Zalej wodą i pij codziennie. Eliksir zdrowia przygotujesz błyskawicznie

Jesienią i zimą wielu szuka sposobów na wzmocnienie odporności i uniknięcie przeziębienia. Z pomocą przyszły Lasy Państwowe, które podzieliły się przepisem na prozdrowotny napar. Zrobienie go jest niezwykle proste, a codzienne picie przynosi natychmiastowe efekty. Co trzeba zrobić?

Napar z korzenia pokrzywy wykazuje działanie wzmacniające odporność
Napar z korzenia pokrzywy wykazuje działanie wzmacniające odporność123RF/PICSEL

Napar z korzenia pokrzywy – jakie ma właściwości?

Jesienno-zimowy sezon to czas, gdy coraz więcej osób mierzy się z przeziębieniem. Wielu próbuje się ratować za pomocą domowych sposobów. Chcąc uniknąć infekcji, warto znacznie wcześniej zadbać o układ immunologiczny. Pomocny może się okazać korzeń pokrzywy.

Zawiera on wiele prozdrowotnych właściwości. Wszystko to za sprawą soli mineralnych, kwasów organicznych, lecytyny, śluzów, fitosteroli i ligniny. Leśnicy podkreślili, że napar z korzenia pokrzywy sprawdzi się przede wszystkim w okresie przeziębień, ponieważ wykazuje działanie wzmacniające odporność. Oprócz tego:

  • łagodzi objawy alergii np. katar sienny,
  • zwiększa poziom czerwonych krwinek,
  • działa moczopędnie,
  • pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn,
  • pozytywnie wpływa na wzrost i kondycję włosów.
Przygotowanie naparu z korzenia pokrzywy jest niezwykle proste
Przygotowanie naparu z korzenia pokrzywy jest niezwykle proste123RF/PICSEL

Jak przygotować napar z korzenia pokrzywy?

Ten prozdrowotny napar przygotowywany jest na bazie suszu. Korzeń pokrzywy zaleca się wykopywać wczesną wiosną. Następnie wystarczy go dokładnie umyć i wysuszyć w temperaturze do 40 st. C. Ważne, by miejsce suszenia było przewiewne.

Przygotowanie naparu z korzenia pokrzywy jest niezwykle proste. Leśnicy podpowiadają, że wystarczy zalać dwie łyżki suszu litrem wody, a następnie doprowadzić do wrzenia i gotować przez mniej więcej 10 minut. Po ostudzeniu i przecedzeniu nadaje się do spożycia. Zaleca się pić napar z korzenia pokrzywy dwa razy dziennie po jednej szklance.

***

Czas na lepsze. Odcinek 1INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas