Budżetowe, ale nie biedne: pięć pomysłów na bożonarodzeniowe obiady za grosze

Kurczak pieczony na butelce to naprawdę widowiskowe danie, a efektem jest wilgotne, pyszne mięso
Kurczak pieczony na butelce to naprawdę widowiskowe danie, a efektem jest wilgotne, pyszne mięso123RF/PICSEL

Składniki

  • butelka piwa
  • kurczak
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 kg drobnych ziemniaków
  • 1,5 łyżeczki rozmarynu
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • masło
Bigos to potrawa, która wyjdzie nawet początkującym kucharzom
Bigos to potrawa, która wyjdzie nawet początkującym kucharzom123RF/PICSEL

Składniki

  • 250 g boczku
  • 350 g kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 250 g pieczarek
  • olej
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 400 ml wody
  • przyprawy: ziele angielski, liść laurowy, kminek, majeranek, sól, pieprz
W święta możesz zaskoczyć rodzinę gołąbkami z bezmięsnym nadzieniem
W święta możesz zaskoczyć rodzinę gołąbkami z bezmięsnym nadzieniem123RF/PICSEL

Składniki

  • główka włoskiej kapusty
  • 3 szklanki kaszy gryczanej palonej, ugotowanej na sypko
  • 250 g świeżych grzybów, np. pieczarki, rydze, borowiki, kurki
  • 1 duża cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, garść posiekanej pietruszki
  • 500 ml bulionu
Mięso podane w chrupiącym cieście francuskim z pewnością zaintryguje gości
Mięso podane w chrupiącym cieście francuskim z pewnością zaintryguje gości123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • słoik suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
  • 200 g pieczarek
  • kubek śmietany 12%
  • 1 mała cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn
  • olej do smażenia
  • dwie łyżki mleka
Zamiast klasycznych gotowanych pierogów z kapustą – zrób drożdżowe z zaskakującym nadzieniem
Zamiast klasycznych gotowanych pierogów z kapustą – zrób drożdżowe z zaskakującym nadzieniem123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta drożdżowego
  • 2 filety ulubionej ryby (np. sola, dorsz)
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • przyprawy: garść posiekanej natki pietruszki, łyżeczka majeranku, sól, pieprz
  • dwie łyżki mleka
  • olej do smażenia
  • 250 ml wody
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?