Robię z niego placki, dodaję do tuńczyka. To najlepsza baza dań

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Serek wiejski upodobali sobie szczególnie ci, którzy są aktywni fizycznie lub przeszli na dietę. Jest bardzo uniwersalnym składnikiem w kuchni
Serek wiejski upodobali sobie szczególnie ci, którzy są aktywni fizycznie lub przeszli na dietę. Jest bardzo uniwersalnym składnikiem w kuchni123RF/PICSEL

Czy serek wiejski jest zdrowy?

„Zdrowie na widelcu”: Śniadanie jedzmy najwyżej godzinę po przebudzeniuPolsat CafePolsat Cafe

Komu serek wiejski przysłuży się najbardziej?

Zobacz również:

    Z czym najlepiej łączyć serek wiejski? Z tuńczykiem tworzy zgrany duet

    • 200 g serka wiejskiego
    • 1 puszka tuńczyka w wodzie
    • 4 jajka
    • 2 ogórki kiszone lub konserwowe
    • 4 łyżki musztardy
    • garść szczypiorku
    • pieprz do smaku
    1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w drobną kostkę.
    2. Tuńczyka odcedź i przełóż do głębokiej miski.
    3. Do ryby dodaj jajka i poszatkowane ogórki.
    4. Dołącz serek, musztardę oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
    5. Szczypiorek umyj i osusz na ręczniku papierowym. Posiekaj drobno i udekoruj danie.

    Placki z serka wiejskiego

    Jak zrobić placuszki z serka wiejskiego? Błyskawiczny przepis
    Jak zrobić placuszki z serka wiejskiego? Błyskawiczny przepis123RF/PICSEL
    • 200 g serka wiejskiego
    • 2 jajka
    • ½ szklanki pszennej
    • 1-2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżki oleju do smażenia
    1. Jajka rozbij do miski i ucieraj z cukrem.
    2. Małymi porcjami dodawaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
    3. Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj porcje masy w kształcie niewielkich placków. Smaż z obu stron — powinny być rumiane.

    Jajecznica z serkiem wiejskim puszysta jak chmurka

    Jajecznica będzie delikatna i pyszna
    Jajecznica będzie delikatna i pyszna123RF/PICSEL
    • 200-250 g serka wiejskiego
    • 4 jajka
    • 1 dymka
    • płaska łyżeczka ziół prowansalskich
    • pieprz do smaku
    • dwie łyżki masła do smażenia
    1. Serek wiejski odsącz z serwatki.
    2. Wymieszaj go w misce z jajkami i przyprawami.
    3. Powstałą masę wylej na rozgrzane na patelni masło.
    4. Gdy zacznie się ścinać, dorzuć posiekaną drobno dymkę.