Ożywiamy kolor włosów
Twoja czupryna jest spłowiała i matowa? Jej wygląd odmienią domowe kosmetyki na bazie ziół i produktów spożywczych. Efekt murowany!
Jeżeli masz naturalne, niefarbowane pasma to rozwiązania w sam raz dla ciebie! Takie domowe kosmetyki wzmacniają odcień włosów oraz dodają mu wyrazistości.
Cztery garści ziół zalej litrem wrzątku. Przecedź po ok. 20 min. Dodaj sok z cytryny. Płucz umyte włosy.
Dwie garści sproszkowanego korzenia rabarbaru (rzewienia) zalej litrem wody. Gotuj ok. 15 min. Przecedź. Wmasuj w umyte pasma.
Po 2 łyżki kłącza tataraku i skrzypu oraz łyżkę liści orzecha włoskiego zalej litrem wody. Gotuj ok. 15 min. Przecedź. Stosuj po myciu.
Wystudzone 2 filiżanki mocnej kawy zmieszaj z 2 jajkami. Wmasuj w czyste i suche pasma, owiń folią. Spłucz po ok. 20 min. Stosuj raz w tygodniu.
Dwie garści kory zalej litrem wody. Gotuj pod przykryciem ok. 15 min, nie dopuszczając do wrzenia. Polewaj pasma osuszone ręcznikiem.
Filiżankę zmielonych łupinek zalej ciepłą wodą do konsystencji papki. Dodaj trochę oliwy. Nałóż (w rękawiczkach!) pędzlem. Trzymaj 20–40 min w zależności od tego, jak mocny kolor chcesz uzyskać.
Trzy garści łusek zalej litrem wody. Gotuj ok. 15 min na małym ogniu. Przecedź. Polewaj umyte pasma.
Garść słodkiej mielonej papryki połącz z odżywczą maską do włosów. Rozprowadź na umytych pasmach na ok. 15 min. Dobrze spłucz.
Ciesz się odmładzającym kolorem pasm! Dla lepszego efektu wybierz farbę trwałą, z odżywczymi olejkami!
Przygotujesz je w mig! Ich zadaniem jest domknięcie rozchylonych łusek włosowych. Gdy są domknięte, światło odbija się w pasmach jak w lustrzanej tafli, dając efekt lśniącej czupryny. Jej odcień staje się też bardziej intensywny.
Wygładza pasma i przywraca im świetlisty połysk. Do litra przegotowanej i letniej wody dodaj sok z cytryny. Kilka razy polewaj płynem świeżo umytą czuprynę. Już nie spłukuj!
Dzięki niemu włosy nie tylko odzyskają blask, ale będą też mocniejsze od nasady po końce. Garść liści pokrzywy zaparz w litrze wrzątku. Zostaw pod przykryciem, aż płyn naciągnie. Przecedź go i dodaj 1/4 szklanki octu owocowego. Wykorzystaj do ostatniego płukania pasm.
Sprawia, że kosmyki stają się jedwabiste i miękkie w dotyku. Pół szklanki pełnotłustego mleka wetrzyj w świeżo umyte pasma za pomocą frotowego ręczniczka. Zostaw na ok. 15 min. Starannie spłucz letnią wodą.
Pięknie nabłyszcza i przeciwdziała wypadaniu pasm. Garść liści gruszy zalej 1/2 litra. wrzątku. Przykryj i zostaw do naciągnięcia na ok. 30 min. Przecedzonym płynem polewaj umyte pasma. Uwaga! Nie stosuj do jasnych pasm.
1. Płukankę najlepiej przygotować tuż przed myciem włosów. Płyn zdąży dobrze naciągnąć, będzie letni, a zioła nie stracą swych właściwości.
2. Użyj płynu od razu i najlepiej nie rozcieńczaj go wodą.
3. Gdy zalewasz zioła wrzątkiem i robisz napar, wybierz naczynie ceramiczne, ponieważ o wiele dłużej utrzymuje ciepło.
4. Gdy robisz wywar i gotujesz zioła, użyj naczynia emaliowanego i przeznaczonego tylko do tego celu.
5. Zwiększysz skuteczność płukanki, polewając włosy kilkakrotnie i przeczesując je palcami.