej pogody. W czasie upałów jest niewskazany ze względu na swoją intensywność, z kolei podczas deszczowych dni istnieje ryzyko, że środek zostanie wypłukany.

Wywar z cebuli na zarazę ziemniaczaną i nie tylko. Na co warto go stosować?

Wywar z cebuli jest sprzymierzeńcem w walce m.in.:

  • mszycami
  • przędziorkami
  • mączlikami szklarniowymi

Ponadto wyciąg z cebuli wzmacnia uprawy. Oprysk z cebuli doskonale nadaje się do walki z roztoczem truskawkowym. Występują one przede wszystkim na dolnej stronie liści krzewów truskawkowych, dlatego podczas wykonywania zabiegu należy zwrócić szczególną uwagę, aby ciecz tam dotarła.

Wywar z cebuli można stosować również przeciwko zarazie ziemniaczanej na pomidorach. To najgroźniejsza choroba tego warzywa, która występuje szczególnie intensywnie w lata chłodne i wilgotne. Najczęściej występującymi objawami zarazy ziemniaczanej są sukcesywnie powiększające się plamy na liściach pomidorów. Początkowo przyjmują barwę szarozieloną, a z czasem stają się brunatne i czarne.

Jak zrobić wywar z cebuli?

Do przygotowania wywaru z cebuli potrzebne są tylko dwa składniki
Do przygotowania wywaru z cebuli potrzebne są tylko dwa składniki 123RF/PICSEL

Sposób przygotowania wywaru z cebuli jest bardzo prosty. Poradzą sobie z tym zadaniem nawet początkujący ogrodnicy, gdyż do jego wykonania potrzebne są zaledwie dwa składniki: cebula i woda

  1. W pierwszej kolejności 100 g białej cebuli należy posiekać na mniejsze kawałki (wraz z łupinami). 
  2. Całość zalać 10 litrami wody i gotować na średnim ogniu przez pół godziny. 
  3. Odstawić do wystygnięcia. 
  4. Kolejnym krokiem jest przelanie wywaru do butelki z atomizerem

Jeśli wywaru nie zużyje się od razu, należy przelać płyn do szklanych słoików i umieścić w lodówce. Przechowywany w ten sposób będzie nadawać się do stosowania przez trzy miesiące.

Nie wyrzucaj skórek bananów. Dzięki nim rośliny łatwiej zniosą mrozy lub suszęInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas