Co jeść i pić, aby wzmocnić włosy i paznokcie zimą?

Wbrew pozorom najlepszym gwarantem doskonałej kondycji naszych włosów i paznokci nie są odżywki czy balsamy - nawet te z najwyższej półki - ale odpowiednio skomponowany jadłospis, w którym kluczowe miejsce zajmują produkty bogate w cenne składniki odżywcze. Postaw na chude mięso, ryby morskie, cenne oleje tłoczone na zimno, orzechy, nasiona, siemię lniane, drożdże oraz herbatę z pokrzywy i ze skrzypu polnego, a twoja cera, kosmyki i paznokcie będą zawsze olśniewać promiennym blaskiem. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak przygotować na ich bazie i odpowiednio dozować lecznicze kuracje.

article cover
©123RF/PICSEL

Co jeść, aby mieć piękne włosy?

©123RF/PICSEL

Odpowiednio zbilansowana dieta to gwarancja pięknych włosów i paznokci. Nie zastąpią jej nawet najdroższe balsamy czy odżywki. Czego zatem nie powinno zabraknąć w naszym jadłospisie? Przede wszystkim witamin z grupy B, witaminy E oraz cynku i krzemu. Produkty, które je zawierają, zadziałają na naszą urodę niczym odżywczy zastrzyk. Kosmyki i paznokcie potrzebują ponadto żelaza i kwasów omega-3. Dostarczy nam ich chude mięso oraz ryby morskie, takie jak łosoś, tuńczyk czy makrela oraz polskie superfood, czyli siemię lniane. Na bazie tego ostatniego przyrządzajmy często kleik.

Kluczowa dla wzrostu włosów jest też witamin B2. Jej najcenniejszym źródłem są przede wszystkim ryby, jajka, fasola, soja i groch. Aby wzmocnić efekty kuracji wzmacniającej nasze włosy i paznokcie, zafunduj sobie codziennie zdrową przekąskę w postaci porcji orzechów lub ziaren. Śmiało możesz włączyć do swojej diety kilka orzechów włoskich, migdałów, suszonych moreli lub daktyli. To najlepszy sposób na promienną cerę i zdrowe, lśniące włosy.

Drożdże na przetłuszczające się włosy i paznokcie

©123RF/PICSEL

Okres jesienno-zimowy nie sprzyja poprawie kondycji włosów i paznokci. Te pierwsze nadmiernie się przetłuszczają, te drugie wysuszają i bardzo szybko się kruszą. Wybawieniem z kłopotliwej sytuacji może okazać się napój z drożdży, który dostarczy nam wszystkich niezbędnych witamin z grupy B, w tym przede wszystkim biotyny łagodzącej stany zapalne skóry, zapobiegającej łojotokowi oraz zmniejszającej ryzyko łupieżu.

Drożdżową odżywkę możesz śmiało przygotować w domy. Jest banalnie prosta w wykonaniu.

Potrzebne składniki:

1 łyżeczka pokruszonych drożdży

Odrobina gorącej wody lub mleka

Miód do smaku

Sposób przygotowania:

Pokruszone drożdże rozprowadź z odrobiną gorącej wody lub mleka, dolej do pełna płynu. Aby wzbogacić smak napoju, możesz dodać miodu. Taki napój najlepiej wypić rano, przykładowo raz lub dwa razy w tygodniu.

Herbata ze skrzypu na łamliwe włosy i paznokcie

©123RF/PICSEL

Herbata ze skrzypu nie tylko zbawiennie wpływa na mineralizację kości, a tym samym minimalizuje ryzyko osteoporozy, ale też zmniejsza łamliwość włosów i paznokci. Jej przygotowanie zajmie ci zaledwie dziesięć minut. Wystarczy, że łyżkę ziół zalejesz szklanką wrzątku, przykryjesz i po 10 minutach odcedzisz. Solidną porcję krzemu zapewnią ci również płatki owsiane, szczypiorek i czosnek.

Kluczową pozycję w naszej diecie powinny zająć również oleje roślinne tłoczone na zimno zwłaszcza olej rzepakowy i oliwa z olwek oraz kiełki, ziarna czy orzechy. Wszystkie wymienione produkty dostarczą nam cennej witaminy E - nie od parady zwanej witaminą piękna i młodości. Pamiętaj, że dwie łyżeczki oliwy z oliwek mogą zadziałać jak odżywczy eliksir. Wystarczy skropić nimi sałatki lub przyrządzić na ich bazie sosy lub dressingi.

Herbata z pokrzywy a mocniejsze włosy i paznokcie

Również zbawiennie na nasze włosy i paznokcie zadziała bogata w magnez, żelazo, fosfor oraz witaminę B2 herbata z pokrzywy, która wzmocni włosy i zapobiegnie rozdwajaniu się paznokci. Co więcej, napar z ziela pokrzywy poprawia także trawienie i działa moczopędnie. Tym samym organizm szybciej oczyszcza się z toksyn, co ma niemały wpływ na kondycję naszej cery. Jaka przygotować herbatkę z pokrzywy? Dwie łyżki liści pokrzywy zalej szklanką wrzątku, przykrywamy na dziesięć minut i przecedź. Pij co najmniej dwie filiżanki dziennie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas