Tych warzyw i owoców nie jedz zimą. Fatalnie działają na organizm

Nie od dziś wiadomo, że warzyw i owoców w diecie każdego człowieka powinno być jak najwięcej. Eksperci ds. żywienia twierdzą jednak, że niektóre przeznaczoną są wyłącznie na okres wiosenno-letni, a tymczasem Polacy zajadają się nimi chętnie przez okrągły rok. O jakie konkretnie warzywa oraz owoce chodzi? Czym może skutkować spożywanie ich zimą?

Śniadanie z dodatkiem cytrusów zimą to nienajlepszy pomysł. Zamiast działać na korzyść odporności, może ją jeszcze osłabić
Śniadanie z dodatkiem cytrusów zimą to nienajlepszy pomysł. Zamiast działać na korzyść odporności, może ją jeszcze osłabić123RF/PICSEL

Warzywa i owoce są nieocenionym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Najlepiej spożywać je w formie nieprzetworzonej, na surowo - wówczas najkorzystniej działają na organizm. Mimo że coraz więcej Polaków stara się, aby w codziennym jadłospisie było ich więcej, nie każdy zdaje sobie sprawę z negatywnych skutków spożywania niektórych gatunków zimową porą. Z uwagi na występującą w naszym klimacie różnorodność pór roku, powinno się zwracać większą uwagę na sezonowość produktów spożywczych. Innymi słowy - inne owoce i warzywa dedykowane są na lato, a inne na zimę. Zajadając się tymi, które w czasie trwania niskich temperatur nam nie służą, możemy narazić się na szereg fatalnych skutków.

Owoce, których zimą powinno się unikać

Na przestrzeni lat naukowcy i specjaliści w dziedzinie żywienia człowieka ustalili, że mieszkańcy Polski późną jesienią oraz zimą w diecie powinni ograniczyć do minimum owoce południowe. Należą do nich m.in.

  • banany
  • cytrusy - cytryny, mandarynki, pomarańcze, grejpfruty
  • kiwi
  • mango
  • melony

Rosną one w zupełnie innych warunkach klimatycznych niż nasze rodzime owoce i różnią się one od nich składem chemicznych oraz enzymatycznym. Tam, gdzie występują, jest gorąco, dlatego działają na organizm schładzająco. Ich spożywanie zimą w Polsce może mieć więc niekorzystne działanie na zdrowie.

Cytrusy to owoce wychładzające nasz organizm. O dziwo, w Polsce zimą jedzone są bardzo chętnie
Cytrusy to owoce wychładzające nasz organizm. O dziwo, w Polsce zimą jedzone są bardzo chętnie123RF/PICSEL

Których warzyw lepiej nie jeść zimą?

Sytuacja wygląda bardzo podobnie w przypadku warzyw, które rozwijają się i dojrzewają w cieple. Są to np. pomidory, sałata, szpinak czy ogórki. Pomijając fakt, że te dostępne w sklepach w sezonie jesienno-zimowym mają kiepski smak, bo hoduje się je sztucznie (pozbawione są wartości odżywczych, często zawierają pestycydy i metale ciężkie), to podobnie jak owoce południowe działają wychładzająco na organizm. Zimą w Polsce zdecydowanie lepiej jest jeść ugotowane warzywa okopowe oraz kapustne, które nas rozgrzewają.

Jakie mogą być skutki wychładzania organizmu przez pożywienie?

Jedząc zimą cytrusy czy pomidory wychładzamy organizm, a więc osłabiany układ immunologiczny, tym samym zwiększając ryzyko przeziębienia. Dodatkowo ochłodzony organizm daje oznaki poprzez:

  • zmniejszoną ilość energii
  • zmęczenie, senność
  • spadek nastroju
  • dolegliwości trawienne
Zimą warto ograniczyć jedzenie świeżych pomidorów i ogórków. Zdecydowanie lepiej sięgać po przetwory z tymi warzywami
Zimą warto ograniczyć jedzenie świeżych pomidorów i ogórków. Zdecydowanie lepiej sięgać po przetwory z tymi warzywami 123RF/PICSEL

Jakie warzywa i owoce jeść zimą?

Owoce zdecydowanie bardziej służące nam zimą to nasze rodzime, które mogą być przechowywane aż do wiosny - np. gruszki czy jabłka, a także wszelkie przetwory w postaci soków, musów i dżemów niskosłodzonych bazujące na malinach, jeżynach, wiśniach, jagodach, aronii itp. Dzięki dużej zawartości bioflawonoidów rozgrzewają nas "od środka" i korzystnie wpływają na odporność.

Zamiast sięgać po świeże pomidory zdecydowanie lepiej podczas przyrządzania posiłków wykorzystywać przecier pomidorowy. Jeśli chodzi natomiast o inne warzywa, w sezonie zimowym mamy całkiem spory wybór. Bez obaw możemy jeść:

  • warzywa okopowe: marchew, seler, por, pietruszkę, cebulę, rzepę
  • warzywa kapustne: kapustę, brukselkę, brokuł, kalafior
  • warzywa dyniowate: dynie, cukinie, patisony
  • inne warzywa i owoce letnie - w postaci mrożonek

Zimą do codziennego jadłospisu warto także wprowadzić nieco więcej ziaren, orzechów i suszonych owoców, a także roślin strączkowych.

Kiszonki idealne na sezon zimowy

Ponadto w sezonie jesienno-zimowym warto stawiać przede wszystkim na kiszonki - kiszone ogórki czy kapustę. Nie tylko zbawiennie działają one na jelita (stanowią naturalny probiotyk) oraz układ pokarmowy, ale także są bogatym źródłem witaminy C, której zimą z pożywienia przyjmujemy mniej. Kiszonki genialnie wzmacniają odporność, są smaczne i można długo je przechowywać.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas