Reklama

Idealna sałatka na noworoczne przyjęcie. Zniknie w mgnieniu oka

Noworoczne przyjęcie z reguły obfituje w różnorodne smaki, ale w przypadku przekąsek imprezowych istotne jest nie tylko to, jak smakują - równie ważne jest ich podanie. Najlepiej przyrządzić je w formie finger food – przekąsek, które można zjeść palcami. Jak przygotować w ten sposób sałatkę? Jaka sałatka będzie odpowiednia na noworoczną imprezę w takim stylu?

Artykuł z ekspozycją partnera

Sałatka jarzynowa, choć tradycyjna, może zaskoczyć oryginalnym smakiem i podaniem. Wystarczy owinąć jej małe porcje w plastry szynki, dzięki czemu stanie się sylwestrowym finger food! W dodatku podanie w taki sposób nada jej wykwintności i sprawi, że stanie się idealnym daniem na noworoczne przyjęcie. Wystarczy kilka prostych kroków, by przekształcić klasyczną sałatkę jarzynową w wykwintną przekąskę.

Przygotowanie sałatki jarzynowej

Potrzebować będziemy najwyższej jakości składników: dwóch opakowań szynki sokołowskiej kruchej, trzech ziemniaków, trzech marchewek, korzenia pietruszki, ćwiartki selera, 250 g kiszonych ogórków, dwóch jabłek, pięciu jajek, puszki groszku, trzech łyżek majonezu, łyżki jogurtu, łyżeczki musztardy miodowej, a także soli i pieprzu dla smaku. Przyda się również rukola lub pietruszka do udekorowania.  

Reklama

Ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę gotujemy do miękkości, a następnie obieramy. W oddzielnym rondelku gotujemy również jajka. Następnie warzywa, jajka, a także jabłka obieramy i kroimy w kostkę. W kostkę kroimy również ogórki kiszone. Wsypujemy wszystkie składniki do miski, dodajemy odcedzony groszek oraz majonez, jogurt i odrobinę musztardy. Doprawiamy pieprzem i solą. Na koniec dokładnie mieszamy wszystkie składniki i wsadzamy sałatkę do lodówki na co najmniej godzinę.

Przed podaniem rozkładamy na desce plastry szynki. Układamy na każdym z nich 2 łyżki sałatki i zwijamy w rulon. Następnie przekładamy je na talerz i dekorujemy listkami rukoli lub pietruszki. 

Klucz do doskonałego smaku

Trzymajmy się proporcji składników,
by uniknąć dominacji jednego smaku nad innymi

Choć sałatka jarzynowa jest daniem prostym do wykonania, by na pewno się udała i zniknęła z talerza w mgnieniu oka, należy przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim sałatka najlepiej smakuje na świeżo. Zbyt długo przechowywana zaczyna puszczać wodę, przez co wygląda nieestetycznie, a składniki przestają być świeże. Sałatkę jarzynową z majonezem należy przygotować maksymalnie 48 godzin przed imprezą i trzymać w lodówce. Pamiętajmy jednak, by nie podawać jej również tuż po przygotowaniu - smaki muszą się "przegryźć"!

Kolejna zasada dotyczy idealnego zrównoważenia smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego i delikatnie ostrego dzięki doprawieniu pieprzem. Powinna być również dość konkretna - nie żałujmy majonezu. Trzymajmy się proporcji składników, by uniknąć dominacji jednego smaku nad innymi - dzięki temu osiągniemy harmonię smaków.

Uważajmy także, by warzywa i jajka nie były zbyt drobno, ani zbyt grubo pokrojone. Warto trzymać się zasady, że kostka powinna być mniej więcej wielkości zielonego groszku.

Przygotowanie idealnej sałatki jarzynowej z szynką na noworoczne przyjęcie to zadanie, które wymaga uwagi i dbałości o detal. Jednak efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wszelki wysiłek, a podanie w plastrach szynki sprawi, że ta prosta sałatka będzie prezentowała się nowocześnie i elegancko. I z pewnością zniknie z talerzy, zanim zdążymy powiedzieć: "Szczęśliwego Nowego Roku!".

Artykuł z ekspozycją partnera

.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy