Zalej wodą i pij codziennie. Eliksir zdrowia przygotujesz błyskawicznie
Jesienią i zimą wielu szuka sposobów na wzmocnienie odporności i uniknięcie przeziębienia. Z pomocą przyszły Lasy Państwowe, które podzieliły się przepisem na prozdrowotny napar. Zrobienie go jest niezwykle proste, a codzienne picie przynosi natychmiastowe efekty. Co trzeba zrobić?
Napar z korzenia pokrzywy – jakie ma właściwości?
Jesienno-zimowy sezon to czas, gdy coraz więcej osób mierzy się z przeziębieniem. Wielu próbuje się ratować za pomocą domowych sposobów. Chcąc uniknąć infekcji, warto znacznie wcześniej zadbać o układ immunologiczny. Pomocny może się okazać korzeń pokrzywy.
Zawiera on wiele prozdrowotnych właściwości. Wszystko to za sprawą soli mineralnych, kwasów organicznych, lecytyny, śluzów, fitosteroli i ligniny. Leśnicy podkreślili, że napar z korzenia pokrzywy sprawdzi się przede wszystkim w okresie przeziębień, ponieważ wykazuje działanie wzmacniające odporność. Oprócz tego:
- łagodzi objawy alergii np. katar sienny,
- zwiększa poziom czerwonych krwinek,
- działa moczopędnie,
- pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn,
- pozytywnie wpływa na wzrost i kondycję włosów.
Zobacz także: Nazywają go "zdrowszym ziemniakiem". Pomaga schudnąć, obniża cholesterol, reguluje ciśnienie
Jak przygotować napar z korzenia pokrzywy?
Ten prozdrowotny napar przygotowywany jest na bazie suszu. Korzeń pokrzywy zaleca się wykopywać wczesną wiosną. Następnie wystarczy go dokładnie umyć i wysuszyć w temperaturze do 40 st. C. Ważne, by miejsce suszenia było przewiewne.
Przygotowanie naparu z korzenia pokrzywy jest niezwykle proste. Leśnicy podpowiadają, że wystarczy zalać dwie łyżki suszu litrem wody, a następnie doprowadzić do wrzenia i gotować przez mniej więcej 10 minut. Po ostudzeniu i przecedzeniu nadaje się do spożycia. Zaleca się pić napar z korzenia pokrzywy dwa razy dziennie po jednej szklance.
***