Ziemniaki do drugiego dania
Z ziemniaków można wyczarować mnóstwo dań głównych, ale doskonale sprawdzają się też jako dodatki. Oto 4 propozycje!
Solone talarki
Małe ziemniaki obierz, gotuj ok.10 minut w lekko posolonej wodzie, odcedź, osącz, przestudź. Potem pokrój w grubsze plasterki, zrumień je na mocno rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Posyp grubą morską solą. Jeśli lubisz, możesz posypać je także rozmarynem albo mieloną ostrą papryką.
Zielone łezki
Ugotuj do miękkości 30 dag ziemniaków. Odcedź je i osącz. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła. Zeszklij na nim posiekaną cebulkę. Dodaj 40 dag zielonego groszku. Chwilę smaż. Zmniejsz płomień i duś 10 minut. Groszek zmiel z ziemniakami. Przypraw solą i pieprzem. Z masy za pomocą dwóch łyżek uformuj zgrabne łezki.
Ziołowe knedelki
Obierz i ugotuj do miękkości 65 dag ziemniaków. Odcedź je i przestudź. Ziemniaki przepuść z 15 twarogu przez maszynkę. Dosyp ok. 5 łyżek mąki pszennej. Dodaj posiekane ulubione zioła, 2 żółtka i ew. trochę soli do smaku. Wyrób ciasto. Uformuj z niego zgrabne kuleczki. Knedelki gotuj do momentu wypłynięcia w posolonym wrzątku.
Rumiane rozetki
Obierz 80 dag ziemniaków. Ugotuj je do miękkości w lekko posolonej wodzie. Odcedź i osącz. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Utrzyj z 100 ml śmietany i 3 łyżkami masła. Piure przypraw gałką muszkatołową. Przełóż do szprycy z otworkiem w kształcie gwiazdki. Na blachę wyłożoną pergaminem wyciśnij rozetki. Piecz je 20 minut w 190 st.