Ziemniaki do drugiego dania

Z ziemniaków można wyczarować mnóstwo dań głównych, ale doskonale sprawdzają się też jako dodatki. Oto 4 propozycje!

Z ziemniaków wyczarujesz mnóstwo pysznych dodatków
Z ziemniaków wyczarujesz mnóstwo pysznych dodatków123RF/PICSEL

Solone talarki

Małe ziemniaki obierz, gotuj ok.10 minut w lekko posolonej wodzie, odcedź, osącz, przestudź. Potem pokrój w grubsze plasterki, zrumień je na mocno rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Posyp grubą morską solą. Jeśli lubisz, możesz posypać je także rozmarynem albo mieloną ostrą papryką.

Zielone łezki

Ugotuj do miękkości 30 dag ziemniaków. Odcedź je i osącz. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła. Zeszklij na nim posiekaną cebulkę. Dodaj 40 dag zielonego groszku. Chwilę smaż. Zmniejsz płomień i duś 10 minut. Groszek zmiel z ziemniakami. Przypraw solą i pieprzem. Z masy za pomocą dwóch łyżek uformuj zgrabne łezki.

Zwykłe knedelki zamienimy w pyszne kluski, gdy do ziemniaczanej masy dodamy garść poszatkowanych, świeżych ziół
Zwykłe knedelki zamienimy w pyszne kluski, gdy do ziemniaczanej masy dodamy garść poszatkowanych, świeżych ziół123RF/PICSEL

Ziołowe knedelki

Obierz i ugotuj do miękkości 65 dag ziemniaków. Odcedź je i przestudź. Ziemniaki przepuść z 15 twarogu przez maszynkę. Dosyp ok. 5 łyżek mąki pszennej. Dodaj posiekane ulubione zioła, 2 żółtka i ew. trochę soli do smaku. Wyrób ciasto. Uformuj z niego zgrabne kuleczki. Knedelki gotuj do momentu wypłynięcia w posolonym wrzątku.

Rumiane rozetki

Obierz 80 dag ziemniaków. Ugotuj je do miękkości w lekko posolonej wodzie. Odcedź i osącz. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Utrzyj z 100 ml śmietany i 3 łyżkami masła. Piure przypraw gałką muszkatołową. Przełóż do szprycy z otworkiem w kształcie gwiazdki. Na blachę wyłożoną pergaminem wyciśnij rozetki. Piecz je 20 minut w 190 st.

Większość propozycji będzie nie tylko świetnym dodatkiem do mięs, ale też dobrym pomysłem na przekąskę, np. zamiast wysmażonych na tłusto placków ziemniaczanych
Większość propozycji będzie nie tylko świetnym dodatkiem do mięs, ale też dobrym pomysłem na przekąskę, np. zamiast wysmażonych na tłusto placków ziemniaczanych123RF/PICSEL
Jak szybko sprzedać auto w internecie?
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas