Smaczny, lekkostrawny i zdrowy. Idealna alternatywa dla popularnych ryb
Oprac.: Aleksandra Tokarz
Wspomaga działanie układu krążenia, dobroczynnie wpływając również na zdrowie tarczycy. Lądować powinien także na talerzach tych osób, które pragną zadbać o swoją sylwetkę. Jest nie tylko zdrowy i lekkostrawny, ale dodatkowo wyjątkowo smaczny. Jak przyrządzić morszczuka australijskiego?
Czy można jeść często ryby? Oto dlaczego warto to robić
Ryby to ważny, a jednocześnie zdrowy składnik codziennej diety. Lądując na naszych talerzach, dostarczą bowiem organizmowi ważnych składników odżywczych, w tym między innymi białka zwierzęcego. To poprawi odporność i jakość składu krwi, mocno wspierając nasze zdrowie.
Ryby to także doskonale źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Jedzenie produktów z jego zawartością dobroczynnie odbije się na kondycji naszego organizmu, w tym przede wszystkim:
- wpłynie na zapobieganie cukrzycy typu 2, nadwagi i otyłości
- zmniejszy ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego
- obniży ryzyko rozwoju nowotworów, choroby Alzheimera i demencji
- zadziała antydepresyjnie
- wpłynie na zwiększenie odporności
Zgodnie z zaleceniami Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) ryby powinno spożywać się przynajmniej dwa razy w tygodniu (w tym co najmniej raz tłuste ryby morskie). Poleca się, by sięgać szczególnie po łososia, śledzie, makrele, sardynki, dorsze czy morszczuki. Temu ostatniemu warto przyjrzeć się nieco dokładniej.
Zobacz również: Kulinarny odkurzacz na złogi w jelitach. Szybko rozprawi się z bałaganem w organizmie
Morszczuk australijski: czy jest zdrowy? Oto dlaczego warto go jeść
Morszczuk australijski to jedna z tych ryb, której mięso, szczególnie w rejonach Australii i Nowej Zelandii, uważa się za najsmaczniejsze, nazywając idealną alternatywą dla dorsza. Jej kolor, jędrna konsystencja, miękkość oraz smak doceniane są również w krajach śródziemnomorskich, głównie Hiszpanii, Portugalii czy we Włoszech.
Morszczuk australijski jest niezwykle uniwersalną rybą. W wyglądzie wyróżnia go znacznie smuklejszy kształt, niż ma to miejsce w przypadku innych ryb z rodziny morszczukowatych. W kuchni ceniony jest przede wszystkim ze względu na smaczne, chude mięso.
Dorsz czy morszczuk? Zdrowa alternatywa popularnych ryb
Morszczuk australijski w swoim składzie zawiera zbawienną dla zdrowia dawkę sodu i białka. Znajdziemy w nim również witaminy z grupy B, witaminę D, fosfor, potas oraz selen. Niska zawartość tłuszczów i węglowodanów sprawia, że morszczuk australijski jest polecany szczególnie osobom na diecie.
Ryba jest nie tylko smaczna, ale również lekkostrawna. Ugotowana na parze lub upieczona pozwoli rozprawić się z problemami ze strony układu pokarmowego. Co więcej, wspomoże również pracę serca. Działa zbawiennie na układ krążenia, zapobiegając nagromadzeniu się złogów cholesterolowych w tętnicach. Tym samym chroni przed udarem.
Dzięki wysokiej zawartości selenu ryba zadba również o zdrowie tarczycy.
Morszczuk australijski: jak przyrządzić?
Morszczuk australijski smakuje doskonale zarówno gotowany, jak i pieczony czy smażony, podany solo, czy z dodatkami kaszy, ryżu lub młodych ziemniaków. W przepisach można więc wręcz przebierać. Uprzednio warto jednak zamarynować go w przyprawach.
Zobacz również: Taki schab podaję na niedzielny obiad. Nie zostaje ani kawałek