Czym zastąpić cukier w diecie? Oto pięć najzdrowszych zamienników

Jagoda Pazur

Jagoda Pazur

Choć cukier jest najczęściej wybieranym słodzikiem, warto zastanowić się nad zmianą na coś bardziej zdrowego
Choć cukier jest najczęściej wybieranym słodzikiem, warto zastanowić się nad zmianą na coś bardziej zdrowego 123RF/PICSEL

Dlaczego warto zastąpić cukier innymi substancjami?

Zobacz również:

Miód. Naturalna słodycz z dodatkowymi korzyściami

Miód może z powodzeniem zastąpić cukier zarówno w napojach, jak i słodkich daniach
Miód może z powodzeniem zastąpić cukier zarówno w napojach, jak i słodkich daniach 123RF/PICSEL

Stewia. Słodycz bez kalorii

Syrop klonowy. Bogactwo smaku i składników odżywczych

Syrop klonowy ma niższy indeks glikemiczny niż biały cukier, co oznacza, że mniej gwałtownie podnosi poziom cukru we krwi
Syrop klonowy ma niższy indeks glikemiczny niż biały cukier, co oznacza, że mniej gwałtownie podnosi poziom cukru we krwi123RF/PICSEL

Ksylitol i erytrytol. Zdrowsze alternatywy dla sztucznych słodzików

Zobacz również:

    Dietetyk Mikołaj Choroszyński o jedzeniu słodyczy: Nie w samotnościINTERIA.PL