Zawierają bogactwo witamin, ale nie każdy może je jeść. Zobacz, czy należysz do tej grupy
Oprac.: Karolina Iwaniuk
Pestki roślin często kumulują w sobie wiele witamin i minerałów i doskonale sprawdzają się jako uzupełnienie naszej diety. Do jednych z najzdrowszych należą pestki dyni, ale okazuje się, że nie każdy może skusić się na ten cudowny i odżywczy produkt.
Bogactwo pestek dyni. Wielka moc w małym ziarnie
Pestki dyni to niezwykle wartościowy element diety, bogaty w składniki odżywcze i zdrowotne właściwości. Warto je spożywać, zwłaszcza jesienią, kiedy dynia często odgrywa ważną rolę w naszym menu i trwa na nią sezon.
Pestki dyni zawierają sporo białka i kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na serce i układ krążenia.
To, co jednak wyróżnia pestki dyni na tle innych produktów spożywczych, to witaminy. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6), witaminę E (przeciwutleniacz chroniący komórki) oraz witaminę K. Pestki dyni także są bogate w minerały, takie jak magnez, cynk, żelazo, fosfor, miedź i mangan.
Ważne są także antyoksydanty, które działają przeciwzapalnie, wspomagając ochronę organizmu przed stresem oksydacyjnym.
Aby uzyskać jak najwięcej z tych pestek, warto je spożywać na surowo lub prażone w piekarniku albo na suchej patelni. W takich formach można dodawać je do sałatek lub... zmielone dodać do masła.
Choć są niezwykle pożądane w naszej diecie, nie każdy może je jeść. Kto więc powinien uważać na ten składnik?
Nie wszystkim służą jednakowo. Kto powinien na nie uważać?
Pestki dyni na cenzurowanym powinny być oczywiście u osób z alergią pokarmową. Alergie na pestki są rzadkie, w przeciwieństwie do tej na orzechy, ale jednak przy pierwszej próbie spożycia nie należy dodawać ich w zbyt dużej ilości do jedzenia, a gdy mamy pewność, że jesteśmy uczuleni na pestki - nie spożywamy ich w ogóle.
Z pestek dyni powinny także zrezygnować osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi. Wszystko przez błonnik, który zawierają te pestki. Może powodować on problemy u osób z wrażliwym układem trawiennym, zapaleniem jelit lub zespołem jelita drażliwego. Wówczas mogą pojawić się wzdęcia, boleści lub biegunki.
Osoby z kamicą nerkową także powinny zrezygnować z tego pożywienia. Pestki dyni zawierają szczawiany, które mogą wpływać na tworzenie kamieni nerkowych, zwłaszcza u osób z tendencją do tej choroby.
Zobacz też: