Reklama

10 cennych właściwości kwasów omega-3

W ostatnich latach naukowcy i dietetycy wyjątkowo dokładnie badali kwasy omega-3, zainteresowani ich rozlicznymi właściwościami prozdrowotnymi. Okazuje się, że te cenne substancje, należące do rodziny kwasów wielonienasyconych tłuszczów, potrafią wspomagać leczenie wielu chorób, ale także hamować ich rozwój. Kwasy te są niezwykle ważne dla naszego ciała, jak i psychiki. Poniżej przedstawiamy 10 wyjątkowych właściwości kwasów omega-3 dla naszego zdrowia.

O kwasach omega-3

To inaczej wielonienasycone kwasy tłuszczowe, skupione w jednej grupie, zwanej omega-3. Są ważnym materiałem budulcowym tkanek i narządów wewnętrznych. Wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego, pełnią kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu systemu nerwowego, pozytywnie wpływają na urodę, a ponadto działają przeciwnowotworowo. Rozróżnia się trzy typy kwasów omega-3: kwas alfa-linolenowy, kwas eikozapentaenowy oraz kwas dokozaheksaenowy. Te cenne substancje nie zawsze mogą być wyprodukowane przez organizm w odpowiednich ilościach, dlatego należy dostarczać je również w pokarmach. Można znaleźć je zarówno w produktach roślinnych, jak i tych pochodzenia zwierzęcego.

Reklama

Oto najciekawsze i najważniejsze właściwości kwasów omega-3:

1. Wspomagają walkę z depresją

Kwasy omega-3 wykazują również działanie wspomagające walkę z depresją oraz zaburzeniami lękowymi. Spożywanie naturalnych produktów, które zawierają kwasy omega-3 może znacznie złagodzić objawy depresji. To dlatego, że większość tego rodzaju kwasów stanowi budulec serotoniny, czyli hormonu, który odpowiada za nasz dobre samopoczucie. Bogatym źródłem kwasów omega-3 są m. in.: ryby morskie, olej lniany i różne rodzaje orzechów. Jeśli często odczuwasz objawy depresji, poczucie niepewności i lęk, uwzględnij te produkty w swojej diecie.

2. Wspomagają pracę serca

Kwasy tłuszczowe wspomagają również pracę serca zarówno u osób zdrowych, jak i tych, które pozostają w grupie wysokiego ryzyka chorób układu sercowo- naczyniowego. Odpowiednio wysoki poziom kwasów omega-3 we krwi może obniżyć ryzyko wystąpienia zaburzeń rytmu serca, które mogą prowadzić nawet do śmierci. Kwasy omega-3 skutecznie obniżają również poziom trójglicerydów, które odpowiedzialne są za poziom złego cholesterolu we krwi. Ponadto, wykazują działanie przeciwzapalne, hamują zmiany miażdżycowe w naczyniach oraz zapobiegają ich uszkadzaniu. Spożywanie dużej ilości ryb zawierających omega-3 przyczynia się do obniżenia poziomu niezdrowego cholesterolu w naszym organizmie.

3. Wspomagają prawidłowy rozwój dziecka w okresie ciąży

Badania naukowców potwierdziły również, że kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędnym składnikiem dla wzrostu organizmu i rozwoju mózgu u niemowląt. Badania naukowe sugerują również, że suplementacja omega-3 przez matki w okresie ciąży i laktacji może mieć pozytywny wpływ na poziom IQ u dzieci. Inne badania udowadniają, że niedobór kwasu omega-3 może być również powodem problemów z zajściem w ciąże. Produkty bogate w kwasy omega-3 powinny być zatem stałym elementem diety przyszłych mam

4.Zapobiegają nowotworom i wspomagają ich leczenie

Kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują właściwości hamujące rozwój nowotworów, ale także działanie wspomagające leczenie różnych rodzajów raka. Badania potwierdziły, że kobiety, które regularnie spożywały produkty bogate w kwasy omega-3 są w grupie niższego ryzyka zachorowalności na raka piersi i jelita grubego niż osoby, które nie dostarczały tych substancji.

Warto wiedzieć, że kwasy omega-3 zmniejszają wytwarzanie enzymów, które są odpowiedzialne za wzrost komórek nowotworowych, a także redukują czas potrzebny na zabicie komórki nowotworowej. Ponadto, hamują tworzenie się nowych naczyń krwionośnych, które są niezbędne dla komórek nowotworowych.

5. Zwalczają stany zapalne

Kwasy omega-3 wykazują również właściwości zwalczające stany zapalne, które mogą przyczynić się m. in. do rozwoju nowotworów i innych chorób przewlekłych. Kwasy omega-3 zmniejszają namnażanie się substancji, które wywołują stany zapalne, zwanych: eikozandoidami i cytokinami. Badania naukowe sugerują, że regularne spożywanie kwasów omega-3 ma pozytywny wpływ na redukowanie stanów zapalnych i zmniejszenie ryzyka powstania chorób autoimmunologicznych. Dietę bogatą w tego rodzaju kwasy zaleca się często osobom, które cierpią na reumatoidalne zapalenie stawów, astmę lub choroby jelit.

6. Poprawiają zdrowie kości i stawów

Systematyczne spożywanie produktów bogatych w kwasy omega-3 wzmacnia nasze kości oraz stawy. Na ich zdrowie szczególny wpływ na kwas dokozaheksaenowy, który zwiększa poziom gęstości mineralnego kości i jednocześnie hamuje rozwój osteoporozy. Ponadto, kwasy omega-3 poprawiają przyswajalność wapnia w kościach i wzmacniają je.

7. Poprawiają jakość snu

Obecność kwasów omega-3 w diecie poprawia jakość snu i ułatwia zasypianie. To dlatego, że substancje te odgrywają kluczową rolę w zwiększaniu poziomu melatoniny, czyli hormonu, który redukuje cykle snu. Ponadto, kwasy omega-3 wykorzystywane są jako składnik leków na bezsenność. Jeśli masz problemy z zasypianiem, sięgnij po produkty, które zawierają duże ilości tych cennych substancji.

8. Łagodzą bóle menstruacyjne

Kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają również złagodzić dolegliwości menstruacyjne. W rzeczywistości niskie stężenie kwasu omega-3 we krwi wzmaga bóle miesiączkowe. Ból pojawia się, kiedy błony komórkowe uwalniają kwasy omega-6. Według badań naukowych na bóle miesiączkowe lepiej działają oleje z ryb, które zawierają kwasy omega-3,niż leki z grupy ibuprofenu.

9. Poprawiają kondycję skóry

Mało kto wie, ale kwasy tłuszczowe działają jak naturalne składniki rewitalizujące skórę. Omega-3 pomaga uzupełnić utracone przez skórę tłuszcze, dzięki czemu staje się mniej podatna na wysuszanie. Kwasy te pomagają również odnowić uszkodzone komórki skóry. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym zmniejszają zaczerwienienia i obrzęki. Stąd kwasy omega-3 są ważnym składnikiem leków na trądzik. Według badań naukowych kwasy omega-3 w połączeniu z witaminami mogą chronić skórę przed szkodliwym działaniem promieni ultrafioletowych.

10.Wspiera zdrowie oczu

Okazuje się, że kwasy omega-3 wykazują również dobroczynne działanie dla naszych oczu. Kwas dokozaheksaenowy (DHA) jest jednym z najważniejszych składników strukturalnych mózgu oraz siatkówki oka. Warto wiedzieć, że zbyt niski poziom DHA może doprowadzić nawet do utraty wzroku.

Ponadto, kwasy omega-3 regulują również wzrost naczyń krwionośnych w oczach, jednocześnie zmniejszając ryzyko powstawania chorób oczu, m. in. retinopatii. Badania naukowe potwierdzają również, że odpowiedni poziom kwasów omega-3 w organizmie zapewnia mu prawidłowe ukrwienie i poprawia pracę układu krwionośnego.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy