Migdały - powstrzymują głód i zapewniają szczupłą sylwetkę

Zdrowe przekąski to sposób na zaspokojenie głodu, dlatego też 97 proc. z nas tak chętnie po nie sięga przynajmniej raz dziennie. Jednak w przerwie między posiłkami warto wybierać wartościowe przegryzki, a najbardziej polecane są... migdały.

Spożywanie migdałów może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka wątroby
Spożywanie migdałów może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka wątroby123RF/PICSEL

Najnowsze badania wskazują, że spożywanie dziennie 30 orzechów to idealny sposób na zaspokojenie głodu między posiłkami, który jednocześnie zapewnia utrzymanie smukłej sylwetki.

Badacze z Purdue University w Indianie donoszą, że spożywanie w ciągu dnia niewielkiej ilości migdałów pozwala zmniejszyć głód, dostarcza znacznej dawki witaminy E. Dodatkowo migdały są źródłem zdrowych tłuszczów, a jako wartościowa przekąska nie powoduje wzrostu masy ciała.

"Badanie to wskazuje, że migdały mogą być dobrym pomysłem na przekąskę szczególnie dla tych, którzy mają problemy z nadwagą lub po prostu dbają o swoją sylwetkę" - zauważą dr Richard Mattes specjalista ds. żywienia z Purdue University.

Dodatkowo dr Richard Mattes podkreśla, że owoce migdałowca pospolitego skutecznie hamują głód i zapewniają poczucie sytości na długi czas. Wynika to głównie z dużej zawartości zdrowych tłuszczów, białka i błonnika.

Wcześniejsze badania wykazały, że ze względu na dużą zawartość witaminy E, spożywanie migdałów może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka wątroby. Dodatkowo witamina E chroni przed chorobami serca i uszkodzeniami wzroku w starszym wieku.

Inne badania sugerują, że migdały mogą pomóc w zapobieganiu cukrzycy, ponieważ przyczyniają się do poprawy wrażliwości na insulinę, ich spożycie sprzyja również obniżeniu poziomu cholesterolu.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas