11 produktów, które pomogą zwalczyć zmarszczki

Jesteś tym, co jesz. Przysłowie to pasuje bardzo dobrze, jeśli chodzi o naszą skórę. Według dietetyk Nocilette Pace, dobry stan skóry zależy od ilości dostarczanych składników odżywczych. Niektóre badania pokazują, że zmiana diety może spowolnić proces starzenia oraz poprawić kondycję skóry. Kobiety nakładają na siebie tonę kremów przeciwzmarszczkowych, które mogą poprawić jej wygląd, jednak innym sposobem może być wprowadzenie do naszej diety produktów bogatych w antyoksydanty i mających właściwości przeciwzapalne. Dobre odżywienie organizmu jest bardzo ważne dla zdrowia, a także skóry. Poniżej znajdziesz produkty, które pomagają zwalczać zmarszczki, poprzez dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Zmarszczki
Zmarszczki© Photogenica

Nasiona Chia

Nasiona chia
© Photogenica

Nasiona Chia nadadzą twojej skórze blasku i sprawią, że będzie ona wyglądała przepięknie. Nasiona te są bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, które pomagają zwalczać zmarszczki.

Awokado

Awokado
© Photogenica

Awokado bogate jest w dobre dla zdrowia kwasy tłuszczowe, a także glutation, który pomaga usunąć zmarszczki. Awokado jest bardzo dobrym zamiennikiem majonezu, dzięki czemu nie tylko poprawisz kondycję swojej skóry, lecz także wygląd talii.

Jagody

Jagody
© Photogenica

Borówki, truskawki, maliny oraz jeżyny są nie tylko pyszne, ale także bogate w witaminy, żywe kultury bakterii oraz antyoksydanty. Zaczynając swój dzień z koktajlem jagodowym, zauważysz zmianę w wyglądzie swojej skóry.

Soja

Soja
© Photogenica

Soja bogata jest w białko i jest idealnym produktem przeciwzmarszczkowym. Zawiera także aminokwasy takie jak prolina, lizyna oraz glicyna, które pomagają zwalczać zmarszczki oraz poprawiają elastyczność skóry. Tofu, zielona soja oraz mleko sojowe pomagają utrzymać odpowiedni poziom kolagenu w skórze.

Zielona herbata

Zielona herbata
© Photogenica

Aby zachować młody wygląd skóry przed długi czas, twoje komórki muszą regenerować się w prawidłowy sposób (komórki, które się mutują mogą prowadzić do nierównej pigmentacji, a nawet raka). Zielona herbata posiada dużą ilość antyoksydantów, a także substancję chemiczną EGCG. Badania potwierdzają, że herbata ta pomaga komórkom rozwijać się w prawidłowy sposób

Pij wodę

Szklanka wody
© Photogenica

Komórki skóry potrzebują dużą ilość płynów, aby zachować giętkość i zdolność wchłaniania składników odżywczych, które sprawiają, że są one zdrowe. Optymalną ilością jest picie od 6 do 8 szklanek wody dziennie (1,5 – 2 l ). Jednak jeśli wypocisz się podczas wysiłku fizycznego lub upalnego dnia, to pamiętaj, że musisz zwiększyć ilość wypitych płynów. Kobiety potrzebują 11 szklanek (2,7 l) płynów dziennie, natomiast mężczyźni 15 szklanek (3,7 l). Jest to ilość pochodząca ze wszystkich źródeł, to znaczy wody, soków, kawy, herbaty, zupy oraz innych płynów zawartych w jedzeniu.

Brokuły

Brokuły
© Photogenica

Kwercetyna jest bardzo silnym antyoksydantem zawartym w brokułach, a także żurawinie, cebuli oraz jabłkach. Jest ona naturalnym środkiem przeciwzapalnym oraz przeciwzmarszczkowym. Kiełki brokułów zawierają 30 razy więcej izotjocyjanianów (antyoksydanty) niż zwykły brokuł.

Chude białko

Chude białko
© Photogenica

Kurczak bez skóry, ryby, fasola, orzechy oraz inne produkty zawierające chude białko, pomagają odbudowywać komórki, które zostały zniszczone przez wolne rodniki. Podczas trawienia białek, rozpadają się one na aminokwasy, które są budulcem komórek. W ten sposób przyspiesza się regeneracja oraz odbudowa skóry i kolagenu.

Szpinak

Szpinak
© Photogenica

Szpinak bogaty jest w antyoksydanty oraz błonnik, które chronią skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi wolnymi rodnikami. Jest on także bogaty w beta-karoten i witaminę A, która spowalnia proces starzenia się skóry.

Ryby

Ryba
© Photogenica

Ryby takie jak łosoś, makrela czy tuńczyk dostarczają nam kwasów tłuszczowych omega 3, które niwelują stan zapalny skóry, spowodowany toksynami oraz promieniami UV, a co za tym idzie zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Z kolei kwasy tłuszczowe omega 3, mają pozytywny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Surowe, organiczne jajka

Surowe jajko
© Photogenica

Jedno jajko zawiera 9 niezbędnych aminokwasów. Jest bogate w białko oraz witaminę D. Najlepiej spożywać je w surowej postaci, ponieważ ugotowane traci niektóre składniki odżywcze.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas