Reklama

Reklama

Przygotuj się na święta

Budżetowe, ale nie biedne: pięć pomysłów na bożonarodzeniowe obiady za grosze

Dwanaście wigilijnych potraw potrafi zmęczyć nasz żołądek i poważnie nadwyrężyć portfel. Nic dziwnego, że często ważnym kryterium poszukiwania przepisów na bożonarodzeniowy obiad jest cena. Nie przejmuj się jednak niskim kosztem – budżetowo nie oznacza biednie. Poznaj pięć pomysłów na świąteczne obiady, które nie kosztują milionów monet.

Kurczak pieczony na piwie oraz pieczone ziemniaki

Czas przyrządzenia: 2,5 h

Składniki

  • butelka piwa
  • kurczak
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 kg drobnych ziemniaków
  • 1,5 łyżeczki rozmarynu
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • masło

Reklama

Przygotowanie:

Wymieszaj z olejem oregano, słodką, wędzoną i ostrą paprykę, i natrzyj powstałą marynatą kurczaka - także od wewnątrz. Jeżeli planujesz piec kurczaka na butelce - w pierwszej kolejności usuń naklejki z opakowania, a następnie dokładnie umyj szkło. Otwórz piwo, a kurczaka nasadź na butelkę tak, aby przez szyję wystawała butelka. Aby mieć pewność, że kurczak trzyma się butelki, możesz związać mu nóżki sznurkiem. Pamiętaj o ułożeniu ich na krzyż z przodu!

Tak przygotowane kurczaka postaw na foremce do pieczenia i zajmij się przygotowaniem ziemniaków. Masło wymieszaj z rozgniecionymi ząbkami czosnku, rozmarynem oraz  solą i pieprzem, a następnie natrzyj nimi ziemniaki. Umieść je w foremce do pieczenia.

Wstaw kurczaka na dwie godziny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Jeżeli w trakcie pieczenia piwo nie wylewa się na zewnątrz, pamiętaj o tym, aby co około 15 minut dosypywać do butelki odrobinę soli. Dzięki temu napój będzie oblewał mięso. W połowie pieczenia do piekarnika włóż także foremkę z ziemniakami. Po upieczeniu ziemniaku ułóż na półmisku, a na nich - kurczaka uprzednio zdjętego z butelki.

INTERIA.PL

Reklama