Robię z niego placki, dodaję do tuńczyka. To najlepsza baza dań

Natalia Jabłońska

Serek wiejski upodobali sobie szczególnie ci, którzy są aktywni fizycznie lub przeszli na dietę. Jest bardzo uniwersalnym składnikiem w kuchni
Serek wiejski upodobali sobie szczególnie ci, którzy są aktywni fizycznie lub przeszli na dietę. Jest bardzo uniwersalnym składnikiem w kuchni123RF/PICSEL

Czy serek wiejski jest zdrowy?

„Zdrowie na widelcu”: Śniadanie jedzmy najwyżej godzinę po przebudzeniuPolsat CafePolsat Cafe

Komu serek wiejski przysłuży się najbardziej?

Zobacz również:

    Z czym najlepiej łączyć serek wiejski? Z tuńczykiem tworzy zgrany duet

    • 200 g serka wiejskiego
    • 1 puszka tuńczyka w wodzie
    • 4 jajka
    • 2 ogórki kiszone lub konserwowe
    • 4 łyżki musztardy
    • garść szczypiorku
    • pieprz do smaku
    1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w drobną kostkę.
    2. Tuńczyka odcedź i przełóż do głębokiej miski.
    3. Do ryby dodaj jajka i poszatkowane ogórki.
    4. Dołącz serek, musztardę oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
    5. Szczypiorek umyj i osusz na ręczniku papierowym. Posiekaj drobno i udekoruj danie.

    Placki z serka wiejskiego

    Jak zrobić placuszki z serka wiejskiego? Błyskawiczny przepis
    Jak zrobić placuszki z serka wiejskiego? Błyskawiczny przepis123RF/PICSEL
    • 200 g serka wiejskiego
    • 2 jajka
    • ½ szklanki pszennej
    • 1-2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżki oleju do smażenia
    1. Jajka rozbij do miski i ucieraj z cukrem.
    2. Małymi porcjami dodawaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
    3. Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj porcje masy w kształcie niewielkich placków. Smaż z obu stron — powinny być rumiane.

    Jajecznica z serkiem wiejskim puszysta jak chmurka

    Jajecznica będzie delikatna i pyszna
    Jajecznica będzie delikatna i pyszna123RF/PICSEL
    • 200-250 g serka wiejskiego
    • 4 jajka
    • 1 dymka
    • płaska łyżeczka ziół prowansalskich
    • pieprz do smaku
    • dwie łyżki masła do smażenia
    1. Serek wiejski odsącz z serwatki.
    2. Wymieszaj go w misce z jajkami i przyprawami.
    3. Powstałą masę wylej na rozgrzane na patelni masło.
    4. Gdy zacznie się ścinać, dorzuć posiekaną drobno dymkę.