Reklama

Zalej wodą i pij codziennie. Eliksir zdrowia przygotujesz błyskawicznie

Jesienią i zimą wielu szuka sposobów na wzmocnienie odporności i uniknięcie przeziębienia. Z pomocą przyszły Lasy Państwowe, które podzieliły się przepisem na prozdrowotny napar. Zrobienie go jest niezwykle proste, a codzienne picie przynosi natychmiastowe efekty. Co trzeba zrobić?

Napar z korzenia pokrzywy – jakie ma właściwości?

Lasy Państwowe regularnie aktualizują swój facebookowy profil, a więc internauci codziennie mogą liczyć na kolejne dawki wiedzy oraz leśnych ciekawostek. Tym razem leśnicy postanowili podzielić się przepisem na prozdrowotny napar. "Jeśli wydaje nam się, że w okresie, gdy rośliny pozbawione są kwiatów i liści, nie możemy korzystać z ich ziołowych właściwości, to mylimy się. Pozostają nam pędy, pączki, kora i korzenie" - czytamy na Facebooku. 

Jesienno-zimowy sezon to czas, gdy coraz więcej osób mierzy się z przeziębieniem. Wielu próbuje się ratować za pomocą domowych sposobów. Chcąc uniknąć infekcji, warto znacznie wcześniej zadbać o układ immunologiczny. Pomocny może się okazać korzeń pokrzywy

Zawiera on wiele prozdrowotnych właściwości. Wszystko to za sprawą soli mineralnych, kwasów organicznych, lecytyny, śluzów, fitosteroli i ligniny. Leśnicy podkreślili, że napar z korzenia pokrzywy sprawdzi się przede wszystkim w okresie przeziębień, ponieważ wykazuje działanie wzmacniające odporność. Oprócz tego: 

Reklama
  • łagodzi objawy alergii np. katar sienny,
  • zwiększa poziom czerwonych krwinek,
  • działa moczopędnie,
  • pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn,
  • pozytywnie wpływa na wzrost i kondycję włosów.

Zobacz także: Nazywają go "zdrowszym ziemniakiem". Pomaga schudnąć, obniża cholesterol, reguluje ciśnienie

Jak przygotować napar z korzenia pokrzywy?

Ten prozdrowotny napar przygotowywany jest na bazie suszu. Korzeń pokrzywy zaleca się wykopywać wczesną wiosną. Następnie wystarczy go dokładnie umyć i wysuszyć w temperaturze do 40 st. C. Ważne, by miejsce suszenia było przewiewne. 

Zobacz także: Tych warzyw i owoców nie jedz zimą. Fatalnie działają na organizm

Przygotowanie naparu z korzenia pokrzywy jest niezwykle proste. Leśnicy podpowiadają, że wystarczy zalać dwie łyżki suszu litrem wody, a następnie doprowadzić do wrzenia i gotować przez mniej więcej 10 minut. Po ostudzeniu i przecedzeniu nadaje się do spożycia. Zaleca się pić napar z korzenia pokrzywy dwa razy dziennie po jednej szklance

***

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napar | odporność
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy