Zawiera mniej soli niż feta, a smakuje wybornie. Jest łagodny dla żołądka
Oprac.: Joanna Leśniak
Gdy słyszymy o składnikach kuchni greckiej, przed oczami w pierwszej kolejności staje ser feta. W swoich kulinarnych eksperymentach nie warto poprzestawać wyłącznie na nim. Dużą popularność zyskuje inny grecki przysmak, który również w Polsce staje się coraz łatwiej dostępny. Wyjątkowy smak, delikatna konsystencja i liczne zastosowania kulinarne sera manouri sprawiają, że jest chętnie wybierany zarówno przez smakoszy, jak i osoby dbające o różnorodną oraz zdrową dietę.
Spis treści:
Ser manouri jako wartościowy efekt uboczny
Manouri to tradycyjny grecki ser półmiękki. Wytwarzany jest poniekąd przy okazji produkcji słynnej fety, a bazą staje się powstająca wskutek tego procesu serwatka. Podgrzewa się ją do temperatury wrzenia, następnie dodawane jest pasteryzowane mleko owcze i kozie. Całość uzupełniają bakterie kwasu mlekowego, podpuszczka oraz sól. Dochodzi do procesu koagulacji, czyli krzepnięcia białek zawartych w mleku. Uzyskane w ten sposób skrzepy są odcedzane i pakowane w specjalne formy.
Manouri nie wymaga długiego dojrzewania. Na stołach smakoszy ląduje ser o kremowej teksturze i łagodnym smaku, który wykorzystać można w różnych potrawach.
Gratka dla podniebienia, czyli jak smakuje ser manouri?
Wyróżnia się delikatnym smakiem z lekkim akcentem słodyczy. Niektórzy wyczuwają w nim orzechowe lub cytrusowe nuty. W porównaniu do fety manouri jest wyraźnie mniej słony i bardziej subtelny. Konsystencja sera jest gładka i kremowa, co czyni go idealnym zarówno do jedzenia na surowo bez nadmiaru dodatków, jak i do wykorzystania w bardziej złożonych potrawach. Dzięki swojemu łagodnemu charakterowi manouri doskonale komponuje się z innymi składnikami, nie dominując ich smaku.
Czy manouri można jeść na diecie?
Udział serów w jadłospisie osób starających się schudnąć jest dość kontrowersyjny. Jak w wielu aspektach żywieniowych — należy zachować umiar. Ser manouri jest dość kaloryczny, cechuje się stosunkowo wysoką zawartością tłuszczu. Porcja o wadze 100 g może dostarczyć nawet 450 kcal. Zaleca się spożywać go więc w charakterze dodatku, inaczej znacząco obciąży dzienny bilans energetyczny.
Zobacz również:
Właściwości odżywcze
Należy podkreślić, że ser manouri nadal pozostaje wartościowym składnikiem codziennego menu. Przede wszystkim cechuje się znacznie mniejszą zawartością soli, zwłaszcza w porównaniu do fety. Wpisuje się więc bardzo dobrze w budowanie jadłospisu o zmniejszonej zawartości sodu. Ponadto, jako produkt na bazie mleka owczego lub koziego, dla wielu osób okazuje się łatwiej strawny niż sery z mleka krowiego. Ta cecha czyni go odpowiednim dla osób z wrażliwym układem trawiennym.
Ser manouri to również sposób na dostarczenie organizmowi porcji białka, będącego ważnym źródłem energii. W jego składzie nie brakuje także wapnia, czyli składnika niezbędnego do budowy zębów, kości i naczyń krwionośnych. Bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi i przewodzeniu nerwowym. Jest niezbędny dla prawidłowej pracy serca oraz regulowania gospodarki hormonalnej.
Grecki specjał to także źródło witaminy A. To jedna z ważniejszych substancji dla wzmacniania odporności oraz narządu wzroku. Sprzyja regeneracji komórek, przyspiesza gojenie ran i odpowiada za stan skóry, włosów oraz paznokci. Pobudza szpik kostny do właściwej produkcji czerwonych krwinek.
Uczta w stylu greckim. Jak jeść i z czym podawać ser manouri?
Manouri to ser niezwykle uniwersalny, który można spożywać na wiele sposobów. Sprawdzi się zarówno w codziennych posiłkach, jak i podczas przyrządzania wykwintnych dań. Oto kilka propozycji jego podania.
- Na surowo: Pokrojony w plasterki jako przekąska lub interesujący dodatek do deski serów.
- Do pieczywa: Świetnie smakuje jako smarowidło na świeżym chlebie lub tostach.
- Do sałatek: Kremowa konsystencja sera doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami, zwłaszcza rukolą i roszponką. Kompozycje sałatkowe w takim wydaniu warto wzbogacać orzechami włoskimi i suszonymi owocami.
- Do pieczenia: Manouri można piec w folii z odrobiną oliwy i ziół lub używać jako nadzienie do ciasta filo.
- Do makaronów i pizzy: Tego rodzaju potrawy zyskają dzięki niemu kremowy akcent.
- Na słodko: Ser nadaje się do serwowania w towarzystwie miodu, dżemu albo świeżych owoców jako niebanalny deser.