Zimą też można szukać grzybów. Co znajdują grzybiarze w styczniu?
Oprac.: Agnieszka Tkacz
Może wydawać się, że zima to nie najlepszy okres dla grzybiarzy, a spacery zawsze kończą się bezowocnie. Jeśli jednak warunki atmosferyczne sprzyjają i wiesz, gdzie szukać, może się okazać, że las zaskoczy cię swoim bogactwem. Sprawdź, gdzie występują grzyby zimą. Prezentujemy najpopularniejsze gatunki, które znajdziesz w całej Polsce.
Niespodzianką dla wielu może być to, że grzybobranie zimą jest bezpieczniejsze niż jesienią. Rzadko można spotkać trujące gatunki, które wyglądem przypominają gatunki jadalne. Poznaj grzyby, które z łatwością znajdziesz w styczniu i lutym.
Jakie grzyby rosną w styczniu i lutym?
Wiele zimowych grzybów nie pojawia się w ściółce leśnej, a na korze drzew i ich pniach. Wyróżniają się specyficzną budową. Warto nie zrażać się ich oryginalnym wyglądem i spróbować je znaleźć. Oto kilka najczęściej występujących gatunków.
Płomiennica zimowa
Płomiennice można rozpoznać po pomarańczowych kapeluszach. To drobne grzyby, które często występują w grupach. Mają interesujący smak, który po przyrządzeniu może przypominać delikatnie owoce morza lub ryby. Są niezwykle zdrowe — zawierają witaminy z grupy B, błonnik oraz sporą ilość białka. Wykazują również właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
Uszak bzowy
Uszak bzowy to popularne w kuchni azjatyckiej grzyby mun. Zimą można je znaleźć w polskich lasach. Charakteryzują się wyjątkowym wyglądem, który może przypominać ludzkie ucho. Występują na korze drzew. Mają wyjątkowe właściwości lecznicze, jędrną konsystencję oraz ciekawy smak. Warto jednak pamiętać, że uszak wchłania z łatwością toksyny, przez co przyjęcie go w dużych ilościach, może wiązać się z nieprzyjemnymi konsekwencjami ze strony naszego organizmu.
Wodnicha późna
W niskich temperaturach doskonale radzi sobie wodnicha późna — w polskich lasach pojawia się po pierwszych przymrozkach. Można ją spotkać już na przełomie października i listopada. Charakteryzuje się lekkim owocowym zapachem oraz delikatnym smakiem.
Boczniak ostrygowaty
Ulubiony przez wegan i wegetarian boczniak ostrygowaty występuje zimą w polskich lasach. Można go spotkać na martwym drewnie drzew liściastych, takich jak buki, graby, wierzby, topole lub brzozy. Może przybierać brązową, popielatą, a nawet stalowoniebieską czy fioletową barwę. Charakteryzuje się gładką powierzchnią i blaszkami pod kapeluszem. Po przyrządzeniu boczniaki mają sprężystą i mięsistą strukturę oraz przyjemny smak umami.
Gdzie szukać zimowych grzybów?
Zimowe grzyby najprościej jest znaleźć w lasach iglastych. Często ukrywają się pod drzewami oraz na korze powalonych drzew i pniach. Warto również szukać ich w sadach — możemy je czasami spotkać na korze drzew owocowych, takich jak jabłonie czy śliwy.
Zimowe grzyby można przyrządzać w ten sam sposób, co te jesienne. Doskonale nadają się do smażenia, suszenia oraz marynowania. Ich dodatkową zaletą jest to, że zawierają bogactwo składników odżywczych.
Co znajdują grzybiarze w zimie?
Jak możemy przeczytać na forum portalu grzyby.pl, grzybiarze w styczniu i lutym nie narzekają na brak grzybów. Odwilż oraz temperatury w okolicach zera stopni sprzyjają pojawianiu się zimowych gatunków. Najczęściej pojawiającymi się w tym okresie grzybami są boczniaki, które wyjątkowo obrodziły. Równie często w lasach pojawiały się drobne płomiennice, które zaskakiwały zbieraczy ilością. Dość rzadko można było spotkać się z wodnichą późną. Grzybiarze podkreślają, że mimo niskich temperatur i śniegu zbiory są pomyślne, a lasy urokliwe, jak zawsze.