Jak zapuścić paznokcie?

Codziennie zerkasz z podziwem na długie i pięknie pomalowane paznokcie koleżanki zza biurka? Irytujesz się, bo twoje nie chcą rosnąć, a jeśli już cokolwiek drgnie, to zaraz się kruszą i łamią? Jak najskuteczniej wzmocnić paznokcie, by cieszyć się dowolnie wybraną długością?

article cover
©123RF/PICSEL

Utwardzacz

©123RF/PICSEL

Zdecydowanie postaw na dobrej jakości utwardzacz do paznokci. Ochroni je przed uszkodzeniami, a płytka z każdym dniem będzie twardsza i mocniejsza.

Nie dla acetonu

Jeśli pomimo osłabionych paznokci decydujesz się je malować, zadbaj koniecznie, by zmywacz pozbawiony był acetonu. Ten ostatni nie tylko wysusza płytkę, ale powodować może też jej pękanie i zwiększyć łamliwość paznokci.

Bez koloru

©123RF/PICSEL

Optymalnie byłoby zupełnie zrezygnować z malowania paznokci na kilka tygodni lub miesięcy, w zależności od nasilenia problemu. Każdy zabieg malowania i zmywania koloru będzie w jakimś stopniu obciążającym i oddali upragniony efekt. Nie przekonuje cię to? Zastanów się więc, ilu znasz mężczyzn, którzy mają łamliwe paznokcie? Chcesz pięknych, długich i naturalnych paznokci – cierpliwość i zwrot w stronę naturalnego wyglądu dłoni będą twoimi sojusznikami.

Paznokcie nie oddychają

Warto wiedzieć, że ludzka płytka paznokciowa zbudowana jest głównie z keratyny i nie oddycha. Powszechnie reklamowane lakiery kolorowe, które mają zapewnić paznokciom dostęp tlenu, są zatem zwykłym wymysłem marketingowym.

Nawilżanie

©123RF/PICSEL

Bardzo ważnym aspektem jest nawilżanie nie tylko paznokci, ale również skórek wokół nich. Wiele kobiet o tym zapomina, a wystarczy odrobina dobrego kremu do rąk wcierana regularnie, przynajmniej raz dziennie, najlepiej przed snem. Dobrze też używać skutecznej, sprawdzonej odżywki do paznokci.

Ochrona

Dla dobra dłoni i paznokci warto wyrobić sobie nawyk wykonywania niektórych prac domowych w rękawiczkach, zwłaszcza gdy mamy do czynienia z chemikaliami.

Odżywianie

Warunkiem kluczowym dla pięknych i mocnych paznokci jest racjonalny sposób odżywiania. Jak najczęściej sięgajmy po sardynki, jarmuż i natkę pietruszki, one obfitują w wapń, niedobór którego powoduje kruchość i łamliwość paznokci. Zadbajmy o produkty bogate w żelazo: czerwone mięso, buraki, szpinak i brokuły.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas