Reklama

10 produktów, które zapobiegają zawałowi serca

Niezdrowy styl życia, niewłaściwa dieta, stres i mała aktywność fizyczna - to główne czynniki zwiększające ryzyko wystąpienia zawału serca, który może prowadzić do bardzo poważnych powikłań, a w skrajnych przypadkach nawet do śmierci. Możesz zmniejszyć niebezpieczeństwo, włączając do swojego jadłospisu odpowiednie składniki. Czy wiesz, że zaledwie dwie szklanki soku żurawinowego dziennie zmniejszają o 40 procent ryzyko pojawienia się chorób serca, a zawarta w świeżym soku pomarańczowym witamina C chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniem i przeciwdziała gromadzeniu się tłuszczu w tętnicach? Poniżej znajdziesz inne produkty, które zapobiegają zawałowi serca:

Łosoś

Łosoś zawiera duże ilości zdrowych kwasów tłuszczowych, które zmniejszają poziom cholesterolu we krwi i zapobiegają stanom zapalnym, będącym częstą przyczyną chorób sercowo-naczyniowych.

Sok pomarańczowy

Świeży sok pomarańczowy dostarcza solidnej dawki witaminy C, przeciwutleniacza, który chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniem i przeciwdziała gromadzeniu się tłuszczu w tętnicach. Badania wskazują, że pożądane efekty można uzyskać, pijąc 2 szklanki soku dziennie.

Orzechy

Orzechy zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które są ważnym składnikiem, sprzyjającym odpowiedniej pracy serca. Regularne spożywanie orzechów zmniejszy poziom cholesterolu i poprawi funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

Reklama

Kurkuma

Kurkuma to silny środek o działaniu przeciwzapalnym, który wpływa na stan tkanek i jednocześnie może przeciwdziałać odkładaniu się tłuszczu w organizmie.

Zielona herbata

Zielona herbata zawiera katechiny takie jak EGCG, które są silnymi przeciwutleniaczami zmniejszającymi poziom cholesterolu, przyspieszającymi metabolizm oraz chroniącymi układ krążenia przed chorobami.

Arbuz

Arbuz to odświeżający owoc, który może stymulować produkcję tlenu i oczyszczać żyły.

Awokado

Awokado zawiera zdrowe tłuszcze, które mają korzystny wpływ na zdrowie naszego układu sercowo – naczyniowego.

Żurawina

Żurawina zawiera duże ilości potasu, którypełni ważną rolę w funkcjonowaniu układu krążenia. Dzięki niemu mamy odpowiednie ciśnienie krwi i czyste naczynia krwionośne. Jedno z badań wykazało, że zaledwie dwie szklanki soku żurawinowego dziennie zmniejszają ryzyko chorób serca o 40 procent.

Produkty pełnoziarniste

Spożywanie produktów pełnoziarnistych może znacznie poprawić pracę układu krążenia. Zawierają one duże ilości błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo – naczyniowych.

Granat

Ten smaczny owoc jest bogatym źródłem tak zwanych fitoskładników, które stymulują produkcję tlenu i poprawiają krążenie.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: atak serca
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy