10 połączeń produktów, które powodują problemy z trawieniem
Pokarm przetwarzany jest w ustach, żołądku i jelicie cienkim poprzez trawienie mechaniczne (żucie) i chemiczne. Oba te sposoby trawienia są znacząco różne. Trawienie białek wymaga środowiska kwasowego, a trawienie węglowodanów – zasadowego. Ponieważ skład naszych pokarmów się zmienia, zmianie ulega również czas, w jakim ulegają one trawieniu. Owoce trawione są w czasie krótszym niż jedna godzina, natomiast warzywa, fasola i nasiona trawione są do dwóch godzin. Gotowane mięso i ryba wymagają trzygodzinnego procesu trawienia, a żeby strawić owoce morza nasz organizm potrzebuje aż ośmiu godzin. Poniżej podajemy przykłady pokarmów, których nie należy ze sobą łączyć podczas posiłków. Dzięki temu zapewnimy sobie zdrowie i dobre funkcjonowanie naszego układu trawiennego.
Wiele naszych ulubionych produktów, takich jak hamburgery, spaghetti czy klopsiki są antagonistyczne. Kwasowe produkty, jak białka, wraz z zasadowymi, jak skrobia, nie są trawione. Obie substancje neutralizują się, w związku z tym mięso będzie się psuło w żołądku.
Owoce i warzywa zawierające skrobię
Owoce trawione są mechanicznie w żołądku, ale chemiczne ich trawienie następuje w jelicie cienkim. Warzywa rozkładane są już w ustach, ale ich trawienie zajmuje więcej czasu niż w przypadku owoców. Zanim żołądek uwolni pokarm, owoce będą już sfermentowane.
Picie przy posiłku
Płyny rozpuszczają enzymy trawienne w żołądku, hamując w ten sposób proces trawienia.
Podczas trawienia, białka poddawane są różnym procesom. Kiedy jemy mięso, w czasie pierwszej godziny następuje intensywna odpowiedź enzymatyczna w naszym organizmie. Mleko i jaja wymagają natomiast dłuższego czasu trawienia.
Tłuszcze i skrobia
Skrobia, w tym płatki zbożowe, chleb, ziemniaki i ryż wymagają trawienia w środowisku zasadowym, które występuje głównie w jelicie cienkim. Tłuszcze, jak na przykład masło, boczek czy śmietana wymagają w procesie trawienia udziału żółci z woreczka żółciowego i wątroby. Tłuszcz emulgowany przez żółć uwalnia kwasy tłuszczowe, które neutralizują zasady wydzielane w jelicie cienkim. Niestrawiona skrobia wówczas fermentuje, tworząc gazy.
Melony jedzone jako osobny posiłek przechodzą szybko przez żołądek i są trawione w jelicie cienkim. Jeśli jednak połączymy go z innymi pokarmami, przejście przez żołądek zostanie opóźnione, a owoc szybko zacznie fermentować.
Sok pomarańczowy z płatkami zbożowymi
Sok pomarańczowy ma odczyn kwasowy. Zawiera kwas, który rozkłada enzymy trawiące skrobię.
Sos pomidorowy do spaghetti
Pomidory zawierają kwas rozkładający enzym odpowiedzialny za trawienie skrobi.
Cukry powstrzymują uwalnianie kwasu solnego w żołądku, jak również łączą się z kwasem żołądkowym. Dlatego też ograniczają możliwości żołądka w trawieniu białka, gdyż produkuje on więcej soków niż cukier może przyłączyć. W związku z tym następuje opóźnienie w przejściu cukru przez jelito cienkie, co skutkuje jego fermentacją.
Skrobia i cukier
Cukier hamuje wydzielanie enzymu zasadowego odpowiedzialnego za trawienie skrobi. Jej trawienie zaczyna się w ustach i bez udziału odpowiedniego enzymu, pozostaje niestrawiona. Cukier przechodzi przez jelito cienkie i fermentuje zanim pokarm zostanie uwolniony.