Nie kupuj filetów bez skóry. Dlaczego warto jeść ryby ze skórą?

Skóra ryby zawiera wiele cennych składników
Skóra ryby zawiera wiele cennych składników123RF/PICSEL

Ryby - pełnowartościowe białko i NNKT

Ryby o niskiej zawartości rtęci

  • sum,
  • dorsz,
  • flądra,
  • mintaj,
  • łosoś,
  • większość tuńczyków sprzedawanych w puszkach.

Jak przyrządzić rybią skórę?

W niektórych krajach rybia skóra jest prawdziwym rarytasem
W niektórych krajach rybia skóra jest prawdziwym rarytasem123RF/PICSEL

Rybia skóra przysmakiem kuchni azjatyckiej

Wartości odżywcze rybiej skóry

Rybia skóra jest m.in. źródłem białka. Nie warto się jej pozbywać
Rybia skóra jest m.in. źródłem białka. Nie warto się jej pozbywać123RF/PICSEL
  • białko,
  • kwasy tłuszczowe omega-3,
  • witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, z naciskiem na witaminę D i E,
  • żelazo, jod i selen.

Rybia skóra - korzyści zdrowotne

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?