Robię z niego placki, dodaję do tuńczyka. To najlepsza baza dań

Grudkowata konsystencja sprawia, że niektórzy niechętnie włączają go do swojego menu. Tymczasem właściwości serka wiejskiego sprawiają, że warto dać mu szansę. Tym bardziej że za każdym razem może smakować inaczej, nadaje się bowiem do przygotowania zarówno słodkich przekąsek, jak i wytrawnych dań. Co daje jedzenie serka wiejskiego i jak wyczarować z niego naprawdę apetyczne specjały?

Serek wiejski upodobali sobie szczególnie ci, którzy są aktywni fizycznie lub przeszli na dietę. Jest bardzo uniwersalnym składnikiem w kuchni
Serek wiejski upodobali sobie szczególnie ci, którzy są aktywni fizycznie lub przeszli na dietę. Jest bardzo uniwersalnym składnikiem w kuchni123RF/PICSEL

Czy serek wiejski jest zdrowy?

Odpowiedź na to pytanie jest twierdząca. Stanowi bardzo dobre źródło białka, o czym powinni pamiętać nie tylko wegetarianie. Jest nieodzowne dla osób odchudzających się i prowadzących aktywny tryb życia. Sprzyja budowaniu masy mięśniowej, więc warto uzupełnić nim energię straconą na siłowni czy podczas jakiegokolwiek innego treningu. Solidna porcja białka zawarta w serku wiejskim syci na dłużej. Zjedzenie serka wiejskiego na śniadanie lub kolację będzie chroniło nas przed pokusami i podjadaniem niezdrowych, kalorycznych przekąsek.

Produkt pomoże dostarczyć ciału selen — składnik niezbędny dla zdrowia tarczycy. W jego składzie wyróżnia się także potas, sprzyjający regulacji ciśnienia krwi i pracy serca.

„Zdrowie na widelcu”: Śniadanie jedzmy najwyżej godzinę po przebudzeniuPolsat Cafe

Komu serek wiejski przysłuży się najbardziej?

O osobach dbających o linię lub odchudzających się już wspominaliśmy. Serek wiejski doceniają osoby uprawiające sport — również rekreacyjnie. Jest kapitalnym uzupełnieniem lodówek dla zabieganych. Przepisy z serkiem wiejskim nie ograniczają się wyłącznie do wyjadania produktu prosto z kubeczka. W prosty sposób można wyczarować z niego dużo bardziej różnorodne posiłki.

Należy wziąć pod uwagę, że jego zastosowanie może ograniczyć użycie soli. Sam jest dość bogaty w ten składnik, więc dodatkowe sięganie po solniczkę okaże się niepotrzebne. Lepiej na to uważać, gdy włączamy serek wiejski na stałe do diety.

Z czym najlepiej łączyć serek wiejski? Z tuńczykiem tworzy zgrany duet

Niektórzy uznają to danie za sałatkę, niektórzy za smaczną pastę do chleba. Sposób podania zależy wyłącznie od naszych preferencji. Potrawa z serkiem wiejskim i tuńczykiem w rolach głównych pozwoli wykluczyć z posiłku kaloryczny majonez, a jednocześnie zachować wyborny smak.

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 puszka tuńczyka w wodzie
  • 4 jajka
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 4 łyżki musztardy
  • garść szczypiorku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Tuńczyka odcedź i przełóż do głębokiej miski.
  3. Do ryby dodaj jajka i poszatkowane ogórki.
  4. Dołącz serek, musztardę oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  5. Szczypiorek umyj i osusz na ręczniku papierowym. Posiekaj drobno i udekoruj danie.

Placki z serka wiejskiego

Jak zrobić placuszki z serka wiejskiego? Błyskawiczny przepis
Jak zrobić placuszki z serka wiejskiego? Błyskawiczny przepis123RF/PICSEL

Fani słodkich śniadań powinni teraz szczególnie skupić swoją uwagę. Przepis na placuszki z serka wiejskiego uprzyjemni poranki, ale nadaje się do wykorzystania również w porze podwieczorku. Każdy łasuch będzie zadowolony. Zwłaszcza ten, który nie chce spędzać w kuchni długich godzin.

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • ½ szklanki pszennej
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Jajka rozbij do miski i ucieraj z cukrem.
  2. Małymi porcjami dodawaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj porcje masy w kształcie niewielkich placków. Smaż z obu stron — powinny być rumiane.

Jajecznica z serkiem wiejskim puszysta jak chmurka

Jajecznica będzie delikatna i pyszna
Jajecznica będzie delikatna i pyszna123RF/PICSEL

Jajka zawsze warto mieć w lodówce. Jeśli chcesz nieco odmienić smak swoich popisowych dań, skorzystaj z przepisu na puszystą jajecznicę z serkiem wiejskim. Zmiana może niewielka, ale kubki smakowe będą zachwycone.

Składniki:

  • 200-250 g serka wiejskiego
  • 4 jajka
  • 1 dymka
  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz do smaku
  • dwie łyżki masła do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Serek wiejski odsącz z serwatki.
  2. Wymieszaj go w misce z jajkami i przyprawami.
  3. Powstałą masę wylej na rozgrzane na patelni masło.
  4. Gdy zacznie się ścinać, dorzuć posiekaną drobno dymkę.
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas