Reklama

Reklama

Dieta antycellulitowa: 10 wskazówek

Doraźne działania mogą być skuteczne, ale tylko na chwilę. W starciu z cellulitem, kluczem jest zmiana stylu życia i sposobu odżywiania, a najważniejsze - wypracowanie mądrych nawyków. Lepiej się przed nim chronić niż z nim walczyć, bo to wyjątkowo wymagający przeciwnik. Co mu nie służy, a co jest dla cellulitu najlepszą pożywką? Wyjaśniamy!

Czym jest cellulit?

Potocznie nazywany pomarańczową skórką, cellulit jest istną zmorą większości kobiet na całym świecie. Dlaczego borykają się z nim kobiety? Okazuje się, że cellulit ściśle wiąże się z gospodarką hormonalną, a dokładniej - z wydzielaniem estrogenów, powszechnie określanych "żeńskimi hormonami płciowymi".

Cellulit tworzy się w wyniku nierównomiernego rozmieszczenia tkanki tłuszczowej, które występuje wraz z obrzękowo-włóknistymi zmianami tkanki podskórnej. W zależności od stopnia zaawansowania - może być widoczny gołym okiem, albo dopiero po ściśnięciu fałdu skórnego.

Reklama

Cellulit lubi kobiety. Bez wzajemności

Cellulit preferuje płeć piękną. Dotyka kobiet w każdym wieku i o każdym typie sylwetki. Może pojawić się już na etapie dojrzewania. Często nasila się w trakcie ciąży, przy zaburzeniach hormonalnych i w okresie menopauzalnym.

Mitem jest, że zmagają się z nim tylko osoby z nadwagą i otyłością. Z cellulitem walczą również szczupłe kobiety. Tylko czy ta walka ma sens?

Jak zawsze, zdecydowanie lepsze i skuteczniejsze jest wdrożenie profilaktyki, niż działanie post factum, gdy cellulit na dobre rozgości się na znacznych partiach skóry.

Gdzie najczęściej tworzy się cellulit?

Oczywiście w miejscach, w których naturalnie gromadzi się więcej tkanki tłuszczowej. Najczęściej tworzy się na pośladkach, udach, brzuchu i ramionach. Dla wielu kobiet cellulit jest powodem ogromnego dyskomfortu, dlatego szczelnie zasłaniają te partie ciała, na których występuje. Warto jednak wiedzieć, że obcisłe ubrania mogą sprzyjać powstawaniu cellulitu. Jakie czynniki mu służą?

Czynniki sprzyjające tworzeniu się cellulitu

Choć cellulit pojawia się również u osób szczupłych, nadwaga i otyłość (większa ilość tkanki tłuszczowej) zwiększa ryzyko powstawania tłuszczowych grudek pod skórą.

Cellulit częściej pojawia się u pań prowadzących siedzący tryb życia, niż aktywnych fizycznie oraz osób, u których dochodzi do dużych wahań wagi.

Może się nasilać przy kłopotach z krążeniem, przewadze estrogenów przy jednoczesnym niedoborze progesteronu i wadach postawy. Wśród częstych przyczyn wymienia się również palenie papierosów i niewłaściwy model żywienia.

10 zaleceń, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia cellulitu

Wdrożenie zmian na krótki czas nie jest skuteczne ani w przypadku redukcji masy ciała, ani przy konkretnych jednostkach chorobowych, ani w kwestii cellulitu. Kluczem do sukcesu, jakkolwiek chcesz go zdefiniować, jest wypracowanie zdrowych nawyków i stosowanie mądrego modelu żywienia. Zawsze, nie okazjonalnie. Na co zwrócić uwagę w diecie antycellulitowej?

1. Pij przynajmniej dwa litry wody dziennie. Najlepiej niegazowanej, o niskiej zawartości sodu. Woda usprawnia usuwanie toksyn i ujędrnia skórę.

2. Eliminuj spożywanie tłustych mięs i innych tłuszczów odzwierzęcych, które sprzyjają odkładaniu tkanki tłuszczowej. Zastąp je zdrowymi tłuszczami roślinnymi (olej rzepakowy, lniany, orzechy, migdały, pestki dyni, awokado), które obfitują w najbardziej pożądane nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9. Te usprawniają metabolizm, przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej i chronią w ten sposób przed powstawaniem skórki pomarańczowej.

3. Ogranicz spożycie soli, która sprzyja obrzękom. Zastąp ją lubczykiem, czosnkiem niedźwiedzim, bazylią, tymiankiem czy majerankiem.

4. Eliminuj spożywanie produktów typu fast food, śmieciowego i wysoko przetworzonego jedzenia. Po pierwsze, to istna bomba soli. Po drugie, solidna porcja tłuszczów trans i chemicznych dodatków do żywności, które odkładają się komórkach tłuszczowych.

5. Ogranicz spożycie słodyczy i wyrobów ciastkarskich. Ani cukier, ani zawarte w nich tłuszcze trans nie poprawią kondycji skóry. Nie ograniczą też zmian cellulitowych, a raczej je zaostrzą.

6. Zamień kawę na zieloną herbatę. Krótko parzona też ma działanie pobudzające, a do tego doskonale nawadnia komórki, czego nie można oczekiwać od kawy.

7. Rzuć palenie i ogranicz spożycie alkoholu. Używki zaśmiecają organizm szkodliwymi substancjami, które lokują się w komórkach całego ciała, w tym skórnych i tłuszczowych.

8. Włącz do diety produkty wysoko odżywcze, z naciskiem na świeże warzywa i owoce. To doskonałe źródło witamin, minerałów i stymulującego metabolizm błonnika.

9. Pamiętaj o produktach działających moczopędnie, takich jak pomidory, arbuz, seler, korzeń i nać pietruszki, a w sezonie letnim o czereśniach i truskawkach.

10. Jedz małe porcje i sięgaj po lekkostrawne produkty. To usprawni metabolizm, wzmocni skórę i pomoże utrzymać w ryzach tkankę tłuszczową.

***

Zobacz także:

Mity na temat cellulitu, o których musisz wiedzieć

Skąd się bierze cellulit? Jak określić stopnie cellulitu?

Cellulit może być objawem choroby

 

 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cellulit | dieta antycellulitowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy