Żywność znacznie dłużej świeża
Jeśli odpowiednio zapakujesz jedzenie, przetrwa ono dłużej, a ty nie będziesz musiała go wyrzucać. Podpowiadamy, jak dobrać metodę do rodzaju żywności.
Dlaczego warto?
Przede wszystkim dlatego, że nie zmarnujesz jedzenia i zaoszczędzisz pieniądze na nie wydane. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę z tego, że pakowanie żywności pozwala także zaoszczędzić na... prądzie, pobieranym przez lodówkę. Jeśli wstawiamy do niej jedzenie niezapakowane, oddaje ono wilgoć powietrzu - a takie trudniej jest schłodzić. Dlatego urządzenie będzie musiało intensywniej pracować i pobierać drogą energię elektryczną.
Hermetyczna zgrzewarka
Urządzenie składa się z pompy próżniowej, która wysysa powietrze ze specjalnych woreczków, a następnie zamyka je, zgrzewając brzegi. Idealne do przechowywania: zarówno mokrych, jak i suchych produktów; zapasów - np. mięsa, pokrojonych owoców. W zamkniętych woreczkach żywność przetrwa 5 razy dłużej niż zazwyczaj.
Folie i woreczki
Rozciągliwa folia spowalnia obsychanie potraw, zaś szczelne zamknięcie torebki umożliwia przechowywanie i mrożenie jedzenia. Idealne do przechowywania: woreczki strunowe - do mrożenia (także zup); folia spożywcza - do półmisków i pojemników z żywnością, którą szybko zużyjemy.
Próżniowe pojemniki
W wieczkach tego typu pojemników znajduje się zawór. Po napełnieniu ich, do zaworu przykłada się pompkę i nią odsysa powietrze ze środka. Idealne do przechowywania: psujących się produktów (np. wędlin); grillowanych mięs (można je krócej marynować!); sypkich produktów (np. kawy).