Zawiera mniej soli niż feta, a smakuje wybornie. Jest łagodny dla żołądka

Gdy słyszymy o składnikach kuchni greckiej, przed oczami w pierwszej kolejności staje ser feta. W swoich kulinarnych eksperymentach nie warto poprzestawać wyłącznie na nim. Dużą popularność zyskuje inny grecki przysmak, który również w Polsce staje się coraz łatwiej dostępny. Wyjątkowy smak, delikatna konsystencja i liczne zastosowania kulinarne sera manouri sprawiają, że jest chętnie wybierany zarówno przez smakoszy, jak i osoby dbające o różnorodną oraz zdrową dietę.

Poznaj ser malouri od kuchni (fot. Getty Images)
Poznaj ser malouri od kuchni (fot. Getty Images)CanvaProINTERIA.PL

Ser manouri jako wartościowy efekt uboczny

Manouri to tradycyjny grecki ser półmiękki. Wytwarzany jest poniekąd przy okazji produkcji słynnej fety, a bazą staje się powstająca wskutek tego procesu serwatka. Podgrzewa się ją do temperatury wrzenia, następnie dodawane jest pasteryzowane mleko owcze i kozie. Całość uzupełniają bakterie kwasu mlekowego, podpuszczka oraz sól. Dochodzi do procesu koagulacji, czyli krzepnięcia białek zawartych w mleku. Uzyskane w ten sposób skrzepy są odcedzane i pakowane w specjalne formy.

Manouri nie wymaga długiego dojrzewania. Na stołach smakoszy ląduje ser o kremowej teksturze i łagodnym smaku, który wykorzystać można w różnych potrawach.

Zafunduj sobie podróż kulinarną we własnej kuchni
Zafunduj sobie podróż kulinarną we własnej kuchniCanvaProINTERIA.PL

Gratka dla podniebienia, czyli jak smakuje ser manouri?

Wyróżnia się delikatnym smakiem z lekkim akcentem słodyczy. Niektórzy wyczuwają w nim orzechowe lub cytrusowe nuty. W porównaniu do fety manouri jest wyraźnie mniej słony i bardziej subtelny. Konsystencja sera jest gładka i kremowa, co czyni go idealnym zarówno do jedzenia na surowo bez nadmiaru dodatków, jak i do wykorzystania w bardziej złożonych potrawach. Dzięki swojemu łagodnemu charakterowi manouri doskonale komponuje się z innymi składnikami, nie dominując ich smaku.

Czy manouri można jeść na diecie?

Udział serów w jadłospisie osób starających się schudnąć jest dość kontrowersyjny. Jak w wielu aspektach żywieniowych — należy zachować umiar. Ser manouri jest dość kaloryczny, cechuje się stosunkowo wysoką zawartością tłuszczu. Porcja o wadze 100 g może dostarczyć nawet 450 kcal. Zaleca się spożywać go więc w charakterze dodatku, inaczej znacząco obciąży dzienny bilans energetyczny.

Właściwości odżywcze

Należy podkreślić, że ser manouri nadal pozostaje wartościowym składnikiem codziennego menu. Przede wszystkim cechuje się znacznie mniejszą zawartością soli, zwłaszcza w porównaniu do fety. Wpisuje się więc bardzo dobrze w budowanie jadłospisu o zmniejszonej zawartości sodu. Ponadto, jako produkt na bazie mleka owczego lub koziego, dla wielu osób okazuje się łatwiej strawny niż sery z mleka krowiego. Ta cecha czyni go odpowiednim dla osób z wrażliwym układem trawiennym.

Ser manouri to również sposób na dostarczenie organizmowi porcji białka, będącego ważnym źródłem energii. W jego składzie nie brakuje także wapnia, czyli składnika niezbędnego do budowy zębów, kości i naczyń krwionośnych. Bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi i przewodzeniu nerwowym. Jest niezbędny dla prawidłowej pracy serca oraz regulowania gospodarki hormonalnej.

Grecki specjał to także źródło witaminy A. To jedna z ważniejszych substancji dla wzmacniania odporności oraz narządu wzroku. Sprzyja regeneracji komórek, przyspiesza gojenie ran i odpowiada za stan skóry, włosów oraz paznokci. Pobudza szpik kostny do właściwej produkcji czerwonych krwinek.

Apetyczny ser zawiera cenne składniki odżywcze
Apetyczny ser zawiera cenne składniki odżywcze123RF/PICSEL

Uczta w stylu greckim. Jak jeść i z czym podawać ser manouri?

Manouri to ser niezwykle uniwersalny, który można spożywać na wiele sposobów. Sprawdzi się zarówno w codziennych posiłkach, jak i podczas przyrządzania wykwintnych dań. Oto kilka propozycji jego podania.

  • Na surowo: Pokrojony w plasterki jako przekąska lub interesujący dodatek do deski serów.
  • Do pieczywa: Świetnie smakuje jako smarowidło na świeżym chlebie lub tostach.
  • Do sałatek: Kremowa konsystencja sera doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami, zwłaszcza rukolą i roszponką. Kompozycje sałatkowe w takim wydaniu warto wzbogacać orzechami włoskimi i suszonymi owocami.
  • Do pieczenia: Manouri można piec w folii z odrobiną oliwy i ziół lub używać jako nadzienie do ciasta filo.
  • Do makaronów i pizzy: Tego rodzaju potrawy zyskają dzięki niemu kremowy akcent.
  • Na słodko: Ser nadaje się do serwowania w towarzystwie miodu, dżemu albo świeżych owoców jako niebanalny deser.
Horiatiki, czyli wiejska sałatka greckaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas