Niezbędne w diecie seniora. Filiżanka do śniadania zadba o jędrność skóry

Jagoda Pazur

Jagoda Pazur

Jak regularne picie kakao wpływa na elastyczność i koloryt skóry?
Jak regularne picie kakao wpływa na elastyczność i koloryt skóry?Canva ProINTERIA.PL

Spis treści:

  1. Kakao - nie tylko napój, ale też wsparcie dla skóry od wewnątrz
  2. Filiżanka kakao dziennie. Prosty rytuał o długofalowym działaniu
  3. Anti-aging od środka
  4. Sposób parzenia ma znaczenie
  5. Kiedy najlepiej pić kakao?
  6. Przykładowy przepis na napój o wysokiej zawartości flawanoli

Kakao - nie tylko napój, ale też wsparcie dla skóry od wewnątrz

Czarna miska wypełniona kakao w proszku stoi na drewnianym stole obok kilku kawałków czekolady oraz ziaren kakaowca widocznych na metalowej tacy w tle.
Gotowanie kakao w zbyt wysokiej temperaturze (np. zalewanie wrzątkiem) obniża zawartość flawanoli i pogarsza smakLeonid Iastremskyi123RF/PICSEL

Filiżanka kakao dziennie. Prosty rytuał o długofalowym działaniu

Anti-aging od środka

Kubek gorącej czekolady ustawiony na jutowym materiale, wokół rozrzucone ziarna kakao, drewniana łyżka z kakao oraz laska cynamonu.
Produkty instant z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego to z kolei anti-agingowa porażka w kubkuafrica-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)123RF/PICSEL

Zobacz również:

Sposób parzenia ma znaczenie

  • Cukier zastąp odrobiną daktyla lub łyżeczką miodu dodaną po lekkim przestudzeniu; nadmiar sacharozy promuje glikację, czyli dokładnie to, czego próbujemy uniknąć.
  • Szczypta cynamonu i kardamonu podbija potencjał antyoksydacyjny i wspiera gospodarkę glukozą.
  • Imbir rozgrzewa i ułatwia mikrokrążenie skórne w chłodnych miesiącach.
  • Kolagen w proszku, dodany do lekko przestudzonego napoju, dostarczy glicyny i proliny - aminokwasów kluczowych dla matrycy skórnej.
  • Odrobina soli morskiej wydobywa kakao, a łyżeczka masła orzechowego lub tahini doda fitosteroli i zdrowych tłuszczów, które uszczelniają barierę naskórka od środka.

Kiedy najlepiej pić kakao?

Przykładowy przepis na napój o wysokiej zawartości flawanoli

Składniki

  • 2,5 łyżeczki niealkalizowanego kakao
  • szczypta cynamonu
  • 30 ml gorącej wody (ok. 80°C)
  • 120 ml ciepłej wody
  • 100 ml napoju migdałowego
  • 1 łyżeczka miodu (dodać po przestudzeniu do ok. 60°C)
  • 5–10 g hydrolizatu kolagenu (opcjonalnie)
  1. Do kubka wsyp 2,5 łyżeczki niealkalizowanego kakao i szczyptę cynamonu.
  2. Zalej 30 ml gorącej wody (ok. 80°C), mieszaj do pasty.
  3. Dopełnij 120 ml ciepłej wody i 100 ml napoju migdałowego. Po przestudzeniu do 60°C dodaj łyżeczkę miodu i opcjonalnie 5-10 g hydrolizatu kolagenu.
  4. Wymieszaj, wypij powoli.
Słoiczki z kosmetykami otoczone różnokolorowymi kwiatami, kremy o różnych konsystencjach i barwach tworzą estetyczną kompozycję, dominują jasne tony i naturalny charakter, w lewym górnym rogu fioletowy napis 'uroda'.
Odkryj proste triki pielęgnacyjne, które naprawdę działająCanva ProINTERIA.PL
"Ewa gotuje": Tarta z kapustą kiszonąPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?