Metoda czwórki zapewnia najpyszniejsze kluski śląskie. Przekonała mnie do niej babcia

Jak przygotować wyborne kluski śląskie?
Jak przygotować wyborne kluski śląskie?123RF/PICSEL

Z czego składają się kluski śląskie?

  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • sól do smaku.

Jak zrobić kluski śląskie metodą czwórki?

Jakie składniki są niezbędne do ciasta na kluski śląskie?
Jakie składniki są niezbędne do ciasta na kluski śląskie?123RF/PICSEL
  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Tak przygotowane warzywa zalewamy wodą, solimy i gotujemy aż do miękkości.
  2. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Zimne dwukrotnie przeciskamy przez praskę.
  3. Na tym etapie czas na zastosowanie kultowej metody czwórki. Zmielone ziemniaki dzielimy na cztery równe części i układamy wszystkie obok siebie w misce.
  4. Wyjmujemy jedną porcję ciasta z miski, a następnie na jej miejsce wsypujemy dokładnie tylko mąki, ile zajmowała ¼ ciasta.
  5. Do składników wbijamy jedno jajko i całość doprawiamy solą. Krótko wyrabiamy, a następnie łączymy z wyciągniętą wcześniej porcją ziemniaków.
  6. Z gładkiej i elastycznej masy urywamy kawałki ciasta, formujemy z nich kuleczki, a na środku robimy niewielkie wgłębienie.
  7. Kluski śląskie gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe danie najlepiej podawać na ciepło. Smacznego!

Co można jeść z kluskami śląskimi?

Jak zrobić kluski śląskie?Interia KulinariaInteria Kulinaria