Zapobiega anemii i obniża cholesterol. Mało znana ryba o wspaniałych właściwościach

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Polacy często niesłusznie pomijają tę rybę. Ma jednak całą masę prozdrowotnych właściwości
Polacy często niesłusznie pomijają tę rybę. Ma jednak całą masę prozdrowotnych właściwości123RF/PICSEL

Zębacz smugowy - niedoceniana przez Polaków ryba o nietypowym wyglądzie

Jakie wartości odżywcze skrywa w sobie zębacz smugowy?

  • witamin z grupy B (B1, B3, B5, B6, B12),
  • witaminy A,
  • minerałów takich jak selen, fosfor, cynk, magnez, potas, sód,
  • kwasów omega-3,
  • białka.
Zębacz smugowy jest nie tylko bardzo smaczny, ale i też zdrowy
Zębacz smugowy jest nie tylko bardzo smaczny, ale i też zdrowy123RF/PICSEL

Zębacz smugowy - dlaczego warto go jeść?

  • wzmocnienie odporności - cynk i witamina B6 wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego, pomagając w walce z infekcjami,
  • zapobieganie anemii - dzięki zawartości witaminy B12 wspiera produkcję czerwonych krwinek, co zapobiega niedokrwistości,
  • obniżanie poziomu "złego" cholesterolu - kwas omega-3 i niacyna mogą pomóc w utrzymaniu zdrowego poziomu cholesterolu, co korzystnie wpływa na serce,
  • wspomaganie walki ze stresem - kwas pantotenowy, kwasy omega-3 i magnez pomagają regulować reakcję organizmu na stres,
  • zachowanie zdrowej skóry - białko zawarte w mięsie zębacza smugowego pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji,
  • zmniejszenie uczucia zmęczenia - fosfor wspiera mięśnie i minimalizuje uczucie znużenia.
„Zdrowie na widelcu”: Wędzone ryby mają więcej zalet niż wadPolsat CafePolsat Cafe

Kto powinien unikać tej ryby w swojej diecie?