Przeciwzmarszczkowe maski z młodego szpinaku

Starzenia skóry nie da się zatrzymać, ale możemy ten proces nieco spowolnić, np. stosując szpinakowe maseczki na twarz.

Szpinak zawiera beta-karoten, flawonoidy, witaminę C i luteinę - naturalne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, chroniąc skórę przed starzeniem. Zamiast więc kupować gotowe maseczki, wykorzystaj sezon na szpinak i rób sobie dwa razy w tygodniu domowe maseczki przeciwzmarszczkowe. Każda z nich ma dodatkowe działanie - odświeżające, oczyszczające, nawilżające i rozjaśniające przebarwienia. Wybierz odpowiednią do potrzeb swojej skóry.

Reklama

Odświeżająca

Składniki: 10-15 liści świeżego szpinaku, 6 listków świeżej mięty, 1/2 łyżeczki imbiru świeżego lub sproszkowanego, 1/2 banana

Składniki miksuj do uzyskania jednolitej masy. Maseczka jest dość gęsta, powinna wystarczyć na pokrycie twarzy i dekoltu. Nałóż na 20 min. Spłucz chłodną wodą.

Oczyszczająca

Składniki: garść świeżego szpinaku, garść świeżej natki pietruszki, szklanka wody, 2 łyżki mąki owsianej - lub więcej, chodzi o to, by uzyskać dość gęstą konsystencję, białko z 1 jajka

Szpinak i natkę pietruszki posiekaj, wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj 5 min. Po ostygnięciu odcedź, a pulpę szpinakowo-pietruszkową połącz z mąką i białkiem. Nałóż na twarz na ok. 20 min. Spłucz.

Nasza rada: Wodę, w której gotowałaś szpinak i pietruszkę wykorzystaj do moczenia stóp. Skutecznie niweluje przykry zapach.

Nawilżająca

Składniki: 2 łyżki posiekanego świeżego szpinaku, 1/4 jabłka, 1/2 łyżki naturalnego jogurtu, 1/2 łyżki miodu, łyżka zmielonych płatków owsianych

Jabłko zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, połącz ze szpinakiem. Dodaj miód, jogurt i płatki. Wymieszaj. Nałóż na twarz na 15 min. Zmyj wodą.

Na przebarwienia

Składniki: 10 liści szpinaku, łyżeczka miodu, łyżeczka kurkumy, łyżeczka soku z cytryny, łyżka oliwy

Szpinak drobno posiekaj i dodaj do niego resztę składników. Wymieszaj i nałóż na twarz na 15-20 min. Zmyj wodą.

Nie wyrzucaj łodyg szpinaku...

... zrobisz z nich wcierkę nabłyszczającą i nawilżającą włosy. Łodygi szpinaku pokrój, posiekaj też 1 liść świeżej kapusty. Wsyp je do durszlaka, postaw na garnku z wrzątkiem i przykryj pokrywką. Podgrzewaj ok. 2-3 min. Gdy zielenina zwiędnie pod wpływem pary, zostaw ją aż lekko ostygnie, dodaj łyżkę soku z cytryny, wymieszaj. Ciepłą papkę wetrzyj w skórę głowy, owiń ręcznikiem i zostaw na 30 minut. Potem spłucz.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje