10 powodów, dla których powinieneś jeść ostrygi
Na całym świecie ludzie albo kochają, albo nienawidzą ostryg, ale bez wątpienia są obecne w kuchniach całego świata. Niektórzy ludzie drżą na myśl o surowych, śluzowatych ostrygach. Inni nie mogą się nacieszyć ich słonym smakiem. Do którejkolwiek grupy należysz, musisz wiedzieć, jakie korzyści zdrowotne ukryte są za szorstkimi muszlami tych owoców morza. Przedstawiamy więc listę 10 najlepszych właściwości zdrowotnych ostryg:
Te mięczaki zawierają solidną dawkę zarówno witaminy E i C. Zawierają one również różne inne minerały, które pomagają funkcjonować naszemu układowi odpornościowemu. Przeciwzapalne i przeciwutleniające właściwości ostryg również chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które są uwalniane podczas procesów metabolicznych w komórkach naszego ciała.
Zdrowe serce:
Ostrygi pozytywnie wpływają na zdrowie serca. Zmniejszają one ilość złogów, które gromadzą się na tętnicach przez zapobieganie ich wiązaniu do ściany tętnic i naczyń krwionośnych. Ponadto wysoka zawartość magnezu i potasu w ostrygach pomaga obniżyć ciśnienie krwi i rozluźnia naczynia krwionośne. Witamina E zwiększa elastyczność i wytrzymałość membran komórkowych.
Ostrygi są czele listy naturalnych źródeł cynku, minerału, który zapewnia, zdrowie i prawidłowe działanie siatkówki oka. Im więcej cynku, tym silniejszy twój wzrok. Niedobór cynku jest często związany z redukcją centralnego pola widzenia i innymi problemami ze wzrokiem.
Poprawiają funkcjonowanie mózgu:
Ostrygi są bogatym źródłem witaminy B12, kwasu tłuszczowego omega 3, cynku i żelaza, co daje liczne korzyścią w funkcjonowaniu mózgu. Badania wykazały, że niski poziom żelaza zmniejsza zdolność człowieka do koncentracji, podczas gdy niedobór cynku może wpływać zaburzenia pamięci.
Ze względu na wysoki poziom cynku występującego w tych morskich stworzeniach, ostrygi są znane z właściwości poprawiających nastrój. Cynk jest minerałem który nie jest wytwarzany przez nasz organizm i musi być spożywany w pokarmach. Zwiększenie stężenia cynku w surowicy krwi jest związane ze zmniejszeniem lęku i złagodzeniem objawów depresji. Odpowiednie spożycie cynku jest również skuteczne w łagodzeniu objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego u młodych kobiet.
Są dobre dla skóry:
Potężna dawka cynku odgrywa dużą rolę w procesach naprawczych skóry, pomagają tworzyć kolagen. Kolagen ma zasadnicze znaczenie dla wsparcia strukturalnego skóry. Pomaga również wzmocnić paznokcie i utrzymuje skórę głowy i włosy w zdrowym stanie.
Porcja ostryg zawiera 16-18% dziennej zalecanej dawki witaminy C. Witamina C pomaga w zwalczaniu chorób sercowo-naczyniowych. Są także bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, potas i magnez, które są znane ze zmniejszenia ryzyka zawału serca, udaru mózgu, a także są skuteczne w obniżaniu ciśnienia krwi.
Zwiększają poziom energii:
Ostrygi zawierają sporą ilość witaminy B12, która zwiększa poziom energii. Najnowsze badania sugerują, że dorośli ludzie nie mają odpowiedniego poziomu witaminy B12 dla optymalnego zdrowia. Ostrygi zawierają również żelazo, które pomaga w transporcie tlenu do poszczególnych komórek ciała, dodając zastrzyk energii.
Obecność selenu, miedzi, żelaza, cynku, wapnia i fosforu w tych mięczakach może spowodować lepsze zdrowie i zwiększyć gęstości kości. Ponadto, biolodzy badają sposób w jaki ostrygi produkują masę perłową i uważają, że proces ten może dostarczyć lekarstwa i na osteoporozę, zapalenie stawów, i niektóre choroby skóry.
Wzmacniają zdrowie seksualne:
Dzięki temu, że w ostrygach znajduje się cynk, są one uważane za afrodyzjak! Cynk pomaga w produkcji testosteronu, hormonu pomocnego w regulowaniu libido. U mężczyzn, badania sugerują, że minerał ten zwiększa liczbę plemników i ich ruchliwość. U kobiet, cynk może wspomóc pracę jajników, a zatem pomóc w równoważeniu i regulowaniu poziomów estrogenu, progesteronu i testosteronu.