Reklama

10 produktów, które wywołują kamienie nerkowe

Twoje nerki grają kluczową rolę w filtrowaniu zanieczyszczeń w organizmie. Każdego dnia każdy z tych organów filtruje prawie 200 litrów krwi oraz około 2 litrów zanieczyszczeń, zanim zostaną one wydalone z organizmu w postaci moczu. Zdrowe nerki są potrzebne do przeprowadzenia prawidłowego procesu detoksykacji. Jednak niektóre produkty mogą powodować powstawanie kamieni nerkowych oraz zaburzać funkcjonowanie tych organów. Oto 10 produktów mogących prowadzić do kamicy nerkowej...

Zbyt duża ilość kofeiny

Zbyt dużo kofeiny – w formie kawy, herbaty czy napojów gazowanych – może prowadzić do rozwoju kamieni nerkowych spowodowanych dużą ilością wapnia w moczu, a nawet może być przyczyną niewydolności nerek, ponieważ kofeina powoduje zmęczenie organów. Rabarbar Jeśli kamica nerkowa występuje w twojej rodzinie, to powinieneś unikać produktów zawierających szczawiany (z których tworzą się kamienie). Rabarbar jest jednym z produktów, które zawierają ich dużą ilość. Sztuczne substancje słodzące Pewnie używasz sztucznych substancji słodzących do swojej kawy, aby ograniczyć w niej ilość kalorii. A może kupujesz dietetyczne napoje gazowane z tego samego powodu. Badania pokazują, że niskokaloryczne słodziki, jeśli są spożywane przez długi czas, mogą osłabiać funkcjonowanie nerek. Najlepiej korzystać z naturalnych słodzików takich jak miód, stewia czy agawa.

Mięso

Białko zwierzęce również jest związane z kamieniami nerkowymi oraz uszkodzeniem organów. Osoby będące na diecie wysokobiałkowej kładą duży nacisk na swoje nerki, ponieważ resztki białka są bardzo trudne do usunięcia z organizmu. Mięso jest także bogate w kwas moczowy, który jest często przyczyną powstawania kamieni nerkowych.

Sardynki

Jeśli masz skłonności do kamieni nerkowych, to musisz zrezygnować z produktów zawierających puryny (organiczny związek chemiczny, który polepsza zapach). Sardynki mają dużą zawartość właśnie tego składnika.

Reklama

Sól

Zdrowa ilość sodu w diecie jest potrzebna do utrzymania prawidłowego poziomu płynów w organizmie. Jednak dodanie do swojej diety soli sprawia, że woda jest zatrzymywana i nadmiar sodu nie jest wydalany z organizmu. Przez to w niebezpieczeństwie są nerki jak i ciśnienie krwi.

Napoje gazowane

Napoje gazowane (na przykład napoje energetyczne oraz niektóre soki w butelkach) zwiększają ryzyko kamieni nerkowych, a nawet choroby nerek. Jako alternatywa, jeśli nie chcesz pić czystej wody, możesz użyć mrożonych jagód, kawałków cytrusów lub naturalnego soku z żurawiny lub granatu.

Niektóre warzywa liściaste

Mówiliśmy już, że kamienie nerkowe tworzą się przez szczawiany wapnia. Osoby mające ich dużą ilość w moczu są bardziej narażone na tą dolegliwość. Dlatego ważne jest, aby zrezygnować z niektórych warzyw liściastych, takich jak szpinak, okra czy boćwina.

Nabiał

Jemy nabiał, ponieważ jest on bogaty w wapń, który potrzebny jest do budowy mocnych kości. Jednak dla osób narażonych na kamienie nerkowe wapń nie jest wcale przyjacielem, ponieważ zwiększa on wydalanie wapnia z moczem, przez co zanieczyszczenia są trudniej usuwane i istnieje większe ryzyko powstania kamieni nerkowych.

Przetworzone produkty

Większość przetworzonych produktów takich jak chipsy, zawierają genetycznie modyfikowane składniki takie jak kukurydza, soja, ryż czy rzepak, które chronią rośliny przed szkodnikami i herbicydami. Produkty te źle wpływają na zdrowie nerek i funkcjonowanie wątroby, przez co ułatwiają tworzenie się kamieni nerkowych.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy