Reklama

10 produktów spożywczych, które zapobiegają osteoporozie

Osteoporoza to choroba, która powoduje nagły spadek jakości i gęstości kości. Stają się one bardzo kruche i łamliwe, a ryzyko ich złamania znacznie wzrasta. U kobiet rasy białej oraz u Azjatek w wieku powyżej 40-45 lat występuje większe ryzyko pojawienia się osteoporozy. Wśród innych czynników ryzyka zachorowania na osteoporozę należy wymienić historię wystąpienia choroby w rodzinie, typ ciała oraz płeć.

Istnieje kilka przyczyn występowania tej choroby. Poniżej prezentujemy te najbardziej typowe.

Wapń oraz fosfor to dwa główne składniki kości. Wapń to składnik odżywczy, który sprawia, że kości są mocne. Nasze mięśnie, serce oraz nerwy potrzebują wapnia do prawidłowego funkcjonowania. Jego niedobory mogą prowadzić do osteoporozy.

Witamina D chroni kości, a także w ogromnym stopniu wspomaga przyswajanie wapnia. Każdy potrzebuje witaminy D, aby jego kości były zdrowe i mocne. Niedobory witaminy D to kolejna przyczyna występowania osteoporozy. Siedzący styl życia zwiększa ryzyko wystąpienia osteoporozy. Dlatego też zaleca się wykonywanie prostych ćwiczeń przez 15-20 minut każdego dnia.

Reklama

Obniżony poziom estrogenu u kobiet również zwiększa ryzyko wystąpienia osteoporozy.

Oto 10 naturalnych produktów spożywczych pomagających zapobiegać osteoporozie:

Ryby

Ryby są bogatym źródłem wapnia. Idealna dieta mająca zapobiegać pojawieniu się osteoporozy powinna je zawierać. Na liście ryb bogatych w wapń znajdują się sardynki i łosoś z puszki. Maleńkie ości tych ryb to jedno z najbogatszych źródeł wapnia. Wapń jest tak ważny, ponieważ pomaga w utrzymaniu zdrowych i mocnych kości.

Wapń odgrywa również istotną rolę w utrzymaniu odpowiedniego poziomu masy kostnej, dzięki czemu utrzymana jest odpowiednia struktura ciała. Wśród źródeł wapnia odpowiednich dla wegetarian należy wymienić pomarańcze, nasiona sezamu, migdały, jarmuż, melasę oraz białą fasolę.

Kiełki ciecierzycy czarnej

Jeśli chodzi o kiełki, to ich zalety dla zdrowia są niezliczone. Stanowią znakomite źródło błonnika, tiaminy, miedzi, żelaza, manganu i fosforu oraz witaminy D. Zapobiegają zachorowaniu na osteoporozę, raka, cukrzycę, anemię oraz artretyzm, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca oraz problemów trawiennych. W ogóle nie zawierają cholesterolu.

Jogurt

Jogurt powstaje z mleka, jest więc świetnym źródłem białka zwierzęcego oraz kilku innych substancji odżywczych, takich jak witamina B2, wapń, potas, witamina D, magnez oraz witamina B12. Podczas menopauzy obniżony poziom estrogenu może powodować ubytki kostne. Aby zapewnić zdrowie kościom trzeba im przede wszystkim dostarczyć witaminy D i wapnia.

Obecne w jogurcie probiotyki pomagają utrzymać w zdrowiu przewód pokarmowy, a także pobudzają do działania układ odpornościowy.

Migdały

Migdały stanowią cenne źródło manganu, witaminy E, biotyny, miedzi oraz ryboflawiny. Wspierają zdrowie kości oraz zwiększają ich gęstość. Migdały to nieodłączny element diety mającej na celu zapobiegać osteoporozie.

Wśród innych korzyści zdrowotnych migdałów należy wymienić redukcję ryzyka wystąpienia ataku serca, obniżanie poziomu cholesterolu, ochrona ścian tętnic przed zniszczeniami, dostarczanie zdrowych tłuszczy.

Mleko

Regularne picie mleka pomaga zmniejszać objawy osteoporozy. Mleko i produkty nabiałowe są bogatym źródłem wapnia, białka, węglowodanów, tłuszczu, witaminy A, witamin z grupy B, witaminy D, witaminy C, witaminy E, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, manganu, fosforu, potasu, selenu, sodu oraz cynku. Mleko może być stosowane w domowych kuracjach pomagających zapobiegać przedwczesnemu starzeniu, usuwać plamy na twarzy, nadawać twarzy blasku, zmniejszać reakcje alergiczne, leczyć rany, odżywiać i wygładzać skórę, a także pozbywać się martwych komórek skóry.

Witamina D odgrywa kluczową rolę w przyswajaniu wapnia przez organizm, a także skutecznie zapobiega występowaniu osteoporozy, chronicznego zmęczenia, depresji, bólu mięśni oraz raka. To element niezbędny dla zdrowia kości. Witamina D pobudza także układ odpornościowy.

Warzywa i owoce

Owoce takie jak jabłka, pomarańcze, wiśnie, truskawki oraz warzywa takie jak buraki, czerwona papryka i czerwone pomidory wspomagają redukcję objawów osteoporozy. Wymienione owoce i warzywa zawierają duże ilości witaminy C, witaminy D, magnezu i fosforu. Witamina C może spowolnić proces utraty tkanki kostnej i uregulować poziom masy kostnej. Pozwoli także zmniejszyć ilość złamań.

Witamina C działa jak przeciwutleniacz, opóźniając tempo zniszczeń wywołanych przez wolne rodniki, odgrywa również kluczową rolę w ochronie przed szkorbutem. Dlatego też zwiększ ilość zjadanych warzyw i owoców, aby w zdrowy sposób zrzucić zbędne kilogramy i wzmocnić swoje kości.

Jajka

Idealna dieta zapobiegająca wystąpieniu osteoporozy powinna zawierać jajka. Są one bogatym źródłem witaminy D, witaminy E, witaminy K, witaminy B6, witaminy A, wapnia, kwasu foliowego, fosforu oraz selenu. Jajka to jedno z najlepszych naturalnych źródeł białka, które chroni nasze kości i wspiera zdrowie włosów oraz paznokci. Witamina D kontroluje geny związane z produkcją estrogenu.

Fosfor to istotny element w budowaniu zdrowych kości, a gęstość kości zależy od dwóch składników: fosforu oraz wapnia. Wśród innych korzyści zdrowotnych, jakie posiada fosfor należy wymienić wspomaganie trawienia, udział w tworzeniu białka oraz wpływ na formację mocnych kości.

Fasola

Posiadające wysoką zawartość witaminy D, wapnia, błonnika oraz przeciwutleniaczy fasola i soczewica to najlepsze, co można zjeść w sytuacji zagrożenia osteoporozą. Kwas foliowy odgrywa istotną rolę w procesie powstawania krwinek czerwonych. Jest także potrzebny w przebiegu wielu funkcji w organizmie, takich jak naprawa kości, utrzymanie zdrowych kości, synteza DNA, metabolizm aminokwasów, formowanie leukocytów i erytrocytów.

Kapusta

Istnieje wiele typów kapusty, jest więc w czym wybierać. Kapusta to jedno z najlepszych warzyw dla osób cierpiących na osteoporozę, ponieważ zapewnia ona silne i zdrowe kości.

Kapusta jest źródłem błonnika, witaminy B6, witaminy D, kwasu foliowego a także niektórych kluczowych dla organizmu minerałów, takich jak mangan, żelazo, magnez, fosfor, wapń wpływający na silne kości oraz potas, który wspomaga redukcję wysokiego ciśnienia krwi. Będąca bogatym źródłem witaminy K kapusta wspomaga metabolizm kości i zapobiega występowaniu choroby Alzheimera.

Banany

Banany to jeden z najskuteczniejszych pokarmów pomagających zapobiegać osteoporozie. Regularne spożywanie bananów pomaga organizmowi w przyswajaniu wapnia oraz innych niezbędnych substancji odżywczych, które zapewniają zdrowie kościom. Banany zawierają duże ilości witaminy A, C oraz E, naturalnych tłuszczy, węglowodanów, potasu, cynku i żelaza. Pomagają chronić nas przed rakiem, zapobiegają cukrzycy, zmniejszają depresję oraz przynoszą ulgę w porannych nudnościach.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: osteoporoza
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy